Foci

Ejtettek minden vádat a Hillsborough-i tragédia rendőrparancsnokával szemben

Kedd este minden vádat ejtettek a sheffieldi rendőrség korábbi főparancsnoka ellen, aki a Hillsborough-i tragédia miatt állt a bíróság elé, írja a BBCSir Norman Bettisont azzal vádolták, hogy nem mondott igazat, arról, milyen szerepe volt a tragédia előidézésében, valamint azt állította, hogy csak a szurkolók viselkedése vezetett a tragédiához.

A sheffieldi Hillsborough stadionban 1989. április 15-én a Liverpool és a Nottingham Forest FA Kupa-elődöntőt vívott, amikor az egyik túlzsúfolt lelátón pánik tört ki, a tömeg pedig 96 embert halálra taposott. Az angol labdarúgás történetének legnagyobb szerencsétlenségében 766-an sérültek meg.

A tragédiával kapcsolatban sokkolta a liverpooli lakosokat, hogy a rendőrség a szurkolókat tette felelőssé a történtekért, azóta azonban kiderült, két szektor már dugig volt, amikor a rendőrség megnyitott még egy bejáratot. Az így bejutó tömeg sokakat a lelátó korlátjának préselt,ezért aki nem tudott a pályára menekülni, azt halálra taposta a tömeg.

A bizonyítékokat nemrég felülvizsgálták, több tanút újra meghallgattak, a bíróság pedig ezek alapján úgy döntött, hogy a volt parancsnok nem felelős a történtekért.

Sir Bettisont egészen pontosan azzal vádolták, hogy hazudott a szerepéről, illetve felelősségéről a tragédia kialakulásában a South Yorkshire-i rendőrségnek és a Merseyside-i rendőrségnek egyaránt. Ezen kívül a vád szerint több ízben hazudott a szurkolók viselkedéséről több jelentésben is.

Az indoklás szerint tavaly óta megváltozott a bizonyítékok állapota, emellett egymásnak teljesen ellentmondó vallomás szerepel két koronatanú jelentésében, a harmadik pedig már nem él. Az angol kormányügynökség (CBS) ezért ejtette a Sir Bettinson elleni vádakat.

A Liverpool-szurkolók teljesen le vannak sújtva a döntés miatt, a BBC beszámolója szerint a tragédiában érintett családokat segítő alapítvány (The Hillsborough Family Support Group) kérvényezni fogja a döntés felülvizsgálatát.

Nyitóképen Sir Norman Bettison. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik