Foci

Egy mániákus őrült Rossi példaképe

Pár hét múlva jelenik meg, de már rendelhető a Magyar Idők sportújságírójának, Gáll Andrásnak a könyve, amely a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányáról, Marco Rossiról szól. Olasz meló Magyarországon, ez a könyv alcíme, amit mi csak azért sajnálunk egy kicsit, mert az Olasz meló eredetileg egy 1969-es, később újraforgatott film címe volt, amit nálunk a sportsajtó már fájdalmasan sokszor elsütött.

A könyv végigkíséri Rossi eddig történetét, amely Druentóban, egy Torino melletti olasz kisvárosban kezdődött, és aztán Mexikón, Frankfurton, Kispesten, Dunaszerdahelyen íródott tovább, míg elérkeztünk a jelenbe.

Rossi a könyvben elmeséli azt is, hogy már egy ideje nagyon szeretett volna a magyar válogatott szövetségi kapitánya lenni, így a szívverése is kihagyott egy ütemet, amikor Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke felhívta, hogy június tizenkilencedikére személyes találkozót kérjen tőle.

Részlet a könyvből:

“Meg is feledkeztem arról, hogy éppen az ország leggazdagabb emberével, az OTP Bank és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével, a FIFA alelnökével vagyok vonalban.

– Mr. Rossi, do you hear me? (Rossi úr, hall engem?)
– Yes, yes, Sir, of course. I am interested in the talks, naturally. (Igen, igen, uram, persze. Természetesen érdekel a megbeszélés.)
– Then good bye, see you on the 19th! (Akkor viszlát, és találkozunk 19-én).
– See you, Sir… (Viszlát!)

Csak ekkor vettem észre, hogy a BMW már másodpercek óta áll a járdaszegély mellett, lefulladt motorral. Ránéztem Mariellára, aki halványan elmosolyodott. A nők mindig, mindent értenek, többnyire szavak nélkül is…
-Tudod, ki volt ez, Mary?
– Persze, hogy tudom, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. És – ha nem tévedek – éppen felkért téged a magyar válogatott szövetségi kapitányának. Gratulálok, megkaptad, amire oly régen vágyakoztál. És biztos vagyok benne, hogy élni is fogsz a soha vissza nem térő lehetőséggel!”

Rossi elárulta, futballszakmai fejlődésére az argentin Marcelo Bielsa és a román Mircea Lucescu gyakorolta a legnagyobb hatást, és szerencsésnek mondhatja magát, mert játékosként mindkettőjükkel együtt dolgozhatott.

Rossi Bielsáról:

“Azt hiszem, Jonathan Wilson nagy hatású könyve, a Futballforradalmok megjelenése óta a magyarországi futballőrültek közül nagyon sokan Bielsa-fanokká lettek. Sokan csak divatból, de én a saját tapasztalataim hatására. Marcelo Bielsa annyira a hivatása rabja volt – illetve, szerintem ma is, a Leeds United menedzsereként is az –, hogy amikor Mexikóvárosban, az América csapatában játszottam, az 1995–1996-os idényben, meg voltam győződve arról, hogy mániákus őrült.”

A Honvéddal arany- és bronzérmet nyerő, a DAC-cal tavaly harmadikként záró Rossi legközelebb október 12-én vezeti csatába a magyar válogatottat, amely a Nemzetek Ligájában a görögök vendége lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik