Foci

16 milliárd forint jutott három szomszédos ország futballjára

Egészen átfogó cikket készített az atlatszo.hu az általuk „nemzeti futballmániának” nevezett, a magyar kormány és az MLSZ által támogatott labdarúgó infrastruktúra fejlesztésről. De nem a hazairól, hanem a szomszédos országokba áramló milliárdokról, ugyanis „ilyen célra határainkon túl is szépen csurran a támogatásból”. A lap azt állítja, arról eddig keveset lehetett tudni, hogy a külhoni sportklubok pontosan mire kapták a különböző állami szervezeteken keresztül érkező sok milliárd forintnyi magyar közpénzt. Most azonban megszerezték, feldolgozták és ezért cikksorozatuk első részében nyilvánosságra hozzák a Szlovákiában, Romániában, és Szerbiában működő magyar fociakadémiák eddig összesen 16 milliárd forintnyi támogatásáról szóló szerződéseket.

Az összeg a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ), valamint a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül érkezett Felvidékre, Erdélybe és a Vajdaságba. A lap rendelkezésünkre álló dokumentumok szerint a 16 milliárd forintot a magyar állam

  • négy stadion,
  • több mint tizenöt focipálya,
  • és további négy épület

elkészítésére biztosította, amelyek jelentős része elkészült, de van ahol még csak a tervasztalon szerepel minden.

Erdély

Az erdélyi FK Csíkszereda 2013-18 között több ütemben, összesen 3,7 milliárd forintot költött műfüves pályákra, kollégiumra, lelátóra, eszközökre működési költségekre –  a Székelyföldi Akadémia számára. Ebből a főösszegből jutott Székelyudvarhelynek is 2014-ben 100 millió forint egy műfüves futballpályára.

Erdélyben a Sepsi OSK-nak is jutott 2 milliárd forint a csapat fociakadémiájának fejlesztésére, egy új irodaház kialakítására, edzőpályákra, valamint egy hétezer fős stadion építésére szánták – ez utóbbit még nem kezdték el megépíteni.

Felvidék

Felvidéken a DAC 2,4 milliárd forinthoz jutott. Ebből készült el a csapat akadémiája, amely 18 hektáros területen terül el, tíz pályával rendelkezik. A szlovák második ligában érdekelt Komáromi FC is kapott 1,94 milliárd forintot, amelyből 1,8 milliárd a régi stadion felújítása lett megjelölve célként – még nem nyúltak hozzá -, további 140 millió forintot pedig a Révkomáromi Sport Akadémia működési költségeire szánt a magyar állam. A Magyar Közlönyben 2017 nyarán jelent meg, hogy a diósgyőri DVTK 10 milliárd forintos támogatásából 1,5 milliárd forintot egy felvidéki labdarúgó-akadémia létrehozására fordíthat és Rimaszombattal már tárgyaltak is, de ott sem történt meg az első kapavágás.

(Nyitóképünkön a dunaszerdahelyi MOL Futball Akadémia, Fotó: Bielik István / 24.hu)

Vajdaság

A Vajdaságban egy, a szerb másodosztályban érdekelt futballklub, az FK TSC 4,5 milliárd forint állami támogatást az MLSZ-en keresztül. A pénzt a topolyai akadémia épületének felépítésére költhették el, valamint az azt körülölelő focipályákra, környékbeli focipályákra (Bajsán például), továbbá a helyi stadion felújítására-újjáépítésére. Az akadémiát már átadták, míg a stadion bontása megkezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik