Foci

Ha a katari vébé miatt meghalt munkásokról megemlékeznének, 44 meccset rendeznének néma csendben

A norvég szakszervezetek szövetségének vezetője, Hans-Christian Gabrielsen tartott egy előadást a napokban a vendégmunkások kapcsán, szóba került a 2022-es katari világbajnokság is. A világ nagy része aggódva figyeli az ott zajló munkálatokat, rengeteg halálos áldozata van már most a vébének. Gabrielsen egy elég sokkoló példával élt:

Ha minden, az építkezésen meghalt vendégmunkásról megemlékeznénk a katari vébén, akkor az első 44 mérkőzést néma csöndben rendeznék. És sajnos a katari történések nem egyediek a világon

– mondta Gabrielsen.

Az oroszországi világbajnokságra készülés során 21-en haltak meg. A katari vébé négy év múlva lesz, de már korábban is 1200 halálos áldozatról írtak a lapok (elsősorban indiaiakról és nepáliakról), az emberjogi szervezetek pedig attól tartanak, hogy a 2022-es tornáig ez a szám négyezerre nő.

2010-ben ítélték oda a 2022-es rendezés jogát Katarnak. A világbajnokságot a megszokottól eltérően nem nyáron, hanem novemberben-decemberben rendezik, valamint már nem 32 csapatos lesz a mezőny, hanem 48. A példában említett 44 mérkőzés majdnem a teljes csoportkört lefedné.

Nyitókép: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik