Foci
BUDAPEST, HUNGARY - SEPTEMBER 11: Head coach Marco Rossi of Hungary listens to the anthem prior to the UEFA Nations League group stage match between Hungary and Greece at Groupama Arena on September 11, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Egy mániákus őrült Rossi példaképe

Dajka Balázs
Dajka Balázs

újságíró. 2018. 09. 26. 14:30

Pár hét múlva jelenik meg, de már rendelhető a Magyar Idők sportújságírójának, Gáll Andrásnak a könyve, amely a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányáról, Marco Rossiról szól. Olasz meló Magyarországon, ez a könyv alcíme, amit mi csak azért sajnálunk egy kicsit, mert az Olasz meló eredetileg egy 1969-es, később újraforgatott film címe volt, amit nálunk a sportsajtó már fájdalmasan sokszor elsütött.

A könyv végigkíséri Rossi eddig történetét, amely Druentóban, egy Torino melletti olasz kisvárosban kezdődött, és aztán Mexikón, Frankfurton, Kispesten, Dunaszerdahelyen íródott tovább, míg elérkeztünk a jelenbe.

Rossi a könyvben elmeséli azt is, hogy már egy ideje nagyon szeretett volna a magyar válogatott szövetségi kapitánya lenni, így a szívverése is kihagyott egy ütemet, amikor Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke felhívta, hogy június tizenkilencedikére személyes találkozót kérjen tőle.

Részlet a könyvből:

“Meg is feledkeztem arról, hogy éppen az ország leggazdagabb emberével, az OTP Bank és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével, a FIFA alelnökével vagyok vonalban.

– Mr. Rossi, do you hear me? (Rossi úr, hall engem?)
– Yes, yes, Sir, of course. I am interested in the talks, naturally. (Igen, igen, uram, persze. Természetesen érdekel a megbeszélés.)
– Then good bye, see you on the 19th! (Akkor viszlát, és találkozunk 19-én).
– See you, Sir… (Viszlát!)

Csak ekkor vettem észre, hogy a BMW már másodpercek óta áll a járdaszegély mellett, lefulladt motorral. Ránéztem Mariellára, aki halványan elmosolyodott. A nők mindig, mindent értenek, többnyire szavak nélkül is…
-Tudod, ki volt ez, Mary?
– Persze, hogy tudom, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. És – ha nem tévedek – éppen felkért téged a magyar válogatott szövetségi kapitányának. Gratulálok, megkaptad, amire oly régen vágyakoztál. És biztos vagyok benne, hogy élni is fogsz a soha vissza nem térő lehetőséggel!”

Rossi elárulta, futballszakmai fejlődésére az argentin Marcelo Bielsa és a román Mircea Lucescu gyakorolta a legnagyobb hatást, és szerencsésnek mondhatja magát, mert játékosként mindkettőjükkel együtt dolgozhatott.

Rossi Bielsáról:

“Azt hiszem, Jonathan Wilson nagy hatású könyve, a Futballforradalmok megjelenése óta a magyarországi futballőrültek közül nagyon sokan Bielsa-fanokká lettek. Sokan csak divatból, de én a saját tapasztalataim hatására. Marcelo Bielsa annyira a hivatása rabja volt – illetve, szerintem ma is, a Leeds United menedzsereként is az –, hogy amikor Mexikóvárosban, az América csapatában játszottam, az 1995–1996-os idényben, meg voltam győződve arról, hogy mániákus őrült.”

A Honvéddal arany- és bronzérmet nyerő, a DAC-cal tavaly harmadikként záró Rossi legközelebb október 12-én vezeti csatába a magyar válogatottat, amely a Nemzetek Ligájában a görögök vendége lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.