Forma-1

Alonso faragna a hátrányából Austinban

fernando alonso (fernando alonso, )
fernando alonso (fernando alonso, )

Annak ellenére bizakodó Alonso, hogy csak a negyedik sorból inmdulhat, míg riválisa, a címvédő Sebastian Vettel a pole pozícióból. Alonso azért lépett előre egy helyet a szombati eredményéhez képest, mivel Grosjean autójában váltót cseréltek.

Ennek ellenére a spanyol úgy látja, jó versenyzéssel képes lehet több pontot gyűjteni Austinban a németnél, így csökkenteni tudja tízpontos hártányát a pilóták pontversenyében.

“Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz lesz. Abu-Dhabiban a hetedik helyről rajtoltam, most a nyolcadikról. Ott második lettem, szóval majdnem azonosak a helyek. Úgy hiszem, vasárnap csökkenteni tudjuk a különbséget. Igaz, hogy az első helyről vághat neki a versenynek, de a futam hosszú, és remélem meg tudjuk ragadni a lehetőségeket” – mondta a szintén kétszeres világbajnok Alonso.

Persze a spanyol tervéhez Vettelnek is lesz egy-két szava, hiszen zsinórban harmadik vb-elsőségét szerezheti meg az USA-ban, ráadásul ő lehet a legfiatalabb triplázó, hiszen alig múlt 25 éves, míg a mostani korrekodrder, a brazil Ayrton Senna 31 évesen szerezte meg harmadik címét.

Három esetben lehet Austinban világbajnok Vettel: ha nyer és Alonso nem végez az ötödiknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 280, Alonsónak pedig maximum 255 pontja lenne a zárófutam előtt.

Akkor is tét nélküli lesz az utolsó, november 25-i Sao Pauló-i futam, ha Vettel második lesz és Alonso nem végez a kilencediknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 273, Alonsónak pedig maximum 247 pontja lenne a zárófutam előtt.

S végül, ha harmadik lesz a címvédő és Alonso nem szerez pontot, azaz nem kerül az első tíz közé. Ebben az esetben Vettelnek 270 pontja lenne, Alonso pedig maradna 245 pontos a zárófutam előtt.

Azonos pontszám esetén a több futamgyőzelem rangsorol – Vettel eddig ötször, míg Alonso háromszor diadalmaskodott az idény során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik