Pályán kívül

Hillsborough-tragédia: 27 év után felmentették a Liverpool-szurkolókat

A bíróság szerint a rendőrség hibái vezettek a tragédiához.

1989. április 15-én találkozott egymással a sheffieldi Hillsborough Stadionban a Liverpool és a Nottingham Forrest labdarúgócsapata az FA-kupa elődöntőjében. A találkozó iránt hatalmas volt az érdeklődés, már jóval a kezdő sípszó elhangzása előtt megteltek az 1600 fősre korlátozott szektorok, amelyeket a Liverpool-szurkolóknak voltak fenntartva.

A stadionon kívül még rengeteg Pool-szimpatizáns várakozott, akik szerettek volna bejutni oda, ahol már egy gombostűt sem lehetett leejteni. A rendőrség megmagyarázhatatlan okból kinyitotta a kapukat, bezúduló tömeg pedig az előttük állókat a pályát védő vasrácsnak nyomta, a bent lévők a rácsokon keresztül próbáltak az üres szektorokba és a pályára jutni. Akiknek ez nem sikerült, azt halálra taposták. Összesen 96-an vesztették életüket, a sebesültek száma 700 fölött volt.

Kedden a bíróság az áldozatok családjainak 27 éves jogi harca után felmentette a Liverpool-szurkolókat a nem megfelelő viselkedés vádja alól. Szerintük a rendőrségi hibák tették veszélyessé a helyzetet az FA-kupa elődöntőjében. A mérkőzés biztonsági igazgatójaként ténykedő David Duckenfield cselekedeteit, a „súlyos gondatlanság” kategóriájába sorolta, mivel megszegték a szurkolók iránti gondoskodási kötelezettségeket – írja a BBC.

Az ítélethirdetés után a családok egymást átölelve, könnyek között vették tudomásul az eredményt, majd kórusban énekelték a Liverpool himnuszát, a You Will Never Walk Alone-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik