Forma-1

Nem tarthat sokáig a Red Bull öröme

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull)

Ross Brawn, a Forma-1-ben szereplő Mercedes GP csapatfőnöke szerint hamarosan már a következő évre koncentrál az osztrák istálló.

Mint ismert, Sebastian Vettel egy kaotikus Brazil Nagydíj után lett ismét világbajnok, sorozatban harmadszor. Csapata, a Red Bull Racing Team 2012-ben is megnyerte a konstruktőrök világbajnoki címét, így az elmúlt három esztendőben egyaránt duplázni tudott az osztrák istálló. Van ok az örömre, ez ugyanis korábban csak a Ferrarinak jött össze még a Michael Schumacher érában – az olaszok zsinórban ötször dupláztak.

Ross Brawn, a Mercedes GP jelenlegi csapatfőnöke az egyik fő letéteményese volt a Ferrari sikereinek, így pontosan tudja, mit játszódhat le most a fejekben a Red Bullnál.

„Futamot nyerni igazi kihívás, annyi versenyen diadalmaskodni, ami világbajnoki címet ér speciális dolog, mindezt sorozatban elérni már egészen különleges teljesítmény. Ugyanakkor tudom, hogy az ünneplés nem tart sokáig a Red Bullnál, mivel már a következő évre kell koncentrálnia a csapatnak. Vegyes érzelmek kerítik hatalmába ilyenkor az embert: az egyik oldalról boldog, hogy az addigi munkája sikeres volt, ám közben már a következő év miatt aggódik” – mondta Brawn az Autosportnak.

Még előnyben a Ferrari

Csak a Ferrarinak sikerült korábban végrahajtania azt a bravúrt, hogy három (esetükben öt) egymást követő évben bezsebelték az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet. A Red Bull azonban rohamléptekben jön fel a statisztikai mutatókban:

Ferrari-dominancia, 2000-2004:

Versenyek: 85
Egyéni világbajnoki címek: 5
Konstruktőri vb-címek: 5
Győzelmek: 57 (67 százalék)
Pole-pozíciók: 51 (60 százalék)
Leggyorsabb körök: 42
Dobogós helyezések: 117

Red Bull-dominancia, 2010-2012:

Versenyek: 58
Egyéni világbajnoki címek: 3
Konstruktőri vb-címek: 3
Győzelmek: 28 (48 százalék)
Pole-pozíciók: 41 (71 százalék)
Leggyorsabb körök: 23
Dobogós helyezések: 61

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik