Forma-1

Vettel megérkezett, az élről indul Bahreinben

A kétszeres világbajnok Sebastian Vettel nyerte meg a Forma-1-es Bahreini Nagydíj időmérő edzését. Hamilton és Webber követi.

Az időmérő edzés első szakaszának érdemi része a 8. perc tájékán jött el a zavargásoktól hangos Bahreinben: addigra mindenki kiment az aszfaltra, legtöbben a közepes keverékű gumival (Alonso a lággyal).

A szakasz közepén remek időt futott Romain Grosjean és a másik lotusos, Kimi Raikkönen követte őt. Nico Rosberg sokáig nem futott eredményt, de amikor ezt megtette, rögtön a 3. helyre ért fel. Aztán jött a hatalmas meglepetés: Michael Schumacher bent maradt a bokszban, és Heiki Kovalainen, a Caterham versenyzője megelőzte, eltaktikázta Schumi a dolgot. Kiesett még Glock, Pic, Karthykeyan, Petrov, de la Rosa és Vergne.

A Q2-nek nevezett szakaszban felváltva vezettek a menők, de Hamilton ismét a 8. perc környékén futott egy remek 1.33-as időt, amit Rosberg és Webber közelített meg. Felipe Massának nagyon nem ment, ezúttal sem. Az első szakaszon remeklő Grosjean az etap közepén csak a 11. helyet tudthatta magáénak. Két és fél perccel a vége előtt Massa váratlanul jobb időt autózott Alonsónál, a 9. és s 10. helyen állt a két Ferrari ekkor, így a spanyolnak ki kellett még jönnie egy gyors körre. Sőt, Ricciardo a Toro Rossóval, majd a sauberes Perez is jobb időt futott az olasz istálló járgányainál.

A végén többen is robbantottak: Alonso a 4., Grosjean a 3. helyre pattant fel, így a másik Ferrari-pilóta, Massa, meglepetésre Raikkönen és Kobajasi is kicsusszant a tízből: oda került viszont Perez, Ricciardo és di Resta. Kiesett még Maldonado, Kovalainen, Senna és Hülkenberg.

Hamilton, Button, Webber, Vettel – ez volt a harmadik szezon legelején az első körök után a sorrend. A kérdés az volt, Nico Rosberg, aki a többiekhez hasonlóan lényegében egyetlen kört futott (3 perccel a vége előtt ment ki a pályára), tud-e egyetlen eséllyel élni. Nem tudott, ellenben Ricciardo kiváló időt futott a Toro Rossóval, majd jöttek a Red Bullok: előbb Webber, majd Vettel állt az élre. Ott is maradt, mögötte Hamilton, Webber, Button, Rosberg, Ricciardo, Groisjean, perez, Alonso, di Resta lett a sorrend.

Bahreinben ismét összecsapások voltak a szombatra virradó éjszaka több síita faluban kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök között, egy ember meghalt. Több százan tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő településeken. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel, és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket. A tömeg kormányellenes jelszavakat skandált, és Hamad bin Isza al-Kalifa sejk távozását követelte.

A futam vasárnap 14 órakor kezdődik, 57 körös lesz.

Eredmények – Bahreini Nagydíj, a rajtsorrend
1. Sebastian Vettel (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (McLaren)
3. Mark Webber (Red Bull)
4. Nico Rosberg (Mercedes)
5. Jenson Button (McLaren)
6. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
7. Romain Grosjean (Lotus-Renault)
8. Sergio Perez (Sauber-Ferrari)
9. Fernando Alonso (Ferrari)
10. Paul di Resta (Force India)
11. Kimi Raikkönen (Lotus-Renault)
12. Kamui Kobajasi (Sauber-Ferrari)
13. Nico Hülkenberg (Force India)
14. Felipe Massa (Ferrari)
15. Bruno Senna (Williams-Renault)
16. Heiki Kovalainen (Caterham)
18. Michael Schumacher (Mercedes)
19. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
20. Vitalij Petrov (Caterham)
21. Charles Pic (Marussia)
22. Pedro de la Rosa (HRT) 
23. Timo Glock (Marussia)
24. Narain Karthykeyan (HRT)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik