Foci

Michel Platini beismerte, manipulálták a vb-sorsolást

A korábbi UEFA-elnök egy televíziós beszélgetés alkalmával bevallotta, manipulálták az 1998-es labdarúgó világbajnokság sorsolását. Az akkoriban a franciaországi vb szervezőbizottságának alelnökeként dolgozó korábbi világklasszis futballista szerint cél az volt, hogy a hazai válogatott, amely második helyen állt a világranglistán, csak a döntőben találkozhasson a másik favorittal, az első helyezett Brazíliával.

Annyi történt, hogy a sorsolás előtt egy kicsit trükköztünk, hogy úgy alakuljon a tábla, ha Brazília és mi is csoportelsők leszünk, akkor csak a döntőben találkozhassunk. Nem azért dolgoztuk halálra magunkat a szervezőbizottságban hat éven át, hogy aztán ne tegyük meg azt, amit meg lehet

– jelentette ki kendőzetlenül Michel Platini a francia Bleu Sport adásában.

A korábbi sportdiplomata – aki a FIFA-botrány érintettsége okán végül négy évre tiltottak el 2015 végén minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységétől, így az UEFA-elnöki posztjáról is lemondott –, nem részletezte, hogy manipulálták a sorsolást.

Ettől még történelmi tény, hogy a francia válogatott a C-, a Brazília pedig A-csoportba került a sorsolásnál. Mivel az egyenes kieséses szakaszban külön ágra kerültek, csak a döntőben találkoztak, ahol Zinedine Zidane vezetésével 3-0-ra nyert a házigazda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik