Foci

Lehet, hogy kedvenc játékosuk fogja irigyelni ezt a két magyar fiatalt?

1986 óta sajnos volt időnk megszokni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nincs ott az aktuális világbajnokságon, ráadásul idén még a tornára kijelölt játékvezetők között sem található honfitársunk. Így is lesz azonban két fiatal Ororszországban, aki minket képvisel majd, az egyaránt 12 éves Gáspár Réka, valamint Lobmayer Bendegúz.

A Gazprom támogatásával hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Futball a Barátságért nevű program,

amelynek keretében a világ 211 országból érkeznek gyerekek, akiket aztán 32 csapatra osztanak, és a foci révén ismerkedhetnek meg egymással, valamint betekintést nyerhetnek más kultúrákba.

A program olyan szavakat tűzött a zászlajára, mint barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elhivatottság, győzelem, tradíció és becsület.

A moszkvai esemény csúcspontja az utolsó nap lesz, amikor a fiatalok kilátogatnak a világbajnokság nyitómeccsére, az Oroszország – Szaúd-Arábia találkozóra a tornára felújított Luzsnyiki-stadionban, amely majd a döntőnek is helyt ad július 15-én.

“Apával már lejátszottuk a Fifán ezt a meccset, és az oroszok nyertek nagyon simán” – meséli Réka, aki az Érsekvadkert csapatában focizik, hol a fiúkkal közösen, hol a lányokkal, a Bendegúzék elleni meccsen például ő volt az egyetlen lány.

Azt mondja, a fiúk mindig vigyáznak rá, és időnként még jobban is élvezi, ha köztük játszhat.

Réka a foci mellett kézilabdázik is, szülei azt mondták, nem erőltették egyik sportot sem, hagyták, hogy a gyerek mindent kipróbáljon.

Itt éppen egymás ellen küzd a labdáért a két utazó

A szülők egyébként éppen azt tervezgetik, hogyan tudnának ők is eljutni Moszkvába, nem mintha féltenék a gyereküket, egyszerűen csak úgy érzik, ha már jött egy ilyen nagy lehetőség, ők is szeretnének részesei lenni az élménynek, meg aztán az orosz főváros pár nappal az év legnagyobb sporteseménye előtt nem tűnik rossz választásnak.

“Nem baj, Lobi, majd Oroszországban bemegy”

– mondja a másik kiválasztottnak, Bendegúznak az edzője, aki nem más, mint a korábbi 12-szeres válogatott játékos, Fitos József, aki évek óta saját focisulit működtet Szentendrén, és büszkén újságolta, hogy nemrég vitte el több játékosát is az egyik kiemelt akadémia.

“Lobi nagyon szerény, alázatos és jól nevelt srác, aki mindig mosolygós, még sosem láttam szomorúnak. Igazi csapatember, de lehetne benne kicsit több csibészség. A többiek zrikálják, mióta kiderült, hogy utazik Oroszországba, megmondom őszintén én is boldogan cserélnék vele, tagja voltam az utolsó magyar vb-csapatnak, a helyszínen részese lenni egy olyan tornának, az maga a csoda” – magyarázza a Haladásban, a Honvédban és az Újpesten is megfordult Fitos.

Aki azt is elárulta, a szovjetek elleni 0-6 azért következhetett be, mert a többi csapatnál jóval később érkezett Mexikóba a magyar válogatott, így kevés idő jutott akklimatizálódni a pokoli melegben.

De az edzőbá után vissza Bendegúzhoz, aki nagyon várja, hogy megismerkedjen a külföldiekkel, ami azért is hasznos lenne a számára, mert akkor javulna az angolja is.

Talán meglepő Cristiano Ronaldo és Lionel Messi uralkodása idején, de mind Réka, mind Bendegúz a Juventus argentin támadóját, Paulo Dybalát nevezte meg kedvenc játékosaként,

aki közel sem biztos, hogy ott lesz az argentin keretben, főleg hogy egyszer azt nyilatkozta, nem igazán tud együtt játszani Messivel.

Mivel a moszkvai esemény már június 8-án megkezdődik, így a fiatalok néhány nappal korábban vághatnak bele a nyári vakációjukba, de mindkettőjük iskolájában pozitívan álltak az utazáshoz.

A nyitóünnepségre várják többek között Adelina Szotynyikova olimpiai bajok orosz műkorcsolyázót, és Marco van Basten, korábbi Eb- és kétszeres BEK-győztes holland klasszist, úgyhogy nagy nevekben nem lesz hiány, már csak ezért is garantált, hogy felejthetetlen élmények várnak Rékára és Bendegúzra.

Fotó: Gál Bettina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik