Foci

A Fradit megérintette a kiesés szele

Még mondja valaki, hogy nem szeretik az emberek a magyar futballt. Bármilyen hihetetlennek tűnik, de szerdán bebizonyosodott, hogy egy utánpótlás meccsre, az UTE-Ferencváros U17-es osztályozó mérkőzésre is majd annyian voltak kíváncsiak , mint nem egy felnőtt bajnokira.  Szerda délelőtt, munkaidőben.

Nagyjából 6-700 érdeklődő gyűlt egybe a Bánka Kristóf Sporttelepen, a hangulatra nem lehetett panasz, lévén komoly tétért gurult a labda;

ezen a találkozón dőlt el, hogy a Ferencváros három korosztálya – U16, U17, U19 – bent marad-e a nyolc csapatos kiemelt bajnokságban, vagy mindhárom alásüllyed az NB II-be, miközben helyükre a lila-fehérek jutnak fel. 

Az MLSZ illetékeseknek érdemes lenne elgondolkozni, hogy

  • normális dolog-e egyetlen U17-es korosztály nyakába varrni akkora felelősséget, amely másik két csapat, ad abszurdum a klub jövőjét is befolyásolja?
  • Megfelelő sportszakmai elképzelés-e az, hogy egy szerencsésen összerakott évjárat magával húzhat két olyat is a kiemelt bajnokságba, amely arra nem alkalmas, az eredményei alapján méltatlan?
  • Vagy éppen fordítva, magával húzhat egy gyengébb U17-es garnitúra két olyat az NB II-be, amely megállta a helyét az U19 (a Fradi 5. helyen végzett) és az U16 (6. helyen) kiemelt bajnokságban?
  • Vagy egy sikertelenül megvívott osztályozó miatt nem juthat feljebb, nem játszhat a következő évadban a kiemelt bajnokságban erősebb csapatok közt az arra méltó, mint egymást követő két évben is az UTE U16-os csapata, amely momentán 66 ponttal lett a másodosztály bajnoka?

Szerda délelőtt ez utóbbi forgatókönyv valósult meg; a Ferencváros a 0-0-ás szombati első mérkőzést követően hátrányból, két büntetővel fordítva, összesítésben 2-1-re nyerte az osztályozót. Sikerének köszönhetően a Fradi U16-os, U17-es és U19-es csapata megmenekült, a 2018/19-es szezonban is a nyolccsapatos élvonal tagja lesz, míg az UTE mindhárom csapata marad az NB II-ben függetlenül attól, hogy az U16-os csapata két éven belül másodszor is bajnokságot nyert.
(nyitóképen: Tamás Olivér megszerezte a ferencváros első találatát – Fotó: fradi.hu)

Im memoriam Molnár Emánuel Erik

A történet egészéhez hozzá tartozik, hogy a lilák úgy futballozták végig a tavasz második felét, úgy harcolták ki az osztályozós pozíciót, hogy alig egy hónapja, április végén tragikus körülmények között vesztette életét csapatuk egyik meghatározó játékosa, csatára, Molnár Emánuel Erik.

A tragédia minden értelemben éreztette hatását. A 2016/17-es NB II-es bajnokságban Molnár 31 góllal járult hozzá a bajnoki címhez, csapatával mégsem juthatott fel, mert az akkori UTE U17-esek gyengébben muzsikáltak. A 17 éves labdarúgó sajnálatos haláláig a 2017/18-as bajnokságban nyolc találatot jegyzett. Meglehet, legjobban pont ő és a góljai hiányoztak társainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik