Foci
Picture shows detail of jerseys badges of Real Madrid CF and Liverpool FC football teams in Madrid on May 21, 2018. 
Real Madrid CF and Liverpool FC football teams will play the UEFA Champions League final match in Kiev on May 26, 2018. / AFP PHOTO / Benjamin CREMEL

Tudományos tény: a gólöröm és a szurkolók is hatással vannak a mérkőzésre

24.hu
24.hu

2018. 05. 22. 15:09

Korábban a témában:

A Bajnokok Ligája szponzoraként a Mastercard elismert sportpszichológusokat kért fel annak vizsgálatára, hogy a szurkolók és a gólok ünneplése milyen hatással van a csapatok teljesítményére?

A gólöröm ereje

Európában először készült olyan kutatás, amely a különböző gólörömök és a mérkőzések végkimenetele közötti összefüggést vizsgálta. Az InnerDrive korábbi kutatásokat vett alapul, amikor elkészítette jelentését a gólörömök meccsre gyakorolt hatásáról. A több mint 230 gól és az ezekhez kapcsolódó gólöröm alapján a következő következtetéseket vonták le:

  • A góljukat kitárt karokkal ünneplő játékosok 82 százaléka a végső győztes csapatból került ki
  • Ugyanez az arány a mindkét öklüket rázók között 79%
  • Míg a mellkasukat kidüllesztve ünneplőknél 77%
  • A legrosszabbul azok járnak, akik góljuk után leszegett fejjel ünnepelnek, 49 százalékuk tartozik csak a győztesek közé

 

A győzelmi esélyeket tovább erősíti, ha a játékosok társaikkal közösen örülnek góljuknak. Azoknál a csapatoknál, ahol a gólt követően a csapattársak fizikális interakciót keresnek egymással (megölelik egymást vagy pacsiznak) 50 százalékkal megnő a végső diadal esélye is.

A kutatás a statisztikák alapján a legjobb gólörömöt is megtalálta. A láb legyen legalább vállszéles terpeszben, a fejünk legyen felemelve, karjainkat pedig feszítsük be a testünk mellett.

Ez az úgynevezett „power pose” ismerős lehet a Bajnokok Ligája és különösen a Real Madrid drukkereinek: Christiano Ronaldo rendszeresen így ünnepli találatait.

A 12. játékos ereje

A játékosok gyakran hivatkoznak úgy szurkolótáborukra, mint plusz emberre a pályán. A lelátókról érkező biztatás pedig tudományosan bizonyított pszichés erőt jelent a futballistáknak, sőt, pontosan annyi előnyt képes adni egy csapatnak, mintha egy plusz játékos lenne a pályán.

A játékosok a buzdítást hallva és a szurkolók lelkesedését látva akár 8 százalékkal jobb teljesítményre képesek. Figyelembe véve, hogy ez a pozitív hatás a csapat valamennyi játékosát erősíti – a végeredmény további egy játékosnyi erőt jelent a pályán.

A kutatást irányító Bradley Busch pszichológus 5 tippet is adott a szurkolóknak, amivel kihozhatják csapataikból a maximumot egy-egy mérkőzésen:

  1. Legyél hangos és büszke – a hangos biztatás akár 7 százalékkal növelheti csapatod erőbedobását és segít kizárni a fáradtság jeleit.
  2. Énekelj – ezzel még jobb légkört teremtesz a stadionban a csapatodnak és saját magadnak egyaránt.
  3. Mutasd ki a támogatásodat – a táblák, zászlók, sálak és más jól látható eszközök akár 8 százalékkal növelhetik a játékosok teljesítményét.
  4. Mosolyogj – a remény, a büszkeség és a boldogság hatalmas motiváló erő és egy mosollyal jól kimutatható – a futballisták ezt látva akár 12 százalékkal keményebben képesek dolgozni.
  5. Akárkinek is drukkolsz a Bajnokok Ligája döntőjében, viseld a hazai mezt! – más-más okból, de a fehér és a vörös is összefügg a kiemelkedő teljesítménnyel.

 

Összességében a tanulmány konklúziója, hogy egy olyan kiélezett párharcban, mint amilyen a Bajnokok Ligája döntője, akár a szurkolótábor is beleszólhat a végeredménybe. Márpedig ezen a téren is két kiemelkedő csap majd össze szombaton.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.