Foci

Mutatunk egy követendő mintát a magyar focinak

Egy Amszterdam-Párizs közötti átigazolási klubrekord kapcsán elgondolkodtunk, mi lenne, ha a magyar labdarúgásban tized ilyen jól dolgoznának.

A holland The Telegraaf azt írja, hogy az Ajax 21 éves középpályása, Frenkie de Jong játékjogáért 75 millió eurót fizet a Paris Saint-Germain és a játékos, illetve a francia klub is megegyezett.

Ezzel Jong az Ajax  történelmének legnagyobb összegért értékesített játékosa lesz. Az amszterdami klubrekordot eddig Davinson Sanchez tartotta, akiért 40 millió eurót kaptak a Tottenham Hotspurtől 2017-ben. 

Amsterdamban valamit nagyon tudnak abból, amit játékos kiválasztásnak, gondozásnak, menedzselésnek neveznek.

  • 2016-ban a lengyel Arkadiusz Milik 32 millióért cserébe költözött Nápolyba,
  • ahogy tavaly nyáron Davy Klaassent az Everton vette meg 27 millió euróért.
  • idén nyáron pedig az AS Roma fizetett Justin Kluivertért 17,25 milliót.

Ha csak ezt az öt labdarúgóját nézzük, úgy két év alatt 191,25 millió euró folyt be az Ajax kasszájába. Magyar mércével nézve és 325 forintos eurót számolva ez pontosan 62,156 milliárd (!) forint.

Az elmúlt két évben összesen eladtak rajtuk kívül másokat is további 65 millió euró értékben. Összesen 256 millió euróért értékesített labdarúgót az Ajax, miközben 106 millió euróért vásároltak.

A játékos adás-vételük egyedülálló, 150 millió euró többletet mutat, úgy, hogy ettől még a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé jutottak és de Jonggal, vagy nélküle, de boldogan várják a tavaszi folytatást.

A kirakat korántsem ürült ki. Ott áll benne Európa legjobb fiatal védője, a 19 éves Matthijs de Ligt, akit a Barcelona nézett ki magának, és Ryan Gravenberch is, aki 16 évesen és 4 hónaposan már felnőtt bajnokit játszott és gólt is lőtt.

Ha bármely magyar klub csak kicsiben le tudná ugyanezt a teljesítmény másolni, mondjuk vegyünk le egy nullát mindenhonnan, már az is elképesztő, 15 millió eurós, 4,875 milliárd forintos nyereséget hozna. Itt a minta, tessék követni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik