Foci

Már meg is vannak a jelöltek Zidane helyére

Csütörtökön délután valósággal megrengette a sportvilágot, hogy öt nappal a zsinórban harmadik Bajnokok Ligája-győzelem után lemondott a Real Madrid vezetőedzője, Zinédine Zidane. A francia szakember egyfelől a rá jellemző eleganciával a csúcson hagyta abba, másfelől pedig azt mondta: szerinte ennek a csapatnak új irányításra van szüksége, ha továbbra is sikeres akar maradni, ezért hozta meg ezt a nehéz és váratlan döntést.

Még fel sem ocsúdhattunk a bejelentés után, máris szállingóznak a hírek, hogy ki lehet a Real Madrid új vezetőedzője. Íme, az első jelöltek listája:

  • Mauricio Pochettino: a Tottenham Hotspur argentin menedzserét az összes spanyol lap a legfőbb kiszemeltnek tartja, még akkor is, ha amúgy pont egy héttel ezelőtt hosszabbított Londonban 2023-ig. A korábbi argentin válogatott védő 2009 óta edzősködik, irányította az Espanyolt, majd a Southamptonhoz ment, ahol annyira meggyőzően játszott a csapata, hogy lecsapott rá a Tottenham, amelyből Anglia egyik legjobb és legszebben játszó csapatát faragta.
  • Jürgen Klopp: a korábban a Borussia Dortmundot irányító német szakember is Angliában dolgozik, épp az ő Liverpoolját győzte le a szombati, kijevi BL-döntőben a Real Madrid. Az ő szerződése 2022-ig szól a Poolnál.
  • Joachim Löw: a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának most alighanem más dolga is akadna, mint a Real Madriddal tárgyalni, épp arra készíti fel csapatát, hogy megvédje a vb-címét majd Oroszországban. Neki is élő szerződése van, 2022-ig, ráadásul 2004 óta nem dolgozott klubcsapatnál, akkor az Austria Wient irányította. Azóta a német nemzeti csapat mellett dolgozik, így egyik legfőbb szereplője az ország labdarúgásának újkori sikerkorszakának.
  • Guti: alighanem vele egyeznének ki leginkább a Real Madrid-drukkerek. A csapat saját nevelésű középpályása 1986-tól kezdve 2010-ig volt a Real játékosa, majd elment a Besiktashoz levezetni, hogy aztán az edzői papírok beszerzése után/közben 2013-tól kezdve a madridiak akadémiáján edzősködjön – Zidane-hoz hasonlóan ő is végigjárja a ranglétrát. Korábban már jelezte, készen állna az előlépésre.
  • Arséne Wenger: a francia edző 22 év után hagyta el az Arsenalt most a szezon végén, de jelezte, esze ágában sincs visszavonulni 68 évesen sem. Épp egyébként a napokban nyilatkozta, hogy legalább háromszor meg akarta őt szerezni a Real Madrid az évek során. Most itt a lehetőség.
  • Massimiliano Allegri: a Juventus olasz trénerét sokan napjaink egyik legjobb edzőjének tartják. Olaszországban mindent megnyert a Juvéval, amit meg lehetett, a BL-győzelem azonban még várat magára, kétszer is döntőbe jutottak, de mindkétszer kikaptak – egyszer a Barcelona, tavaly pedig a Real Madrid ellen. Nem mindig felhőtlen a kapcsolata a klubvezetőkkel. Neki 2020-ig szól a szerződése.
  • Maurizio Sarri: gyönyörűen felépítette az Empolit, majd a Napolit is, de az i-re nem sikerült feltenni a pontot, nem tudták letaszítani a Juventust a Serie A trónjáról. Pár napja elhagyta a nápolyi focicsapatot.

Zidane edzői karrierjéről épp a szombati BL-döntő előtt írtunk hosszabban, itt lehet elolvasni:

BL-döntő: Zidane semmit nem tud, csak nyerni
Az előttünk álló szombat este egyik legnagyobb kérdése: lehet-e korszakos edző Zinédine Zidane-ból?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik