Foci

Orban már 17 évesen megkereste az MLSZ-t

A hét híre a magyar labdarúgásban, hogy a Bundesliga egyik legjobb belső védője, Willi Orban magyar válogatott lesz. A Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, már régóta érlelődött benne a gondolat, de csak most határozta el magát.

Orban egyedül nem menti meg a magyar focit, de azért jó, hogy itt van
A Bundesliga egyik legjobb védőjével erősített a magyar válogatott. De mit kell még tudni Willi Orbanról?

A Leipzig csapatkapitányának magyar az apja, az anyja lengyel származású, ő maga pedig német állampolgár. Korábban két mérkőzésen szóhoz jutott az U21-es német csapatban, de a felnőttválogatottságig nem ért el.

Nem Marco Rossi, hanem már Bernd Storck és Georges Leekens is megkeresték, de az interjúból kiderül, már 2009-ben bekerülhetett volna a magyar labdarúgásba.

A nevelőegyesületem, az 1. FC Kaiserslautern U17-es együttesénél futballoztam, s megpróbáltam felvenni a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel. Nem érkezett érdemi válasz, igaz, még csupán tizenhét éves voltam, és a korosztályos csapatunkban játszottam. Azóta nagy utat jártam be, és tessék, csak létrejött a kapcsolat. Erre mondják, jobb későn, mint soha.

Kérdésre elmondta, nem az hajtja, hogy megmutassa a németeknek, hogy rosszul döntöttek, hanem hogy bizonyítsa, érdemes a magyar mez viselésére. Ezért is szeretne minél többet megtanulni magyarul (gyerekkora óta nem beszélte a nyelvet, a szülei elváltak, édesapjával többnyire telefonon és németül beszél), mert szeretné magát megérteni és megértetni a csapattársakkal, hogy jobban működjön a csapatjáték.

Nyitókép: JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik