Foci

Egész Anglia Nemanja Matic mezéről beszél

Angliában nagy felhördülést váltott ki, hogy a Manchester United labdarúgója, Nemanja Matic nem volt hajlandó “emlékpipacsot” hordani a hétvégi bajnokin. A hagyomány 1921 óta él, eredetileg az amerikaiak rukkoltak elő vele, a célja pedig, hogy megemlékezzenek az elhunyt katonákról. A szokást átvette sok ország, manapság Új-Zélandon, Kanadában, Ausztráliában és persze Nagy-Britanniában is vörös pipacsot tűz ki, ha háborús hősökről esik szó.

A Premier League csapatai a The Royal British Legion megfeszített munkájának adóznak tiszteletükkel. Ez az a szervezet, amely az ország katonáit és családjait is támogatja, már az első világháború óta. Novemberben és decemberben is pipaccsal ellátott mezben lépnek pályára a csapatok, a szereléseket elárverezik és speciális érmét használnak a mérkőzések alatt.

A büszke angoloknak ezek után rendkívül szemet szúrt, hogy Matic mezéről hiányzik a pipacs. Miután közfelháborodás tárgya lett, a szerb labdarúgó Instagram-oldalán magyarázta meg, miért nem hajlandó ilyen mezben szerepelni.

Tökéletesen értem, miért viselnek pipacsot az emberek és tiszteletben tartom a jogot, hogy bárki így tegyen. Mindenkivel együttérzek, aki bármelyik szerettét elveszítette egy konfliktusban. Engem azonban egy gyerekkori támadásra emlékeztet, amikor 12 éves koromban Vrelóban laktam és a hazámat, Szerbiát bombázták 1999-ben. Korábban viseltem ugyan, de nem érzem jól magam benne. Nem akarom aláásni a pipacs jelentősségét, nem akarok megbántani senkit, remélem az emberek megértik majd a döntésemet.

– írta bejegyzésében Matic.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nemanja Matic (@nemanjamatic) által megosztott bejegyzés, Nov 5., 2018, időpont: 4:46 (PST időzóna szerint)

A szerb középpályás azt is világosan tudatta, hogy a jövőben sem fog pipacsot hordani.

Nyitókép: Catherine Ivill/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik