Foci

Csak két éve léteznek, de már összejött nekik, ami a magyar válogatottnak nem

Koszovó még csak két éve számít az Európai (UEFA), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által elismert tagországnak,

de a válogatottja máris összehozott egy olyan eredményt, ami a magyar csapatnak még egyszer sem jött össze: két góllal legyőzni a Feröer-szigeteket.

A pristinai Fadil Vokrri-stadion közönsége ünnepre készült hétfő este, hiszen az első találkozóra került sor az idény elhunyt koszovói futballelnökről – akiről az ultrák egy „Mi hősünk” felirattal emlékeztek meg – elnevezett 12 810 férőhelyes arénában, amelynek a felújításához a koszovói kormány és a helyi önkormányzat mellett az UEFA infrastrukturális fejlesztésekre létrehozott alapítványa is anyagi segítséget nyújtott.

A jugoszláv érában az FC Pristina ezen a pályán vitézkedett a vendégcsapatok ellen, majd a válogatott is játszott nemhivatalos mérkőzését a nemzetközi szövetség felügyelete alatt, amikor Koszovó még nem számított tagországnak.

A Feröer elleni stadionavató azért is volt nagy szám a koszovóiak számára, mert a világbajnoki selejtezők alatt a pálya még nem volt alkalmas hivatalos mérkőzések megrendezésére,

így a hazai tétmeccseket Albániában kellett megvívniuk, ami érthető választás, lévén, hogy a függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovót 90 százalékban albánok lakják.

Mindenesetre ezentúl nem kell vendégeskedni, hiszen immár saját futballszentélye van az UEFA 55. tagállamának, amely tétmeccseken eddig a finnek elleni vb-selejtezőn elért 1-1-et tarthatta a legnagyobb durranásnak, ezt előzte most meg a Feröer elleni 2-0-ás győzelem.

A finnek elleni vb-selejtező nem csak a történelmi pontszerzés miatt szolgáltatott témát – az ezt követő kilenc meccset mind elvesztette a csapat egyébként –, hanem azért is, mert több játékos is csak órákkal a meccs kezdete előtt kapta meg az engedélyt a FIFA-tól, köztük a Koszovó első hivatalos gólját szerző Valon Berisha,

aki korábban 19 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban.

Korábban úgy szólt a szabály, hogy aki egy ország felnőttválogatottjában tétmérkőzésen pályára lépett, az másik válogatottban már nem játszhat, itt azonban vis maiorról volt szó, hiszen új nemzet jött létre, és érthető döntésnek tűnt, ha a korábban más országokban érvényesülni próbáló koszovói származású futballisták úgy érezték, váltani szeretnének.

Berisha mellett még Samir Ujkani, Amir RrahmaniMilot Rashica, Alban Meha és Herolind Shala kapott lastminute-játékengedélyt az első vb-selejtező előtt a FIFA-tól, ők korábban mindannyian az albán válogatottban szerepeltek, öten összesen harminchatszor.

A FIFA döntése bizonyára okozott néhány izgalmas pillanatot Svájcban is, hiszen a csapat sztárjai közül Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka is koszovói albán származású,

és évekkel korábban jelezték, hogy elgondolkodnának a váltáson, ám végül mindketten maradtak a svájci csapatnál, bár a világbajnokság alatt botrányt okozó sasos gólörömből is kiderült, hogy nem felejtették el, honnan jöttek.

A Xhaka család egyébként tökéletesen leképezi a faramuci helyzetet, az idősebb fivér, Taulant az albán válogatottat választotta, Granit a svájcit (ők ketten két éve az Eb-k első testvérpárharcát produkálták, az 1-0-s svájci győzelem után Granit örülhetett), míg az unokatestvérük, Agon úgy döntött, hogy koszovói színekben szeretne szerepelni.

Hasonló a helyzet az Ajeti fivérek esetében, náluk az apa döntött úgy, hogy a három fiú három különböző válogatott mezét húzza magára.

A 24 éves Arlind végigjárta a svájci utánpótlás-válogatottakat, de felnőtt szinten az albán csapatot választotta, három évvel fiatalabb ikeröccsei közül Albian góllal mutatkozott be a svájciaknál az Izland elleni 6-0 alkalmával, míg Adonis még vár, hogy megkapja a lehetőséget Koszovó legjobbjai között.

Ajeti gólja első válogatottbeli meccsén:

Granit Xhakához hasonlóan nagy fogás lehetett volna a Manchester Unitednél berobbant, majd az elmúlt években az előzetes várakozásoktól elmaradó Adnan Januzaj is, aki két éve állítólag még azt ígérte a koszovói szövetség főtitkárának, Eroll Salihunak, hogy csatlakozik az újonnan alakult válogatotthoz, az idén nyáron mégis a belgákkal szerzett bronzérmet az oroszországi világbajnokságon.

Ezt is meg lehet persze érteni, amíg Koszovó válogatottja még gyerekcipőben jár, addig a belgák a mostani vébé után a 2020-es Eb-n is favoritok lesznek.

A Feröert legyőző csapat kezdőjében két holland és svájci, valamint egy-egy török, horvát, belga, albán, dán, német és angol légiós kapott helyet, ami máris magyarázatot ad arra, hogyan verhette meg Koszovó a nemzetközi szinten rutinosabbnak számító ellenfelet. A csapat a jövőben tovább erősödhet, mivel a szövetség igyekszik megkörnyékezni azokat a játékosokat, akik koszovói származásúak, de Nyugat-Európában születtek.

Van egy tiszta és egyértelmű stratégiánk arra, hogyan környékezzük meg őket, kapcsolatban állunk a játékosokkal, valamint a szüleikkel is, utóbbiak nagy szerepet játszhatnak abban, hogy meggyőzzük az illetőt, hogy Koszovót válassza

– magyarázta Salihu főtitkár. Érveit alátámasztani látszik az Ajeti fivérek édesapjának mondata, amely egyértelműsíti, arrafelé a családfő szava mindent felülír; „az a döntésem, hogy három fiam közül egyik Albánia, másik Svájc, a harmadik pedig Koszovó színeiben fog játszani.”

A kiszemeltek között van a Bayern München támadó középpályása, a 2006 óta a bajorok akadémiáján nevelkedő Meritan Shabani, aki idén áprilisban a Frankfurt ellenin meccsen bemutatkozott az első csapatban, és azóta aláírta első profi szerződését; a Red Bull Salzburg tulajdonában lévő, de a német másodosztályú Magdeburgnak lepasszolt Mergim Berisha; a wolfsburgi középpályás, Elvis Rexhbecaj, valamint a Premier League-ben szereplő Huddersfieldben eddig mind a négy bajnokin kezdő Florent Hadergjonaj.

Az elmúlt időszakban elért jó eredményeink motiválóak lehetnek a számukra, jó kis csapat formálódik, és úgy érzem, mindenkinek, aki jogosult, csatlakoznia kellene és segítenie a csapatát. De ha úgy döntenek, hogy nem jönnek, akkor sem fogunk neheztelni rájuk

– nyilatkozta Salihu még tavasszal, a történelmi siker előtt.

A twitteres reakciókat és a meccsről készült videót látva a szurkolók hiperlelkesek, stadion már van, a csapat formálódik, erősödik, úgyhogy ne becsüljük le Koszovót,

már csak azért sem, mert mi aztán pontosan tudjuk, milyen nehéz még egy soványka győzelmet is kicsikarni a szívós Feröer ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik