Foci

Kirúgták a spanyol válogatottól, máris építheti az új Realt

Két nap alatt két sokkoló hír jelent meg Julen Lopeteguiről, így hamar megtanulta a világ a nevét. Az 51 éves edzőt a világbajnokság  kezdete előtt 48 órával nevezte ki a Real Madrid a klubbal három Bajnokok Ligáját nyerő, ám a kijevi döntő után nem sokkal lemondó Zinédine Zidane utódának.

A bejelentés óriási vihart kavart a spanyol válogatottnál, a szövetségben és a spanyol médiában is. Az eredmény: a vb nyitómeccse előtti reggel menesztették a megosztóvá váló, a szervezet szerint nem túl tisztességesen eljáró szakembert, így a vb egyik legnagyobb esélyese, bár közben kinevezte új edzőjét, vezér nélkül maradt.

Egy nappal a vébé előtt rúgták ki a spanyol szövetségi kapitányt
Bár a játékosok állítólag azt kérték, hogy maradjon, a szövetség vezetői hajthatatlanok voltak.

A spanyolok ezzel a lépéssel rengeteget vesztettek, totális a káosz a válogatott körül. Másrészről viszont a történtek megkönnyítették a Real Madrid dolgát, hiszen nem kell a világbajnokság végéig várni Lopeteguire, azonnal elkezdhetik építeni a jövőt a BL-címvédőnél – szép számmal vannak nyitott kérdések.

Lopetegui filozófiáját ismerve az érkezése egyben azt is jelentheti, hogy a Real az elmúlt évek tudatos fiatalítását, csapatépítését választotta az egyéniségek, így például Cristiano Ronaldo helyett.

Ahogy egy vb-felvezető cikkünkben írtuk, a spanyol edző stílusa Pep Guardiola elképzeléseire hasonlít. Van, aki szerint Lopetegui „cruyffista”, a kispasszos támadásvezetésre és a csapat egészének erősségeire építő játék kizárja az egyénieskedést. Az sem szól az öregedő Real-sztárok mellett szól, hogy Lopetegui bátran nyúl fiatalokhoz, jól és sokat rotál, elképzelhetetlennek tűnik, hogy a még akár Cristiano Ronaldo vagy a sokak által folyamatosan kritizált Karim Benzema olyan érintetlen lenne, mint mondjuk Zidane alatt.

Az új edző érkezése akár még azt is jelentheti, hogy a komplett BBC (Gareth Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo) távozik, és helyüket friss, sikerre éhes tehetségek veszik át, ezzel befejezve és egyúttal el is kezdve egy korszakot.

Kitaposott úton

Noha meglepetésként érte a nyilvánosságot Lopetegui kinevezése, a Real Madridnak nem volt túl sok lehetősége, hogy olyan edzőt találjon, aki hatékonyan tudná tovább folytatni a Carlo Ancelotti alatt már másodedzőként tevékenykedő, ott sokat tapasztaló Zidane alatt megkezdett munkát. A francia edző addig megszokott évenkénti sztárigazolásokról lemondott – 2,5 év alatt összesen három új játékos érkezett –, az öltözőt menedzserként kiválóan kezelte, az egyéniségeket (Ronaldón kívül) egy közös célért harcoló egységgé gyúrta. Már az olasz edző, de Zidane is kínosan figyelt arra, hogy tehetséges fiatalokat, ha csak csereként is, de rendszeresen játéklehetőséghez juttasson. Így jutottunk el oda, hogy ma a Real Madridnak van az egyik legtehetségesebb fiatal magja az európai mezőnyben.

Erről az útról valószínűleg Lopetegui sem tér le. Tapasztalt utánpótlásedzőként pontosan ismeri a mezőny legjobbjait, az ő szerepe inkább csak az lesz, hogy biztosítsa e játékosok beépülését a kezdőcsapatba, illetve hogy további ígéreteket igazoljon, vagy hozzon fel a hiányposztokra. A mostani Real-keretből Zidane kihozta a maximumot, a BL-döntőben a kezdő átlagéletkora egészen magas, 29 éves volt, ergo mindenképpen ráfér a csapatra egy frissítés.

Nincs is nehéz feladata ebből a szempontból: Marco AsensioLucas VazquezDani Ceballos, Jesus Vallejo és Dani Carvajal – csupa-csupa olyan játékos, aki már az elmúlt években megvillantotta tehetségét, akire érdemes lesz a következő öt-tíz évben építeni az aktuális Realt. Az pedig Lopetegui mellett szól, hogy ezeknek a játékosoknak a nagy részét egészen fiatal korától ismeri, hiszen szépen végigjárta a spanyol utánpótlás-válogatottak létráját: dolgozott az U19-es, az U20-as és az U21-es válogatottnál is. Személye mellett szólt, hogy korábbi munkáinak köszönhetően erős kötelék alakult ki közte és a Manchester United kapusa között, így az új vezetőedző kulcsszereplő lehet David de Gea megszerzésében.

De Gea akár már a vb után Madridba költözhet Fotó: TF-Images/Getty Images

Akik jól ismerik, azt mondják: Lopetegui egy csendes, visszafogott, a játékosai és a stábja véleményére sokat adó szakember. Jó pedagógus, könnyen megtalálja vezéreivel a hangot. Támogatói szerint ő lehet a megfelelő átmenet a csapatépítő, éppen korszakot váltó Real Madrid számára.

Na de mi lesz Ronaldóval?

A zsinórban harmadik Bajnokok Ligája-győzelem után Cristiano Ronaldo ellopta a show-t, amikor múlt időben kijelentette: nagyon szeretett a Real Madridban játszani. Szó van arról, hogy több pénzt szeretne keresni, illetve azt is megpendítették az interneten, hogy egyszerűen csak középpontban akart szerepelni – ha már a BL-döntő hőse nem ő, hanem a csereként beálló, két gólt szerző Gareth Bale lett.

Az ötszörös aranylabdás már 33 éves, 2019 februárjában tölti a 34-et. Az elmúlt szezonokban hónapokig is képes volt eltűnni, hogy aztán tavaszra visszatérjen, és kupákhoz segítse csapatát. Ancelotti és Zidane is nagyon jól kezelt az egóját, a portugál felnézett mindkét edzőjére, ám az nagy kérdés, hogy Lopeteguivel kijön-e majd.

A válaszra még várnunk kell, ám tény: a spanyol edző csapatában tizenegyen védekeznek és támadnak, Ronaldo minden bizonnyal nem engedhetné meg magának hogy sétálgat a széleken. Hasonló cipőben jár Benzema is, akit egyértelműen Zidane embereként tartanak számon, valószínűleg nincs maradása Lopetegui-rendszerében. Első ránézésre a legnagyobb sztárok közül Bale lehet a legkényelmesebb helyzetben. Noha nincs kizárva – sőt –, hogy távozik, a walesi csak 28 éves, fizikailag élete legjobb formájában van, Ronaldo esetleges távozása meggyőzhetné a maradásról, és egy, a portugál nélküli Real Madridban újjászülethetne, egyúttal megmutathatná vezérkvalitásait is.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Más kérdés, hogy ha igazak az információk, akkor Lopetegui ügynöke, Carlos Bucero Jorge Mendes alá dolgozik, aki pedig Ronaldo menedzsere – meg is indultak a spekulációk arról, hogy a közismerten befolyásos Mendesnek mekkora szerepe lehetett abban, hogy Lopetegui került a Real Madrid kispadjára.

Bárhogy is legyen, Ronaldónak, ha csak a képességeit nézzük, biztos helye van Madridban. Ha a nagyobb képet nézzük, ez nem biztos, hogy jó hír a Real Madridnak. Lopeteguinek, legyen bárki embere, ügyesen kell lavíroznia a portugál sztár kegye és a jövő között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik