Foci

„A Diósgyőr-mezt nem érdemlitek”

Diósgyőrben megnyitotta kapuit az új futballstadion. Igaz, csak május elején játszanak benne bajnoki meccset, de már Bódog Tamás nélkül. Kérdés, az ablakon kidobott szakmai koncepció nélkül mit ér a külcsín? Rendhagyó bajnoki beharangozó.

A héten a Diósgyőr-szurkolók elég egyértelműen állást foglaltak a klubvezetéssel szemben, miután az OTP Bank Liga kilencedik helyén álló borsodi elöljárók útilaput kötöttek Bódog Tamás vezetőedző, szakmai igazgató talpa alá. A fanatikusok a klubház előtt tüntettek az edző és a vele együtt elindított szakmai koncepció mellett, a játékosok ellen. Úgy fogalmaztak:

Nem érdemlitek, nem érdemlitek,
a Diósgyőr mezt nem érdemlitek!

Úgy látszik tisztábban látnak, mint a klubvezetés. A DVTK ilyen előzmények után készül a soros fővárosi, Újpest elleni, koránt sem könnyűnek ígérkező szombati bajnokira.

A DVTK vezetőedzői 2013-18 között

  1. Szivics Tomiszlav (2013-15)Vitelki Zoltán (2015),
  2. Bekő Balázs (2015),
  3. Egervári Sándor (2015–2016),
  4. Horváth Ferenc (2016–2017),
  5. Vitelki Zoltán (2017),
  6. Bódog Tamás (2017–2018)
  7. Fernando Fernández (2018-)

Miért ez a nagy népvándorlás az edzői padon?

Szivics Tomiszlav 2013-as vezetőedzői kinevezése óta eltelt öt évben hat edzőt fogyasztott el a Diósgyőr. Fernandez a hetedik. Temesvári Miklós szerepvállalása (1999) óta az elmúlt húsz év alatt összesen 34 edzőt neveztek ki, majd menesztettek Borsodban, ahol így 0,59 bajnoki évad jut egy szakvezetőnek átlagban. Mindez azt mutatja, a DVTK kispadja az egyik, ha nem a legforróbb hely, a magyar labdarúgásban.

Kérdés, miért, hova ez a nagy kapkodás, miért nincs senki iránt hosszabb távú bizalom, netán hosszú távon követhető szakmai koncepció arrafelé?

A magyarázat megtalálásához érdemes a diósgyőri futballalmanachban visszalapozni. A DVTK évtizedek óta keresi identitását. A borsodi mentalitás, életérzés, a gondolkodásmód, a munkásemberek munkába vetett hitén, a napi harcon, a „csak azért is virtuson” alapszik. Mindez az őszinte szemlélet az 1974-84 közti aranykorszak óta, azaz immár bő harminc éve csak olykor és nyomokban jelent meg a miskolci futballban. Ezért azóta a szurkolók nem tudták egyöntetűen azt mondani a DVTK játékára, hogy; na igen, ez a mi csapatunk, ez a borsodi stílus!

Holott a miskolci egylet észak-kelet Magyarország Ferencvárosa kellene legyen. Ahol a csapat stadionjában retteg az ellenfél, a hangulattól megszeppen a játékvezető. Épp úgy, ahogy a többek közt kétszeres Magyar Kupagyőztes (1977, 1980), bajnoki bronzérmes (1979) Veréb, Tatár, Salamon, Teodoru fémjelezte tizenegy idejében, amely szétdurranó önbizalommal lépett pályára, és arcába nevetett az akkor a mainál sokkal nívósabb, de erősen fővárosi központú magyar futballnak.

A DVTK játéka ekkor alázatra, tökéletes kondícióra, sok futásra, párharckeresésre épült. Szabó Géza edző (1974–81, hét évig dolgozhatott!), stábja és a játékosok be tudták bizonyítani, hogy képesek megharcolni azzal a hátrányos teherrel, amelyet a gyárváros mindig is magával cipelt. Ez a szurkolói vágy Bódog Tamás színre lépésével újra teljesülni látszott. 

Borsodi presszing

A német futballon, az ott természetes mentalitáson, őszinteségen szocializálódott edző a korszerű európai labdarúgást jelenítette meg a csapat játékában, amely történetesen szinkronban áll a borsodi néplélek futballvíziójával, a bő harminc évvel ezelőtti aranykorszakkal.

Bemutatjuk a magyar Jürgen Kloppot
Bódog Tamás 24 évesen "kiiratkozott" a magyar futballból. A legjobb német edzőktől tanult, így most a korábbi sikeredzője filozófiáját látjuk viszont Diósgyőrben.

Az edző debütálása után pár nappal, a korábban még remegő lábakkal, a kiesés elöl menekülő játékosok, oroszlánként harcolva, a jelenlegi német futball játékkoncepcióval, a Jürgen Klopp féle gegenpressing magyar változatával lepte meg az egész NB I-et. A DVTK stílust teremtve vívta ki a bennmaradást a 2016-17-es  bajnokságban.

Miskolcon szinte egyik napról a másikra kialakult az a már-már abnormális állapot, hogy még az NB I élcsapatok is féltek a kiesés elöl menekülő DVTK-tól. Ezeket a meccseket nem tudták papírforma mérkőzésnek tekinteni – mint korábban -, amit csak be kell húzni.

Bódog nem teketóriázott, nem mismásolt. Felvállalta a sok kockázatot rejtő, de eseménydús, közönségszórakoztató támadó futballt. Labdavesztésnél játékosaitól elvárta, hogy azonnal visszatámadjanak, védekezésnél is a labdát támadták a játék tördelése, lassítása helyett, labdaszerzéskor pedig „kloppszerűen” 4-6 másodperc alatt azonnal a kaput támadták. Mindezt függetlenül attól, hogy idegenben, vagy otthon játszottak.

A kiesés ellen menekülő DVTK totális letámadása a Groupama arénában a 2016-17-es bajnokságban:

Ezt az őszinte, egyáltalán nem spekulatív játékot nem egyszerű játszani. Tizenegy ember, harmonikus összműködését kívánja meg, mert ha valaki nem sprintben közlekedik a pályán, ha valaki csak egy métert téved a helyezkedésben, ha valaki késve reagál a játékvezér jeleire, ha valaki nem tud kilencven percig erre a futballvízióra koncentrálni, akkor az egymáshoz kapcsolódó játékosok között rés, a rendszerben szakadás jön létre, amit az ellenfél könnyen kihasználhat.

Így jelentősen több benne a hibaforrás, mint a bajnokságunkra évtizedek óta jellemző kudarckerülő, defenzív, kivárásra, az ellenfél hibájára játszó, játéktördelő magyar futballban, ami tapasztaljuk, sehova sem vezet, mégis ezt erőlteti mindenki.

Bódog szelleme, futballról alkotott hitvallása hatott Miskolcon. Nem csak a nézőkre. A klubvezetés kinevezte szakmai igazgatónak és a diósgyőri akadémia utánpótlás játékkoncepcióját is a Bódog-féle német filozófiára építette. A DVTK régi-új játékstílusát a tisztánlátás érdekében az utánpótlás öltözőfolyosóján is kifüggesztették.

Vezetői dilettantizmus, koncepciótlanság a köbön

A DVTK vezetői Bódog Tamás kinevezésével elindultak egy újabb, sokadik szakmai úton. Megfelelő útra léptek, ahol a felnőttcsapat németes játékstílusa megegyezett az utánpótlás új képzési, oktatási koncepciójával. Döntésük helyességét bizonyítja, hogy egyes mérkőzések végeredményétől függetlenül a közönség is szimpatizált az irányvonallal – utánpótlás szinten is.

A klubvezetésnek azonban láthatóan fogalmuk sincs a futballról és semmit sem értettek, tanultak abból, amit Bódog megpróbált lefektetni, elmagyarázni, elfogadtatni velük.

Ha már mindenáron úgy érezték, hogy váltani kell – aminek a valós okát csak rebesgetik, állítólag az öltöző hangadó játékosai nem bírták a tempót, az őszinte kritikát, ezért fúrták meg az edzőt, vagy egyéb egyéni üzleti érdek áll a háttérben -, akkor a német futballfilozófiáról átváltani a spanyolra vezetői dilettantizmus, a sport szakmaiságának megcsúfolása.

Bódog kirúgásával ugyanis nem csak az első csapat edzőjét távolították el Miskolcról, hanem a lehetséges klubkultúra teremtőt, az eszmefelelőst, a német tudás birtokában lévő szellemi vezetőt is. Lehet ugyanis, hogy Bódog ismereteit 100 oldalas Power Point prezentációban átadta kollégáinak, de az egyéniségét nem. És ha ez az egyéniség nincs jelen a mindennapokban, akkor az utánpótlás szakmai irányvonal, nem ugyanaz nélküle, mint vele.

Kispesti példa

Hogy egy példát hozzunk a közelmúltból: Marco Rossi alapos munkával a három év alatt felépített területszűkítéses, három védős, bajnoki címet hozó olasz stílusáról képtelen volt átállni a Honvéd a holland filozófiára.

Ki is rúgták az őt követő Erik van der Meert és azóta újabb 180 fokos futballfilozófiai fordulattal Supka Attilával keresik a magyaros megoldást. Csoda hát, ha a kispesti fejekben is teljes a zűrzavar.

Ráadásul prognosztizálható, Fernandez nem tud majd kibújni a bőréből, hiszen ő spanyol futballban szocializálódott, amely merőben más alapokon nyugszik, mint az eddig követett német.

Utóbbi a sebességről, az iramról, a párharcról, a totális letámadásról, az akciódús mérkőzésekről szól, előbbi a technikai virtuozitásról, a labda eldugásáról, a játékszer megbecsüléséről, amelytől a magyar, ezen belül a diósgyőri játékoskeret pont olyan messze van, mint Miskolctól Madrid. De fogalmazhatnánk úgy is, München nem csak távolságban, de kultúra-, és futballtörténetileg is közelebb áll Magyarországhoz, mint Barcelona.

Mi várható egy ilyen viharos hét után?

  • Mindentől függetlenül a DVTK Fernandez irányítása alatt az első meccseken várhatóan újra régi önmagára emlékeztet majd.
  • Azok a játékosok, akik közreműködtek Bódog feltételezett megfúrásában, minden bizonnyal be akarják bizonyítani, hogy a futball németes rohanás nélkül is megy.
  • Így még az is lehet, a „döntetlenbajnok” Újpest otthonából pontot, pontokat hoznak majd el szombaton.
  • Meglehet, simán bent maradnak az NB I-ben.
  • A klubvezetők megnyugodnak, hogy jó döntést hoztak.

Más kérdés, az már sosem derül ki, hogy az NB I-es tagság Bódog Tamással is megvalósult volna, vagy sem. Egyvalami azonban biztos. Ezen a héten – és a jövőben – a felnőtt csapat már spanyolul futballozik, miközben a teljes utánpótlás németül tanul tovább.

Mivel képtelenség egy teljes utánpótlás stratégiát évente kétszer az aktuális edző stílusához igazítani, Diósgyőrben mostantól olyan tudást oktatnak az utánpótlás játékosoknak, amely nem áll összhangban a felnőtt csapat stílusával. Így előre kódolható, a vezetőség a dilettáns döntése miatt a táncrenden nem tud változtatni: a borsodi edzőkeringő kialakult klubkultúra, egységes futballstílus hiánya miatt a jövőben is folytatódik majd.

OTP Bank Liga, 28. forduló, program:

17.00: Paks–Videoton (Tv: M4 Sport)
17.00: DVSC–Vasas
17.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd
17.00: Újpest–DVTK
17.00: Puskás Akadémia–Balmazújváros
19.30: Ferencváros–Haladás (Tv: M4 Sport)

A Bajnokság állása:

1. Videoton FC 27 17 7 3 56–25 +31 58
2. Ferencvárosi TC 27 16 8 3 58–25 +33 56
3. Újpest FC 27 9 11 7 35–34 +1 38
4. Debreceni VSC 27 10 7 10 44–35 +9 37
5. Budapest Honvéd 27 10 7 10 41–44 –3 37
6. Paksi FC 27 9 9 9 40–43 –3 36
7. Puskás Akadémia FC 27 8 9 10 32–39 –7 33
8. Szombathelyi Haladás 27 9 4 14 29–41 –12 31
9. Diósgyőri VTK 27 8 6 13 40–44 –4 30
10. Balmazújváros 27 6 10 11 29–38 –9 28
11. Mezőkövesd Zsóry FC 27 6 10 11 30–47 –17 28
12. Vasas FC 27 7 6 14 32–51 –19 27

 

Kiemelt kép: Bódog Tamás, a Diósgyőr vezetőedzője kezet fog a szurkolókkal a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójában játszott Diósgyőri VTK-Debreceni VSC mérkőzés végén Mezőkövesden 2017. május 27-én. MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik