Foci

A Barca csatára kritizálta a videobírót

A videobíró (VAR) bevezetése rendkívül megosztja a futballtársadalmat, szurkolók, edzők és játékosok is külön véleményen vannak. Luis Suárez, a Barcelona uruguayi csatára szerdán egy rádióműsorban foglalt állást: a katalánok támadója szerint megakasztja a játékot a rendszer.

A VAR tönkreteszi a gólörömöt és az ünneplést. A védők egyfolytában reklamálnak valamiért, a játék pedig emiatt elveszíti a természetes menetét. Jelenleg akár az is előfordulhat, hogy egy akaratlan kezezés után vezetünk egy ellentámadást, gólt szerzünk, majd a játékvezető visszanézi az eseményeket, és a kezezés miatt érvényteleníti a találatot.

– mondta a támadó, és hozzátette, szerinte sokkal jobb megoldás lenne a gólbíró-technológia alkalmazása, vagyis a rendszer csak akkor jelez, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

Olaszországban és Németországban már korábban bevezették a VAR-t, az angol Premier League pedig 2013 óta a gólbíró-technológiát használja, de a videobírós rendszert egyelőre nem. A VAR alkalmazását a nagy többség sikeresnek ítélte meg a nyári oroszországi világbajnokságon.

Spanyolországban azután döntöttek a technológiai segítség alkalmazásáról, hogy az előző szezonban éppen Suárez érvényes gólját nem adták meg a Valencia elleni meccsen annak ellenére, hogy a televíziós közvetítésben tisztán látható volt, ahogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A videobíró minden, a mérkőzést jelentősen befolyásoló, vitatott esetben – így többek között kiállításnál, tizenegyesnél, lesállásból szerzett gólnál – lehetőséget ad arra, hogy a játékvezető visszanézze az esetet a pálya szélén elhelyezett monitoron, és a visszajátszás alapján megváltoztassa döntését.

Nyitókép: Jeroen Meuwsen/Soccrates/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik