Foci

Érthetetlen Nebojsa Vignjevics vereség utáni magyarázata

Nebojsa Vignjevics az Újpest FC honlapján próbálta megmagyarázni, mi volt az oka csapata csütörtöki 3-1-es vereségének az Európa Liga selejtezőinek első fordulójában.

Az azeri Neftci ráadásul úgy szerzett tetemes előnyt, hogy a lilák már a kilencedik percben megszerezték a vezetést, így mondhatni jól indult a mérkőzés, de aztán kipukkant a lufi.

Vignjevics egy minőségi játékosokból álló egységnek, az övéinél  tapasztaltabb labdarúgókból álló csapatnak nevezte a Neftcit, de nem verhetetlennek. Ebben minden bizonnyal igaza van, lévén ha a lilák kapusa nem bakizik akkorákat, még a továbbjutás szempontjából kedvezőbb végeredmény is születhetett volna.

A probléma ott volt, hogy négy hét kihagyás után a játékosaim nem álltak készen egy ilyen mérkőzésre

– szólt az edzői magyarázat további része, ami nem egészen tiszta.

Érthetetlen, miért fogja a vereséget Vignjevics a négy hetes kihagyásra, hiszen az egyszerűen nem igaz, hogy labdarúgói négy hétig nem csináltak semmit.

A bajnokságnak június 2-án lett vége és a lilák kicsit több, mint két hét után, június 18-án már újra edzésbe álltak, majd június 25. és július 4. között Ausztriában edzőtáboroztak, ahol több edzőmeccset is játszottak.

A valóság ennél szörnyűbb

A kudarc mögötti valóság inkább ott lappang, amit eztán burkoltan megfogalmazott a tréner:

két meghatározó labdarúgónk nem tudott ma pályára lépni, ők nagyon hiányoztak a keretből.

Az okról azonban mélyen hallgatott. Mint korábban megírtuk, az újpesti klubvezetés dilettantizmusa miatt

  • egyrészt a labdarúgók és edzők egy olyan 30 fős magángéppel repültek, amelynek repülési hatótávolsága miatt kétszer is meg kellett szakítsák útjukat Bakuig. Majd tíz órát utaztak szerdán.
  • A klub néhány alkalmazottja menetrend szerinti járattal utazott és már órák óta Bakuban tartózkodott, mire a labdarúgók holt fáradtan kikecmeregtek a tranzitból.
  • Pontosabban nem mindenki, mert a reptéren azzal szembesültek, hogy két játékosuk vízumprobléma miatt nem léphetett be az országba. A mali Alassane Diallót és a nigériai Obinna Nwobodót azonnal hazaküldték – menetrend szerinti járattal.
  • Az újpesti kispadon így négy mezőnyjátékos ücsörgött, akik között egyetlen középpályás sem volt.
  • A további ok, az Újpest az egyetlen csapat, ahol még csak távozókról írt a sportsajtó, egyetlen labdarúgó érkezéséről sem.

A helyzet az, hogy az az európai porondon, ilyen előzmények után egészen komolytalan eredményes játékot elvárni bármilyen szintű profi labdarúgó-csapattól.

Újpesten erre az amatörizmusra számíthatnak a szurkolók mindaddig, amíg a tulajdonos nem akar többet annál, mint ami évek óta látszik. Igaz, ő leginkább a saját pénzét költi. Innen nézve a 3-1 nem is olyan rossz végeredmény.

A csütörtökön érdekelt másik magyar csapat, a Fradi hihetetlen pech miatt, a 91. percben, egy megpattanó lövés miatt nem sikerült győzött hazai pályán a jóval esélyesebbnek tartott Maccabi Tel-Aviv ellen (1-1).

Eredmény – Európa Liga-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés

Neftci Baku (azeri) – Újpest FC 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Dabo (23., 72.), Makhmudov (90+2.) illetve Nagy D. (9.)

Ferencváros – Maccabi Tel-Aviv 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Spirovski (61.) illetve Atar (90+1.)

További eredmények:

Hibernian (skót) – Runavik (feröeri) 6-1 (4-0)
Engordany (andorrai) – Kairat Almaty (kazah) 0-3 (0-2)
Milsami (moldovai) – Slovan Bratislava (szlovák) 2-4 (0-3)
Dunaszerdahely (szlovákiai) – Dinamo Tbiliszi (georgiai) 1-1 (1-1)
Levadia (észt) – Dundalk (ír) 0-1 (0-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik