Forma-1

Ég a talaj Ecclestone lába alatt?

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2011. 07. 20. 15:49

A bajorországi ügyészség vádat emelt Gerhard Gribkowski ügyében, aki szerintük Bernie Ecclestone-tól kapott több tízmilliós csúszópénzért cserébe játszotta át az F1 jogait a mostani tulajdonosoknak.

Év elején került napvilágra, hogy a német hatóságok letartóztatták Gerhard Gribkowskit, aki a gyanú szerint 2005-ben a Bayerische Landesbank akkori vezető kockázatelemzőjeként csúszópénzért cserébe eladatta a bankkal a Forma-1 jogaiban bírt tulajdonrészét a mai tulajdonosnak, a CVC csoportnak.

Gribkowski a munkaadója megtévesztegetéséért cserébe több tízmillió eurós (színlelt) tanácsadói szerződést és igazgatótanácsi helyet kapott az F1-et szervező cégnél, a piszkos pénzt a gyanú szerint maga Bernie Ecclestone, pontosabban ezerszálú cégcsoportja juttatta a németnek.

A gyanú mostanra hivatalos váddá érett, a bajor ügyészek vádat emeltek Gribkowski ellen hűtlen kezelés, adócsalás és korrupció miatt. A nyomozás alapján a kenőpénzt a bankár offshore számlákon Mauritiuson és a Brit Virgin-szigeteken kapta meg. A vád szerint Gribkowski a csalással 47 millió eurós kárt okozott a Bayerische LB-nek.

A vádiratban “Bernard E.”-ként említett Ecclestone korábban többször hangoztatta, hogy ő semmi törvénytelent nem tett, tavasszal még Németországba is elutazott, hogy tanúvallomást tegyen az ügyben. Bár az F1 ura kiáll ártatlansága mellett, nem lepődnénk meg, ha a hétvégi Német Nagydíjra valamilyen más elfoglaltsága miatt nem utazna el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.