Forma-1

Vettel először nyert hazai pályán

Sebastian Vettel (sebastian vettel, )
Sebastian Vettel (sebastian vettel, )

Unalmasnak egyáltalán nem volt nevezhető a Forma 1-es világbajnokság németországi versenye. Egy operatőrt általált egy lerepülő kerék, egy pilóta nélküli autó elszabadult a pályán.

Lewis Hamilton szombaton megszerezte az első rajtkockát a Forma 1-es Német Nagydíjon a Nürburgringen. A rajtnál a két Red Bul-pilóta, Sebastian Vettel és Mark Webber is megelőzte a brit versenyzőt..

Felipe Massa a negyedik körben kicsúszott és kiesett. Emiatt sárga zászlót lengettek. Ezt kihasználva többen bejöttek a boxba, Paul di Resta és Jean-Eric Vergne majdnem összeütközött a kiállás során. A hetedik körben a vezető Vettel és a harmadik Hamilton is kereket cserélt.

A 9. körben Webber is megérkezett, azonban a jobb hátsó kereket rosszul rögzítették és a leváló gumi eltalált egy operatőrt. Az ausztrál versenyzőt végül visszaküldték a pályára, de óriási hátrányt szedett össze.


Vettel megtörte az átkot
Fotó:AFP

Az első helyről állt ki kereket cserélni Roman Grosjean. Utána a francia pilóta egyre jobban közelített Vettelhez. Közben az ötödik és hatodik helyen Hamilton és Fernando Alonso hatalmas csatát vívott. A 23. körben Alonso nagy örömére Hamiltont kihívták kereket cserélni.

A 23. körben a Marussia pilótája, Jules Bianchi motorhiba miatt kiesett. Az autó füstült és lángolt majd a pilóta nélkül visszafele gurult a pályán. Bejött a biztonsági autó. Ezt kihasználva mindenki érkezett a boxba.

A safety car mögött felsorakozva várták a pilóták a repülőrajtot, Vettel, Grosjean, Raikkönen, Alonso, Button sorrendben. A 29. kör legvégén a biztonsági autó kijött a pályáról, a sorrend nem változott.

Grosjean és Raikkönen egyre jobban közelített Vettel felé majd 20 körrel a vége előtt beállt az egy másodperces különbség a versenyzők között. A 41. körben a Lotus francia pilótája a második helyről kiállt a boxba és a hatodik pozícióba tért vissza. Vettel is érkezett a kerékcserére és visszajött az ötödik helyre, Grosjean elé.

Vettelnek sikerült hamar túljutnia Hamiltonon, Raikkönen még mindig nem jött a boxba. Az 50. körben aztán ez is megtörtént, Vettel és csapattársa mögé a harmadik helyre. Öt körrel a vége előtt Grosjean elengedte a finnt, így Vettel nyomába eredhetett. A német világbajnok azonban megtartotta előnyét és először nyert futamot Németországban.

Eredmény-Forma 1, Német Nagydíj, Nürburgring

1. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:41:14.711 óra 
2. Kimi Räikkönen (finn, Lotus)  1.008 másodperc hátrány   
3. Romain Grosjean (francia, Lotus) 5.830 mp h.   
4. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 7.721 mp h.    
5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 26.927 mp h.    
6. Jenson Button (brit, McLaren) 27.996 mp h.   
7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 37.562 mp h.   
8. Sergio Perez (mexikói, McLaren) 38.306 mp h.    
9. Nico Rosberg (német, Mercedes) 46.821 mp h.    
10. Nico Hülkenberg (német, Sauber) 49.892 mp h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik