Foci

Az argentin futball a legrondább arcát mutatta a világnak

Nem túlzás, az egész világ lázban égett a dél-amerikai Bajnokok Ligája, a Libertadores-kupa döntője miatt, amelyet először játszik a két argentin sztárcsapat, a Boca Juniors és a River Plate.

Azt már előre tudni lehetett, hogy vendégszurkolók nem lesznek egyik stadionban sem, így kívánták elejét venni a balhéknak, a két szurkolótábor összecsapásai ugyanis nem ritkán halálos áldozatokat eredményeztek.

A Boca otthonában 2-2 lett az első meccs, a visszavágót azonban nem sikerült az eredeti időpontban lejátszani, mivel a Monumental-stadionba tartó Boca-buszt a River-szurkolók megdobálták.

Megtámadták a Boca Juniors buszát, több játékos kórházban
El kellett halasztani a Libertadores Kupa döntőjét, a FIFA a sokkos állapotban lévő csapatot fenyegeti.

Az eredmény: a betört ablaküvegek több játékost is megsebesítettek, a csapatkapitány Pablo Pérezt és Gonzalo Lamardót is kórházba is kellett szállítani a szem-, illetve fejsérülése miatt.

A rendőrség könnygáz bevetésével próbálta megfékezni a River-fanatikusokat, aminek az lett a vége, hogy a Boca-játékosok is jó adagot kaptak belőle, és az öltözőbe érve többen is hánytak.

Ilyen előzmények után meglehetősen érthetetlen, miért telt órákba, mire meghozták az illetékesek a döntést, hiszen teljesen egyértelműnek tűnt, hogy a sokkos állapotban lévő játékosok miatt a Boca nem fog szombat este pályára lépni.

Legalábbis ezt gondolja az ember innen Magyarországról, aztán kiderült, a dél-amerikai futballszövetség, a CONMEBOL a történtek ellenére sokáig úgy volt vele, meg kell rendezni a meccset, ezért sem halasztották el egyből, csak a kezdési időpontot tologatták.

Még ki is adott egy szövetség egy közleményt, amelyben azt írták, orvosi szempontból nincs oka annak, hogy ne rendezzék meg a meccset.

Hogy nem akart a CONMEBOL belemenni a halasztásba, annak több oka is lehet, egyrészt megjelent a helyszínen Gianni Infantino, a FIFA elnöke, és komoly presztízsveszteség lett volna a dél-amerikai szövetségnek, ha a világfutball első embere potyára utazik Buenos Airesbe.

Ugyanakkor az idő is sürgető tényező, mivel jövő hétvégén G20-as csúcstalálkozót rendeznek a városban, ami biztonsági szempontból ugyanúgy kiemelt fontosságú, mint a River-Boca döntő, és akkor még ott van az a indok is, hogy decemberben klubvilágbajnokságot rendeznek, ahol a mostani párharc győztesének kell képviselni a kontinenst.

A meccs végül átkerült vasárnap estére – 21.00 a kezdés magyar idő szerint -, remélhetőleg ezúttal nem lesz semmilyen fennakadás, bár szombaton nem csak a balhé volt a probléma, hanem az is, hogy több, jeggyel rendelkező szurkoló nem tudott bejutni a stadionba, akkora tömeg tartózkodott már bent.

“Egy újabb lehetőség veszett kárba, pedig az egész világ ránk figyelt. Ez szégyenteljes és siralmas” – írta a Twitteren a korábbi argentin gólrekorder, Gabriel Batistuta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik