Foci

Sergio Ramos gyanús doppingmintát adott a BL-döntő után

Újra lecsapott a Spiegel és a Football Leaks, a célpont ezúttal Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya. A német lap azt írja, hogy 2017. június 4-én egy minta érkezett az ausztriai Seibersdorfban található doppinglaborba, ahol megállapították, hogy abban dexametazon nyomaira bukkantak. Ez tiltólistás szer a WADA-nál.

A minta Sergio Ramosé volt és a Juventus ellen 4-1-re megnyert cardiffi Bajnokok Ligája-döntőt követően vették le.

Az UEFA doppingellenes osztálya magyarázat reményében megkereste a Real Madridot. Vannak ugyanis olyan szerek, melyek használata engedélyezett és amiben fellelhető a dexametazon, viszont ezt előre vagy legkésőbb a vizsgálatnál jelezni kell, utólag már nem elfogadható, akkor már gyanúsnak tekintik a leadott mintát. A Real orvosa azt válaszolta, hogy Ramos semmiről nem tehet, ő volt figyelmetlen. A meccs előtti napon két injekciót is adott a védőnek, egyet a vállába, egyet a térdébe, és ugyan a jelentésben egy bizonyos Celestone Chronodose volt feltüntetve – ez hasonló a dexametazonhoz, ugyanaz a szabály érvényes rá –, ő hibázott, mert rossz hatóanyagot tüntetett fel. Az UEFA ezután lezárta az ügyet.

A Spiegel cikkében további furcsa esetek is vannak:

  • 2017 februárjában például szúrópróbaszerű vizsgálatot tartottak a Real Madridnál, tíz játékosnak kell ilyenkor rendelkezésre állnia. Cristiano Ronaldo és Toni Kroos volt az első kettő a sorban, ám a portugál kiakadt, mondván mindig őt vizsgálják. A csapatorvos végül elérte, hogy a maradék nyolc vizsgálatot ők végezzék, az ellenőrök a feszült helyzet miatt elfogadták ezt. A klub később bepanaszolta az ellenőröket, miközben a Real számára semmilyen következménye nem volt a történteknek.
  • A másik esetben ismét Ramos a főszereplő, egy Málaga elleni mérkőzést követően kellett volna vizeletmintát adnia, ám arra kérte a doppingellenőrt, hogy előtte zuhanyozhasson. Ez viszont Spanyolországban szabályokba ütközik (a doppingvizsgálat akadályozása, akár többéves eltiltás is járhat érte), meg is tiltották a védőnek, aki viszont az ellenőr szeme láttára tusolt le. Szeptemberben kérték csak számon a klubot, a játékos viszont még nem reagált.

Frissítünk!

A Real Madrid közleményben válaszolt, amiben azt írták, Ramos sosem vétett a doppingvizsgálatok szabályai ellen, az UEFA-t időben tájékoztatták mindenről, ezért is zárta le hamar az ügyet, a cikkben szereplő többi vádaskodásra pedig nem is érzik szükségesnek, hogy reagáljanak, mert komolyan vehetetlenek.

Nyitókép: Xavier Bonilla / NurPhoto 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik