Élő Foci

BL: ötöt vágott a Liverpool, de a végén kiengedett

Amikor kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosítását, kevesen gondolták, hogy az AS Roma kiüti a Barcelonát és sokan kétkedtek abban is, hogy a Liverpool túljut a Manchester Cityn. Pedig így lett, az elődöntőben pedig egymás ellen bizonyíthatott a két csapat.

Külön pikantériája a találkozóknak, hogy a frenetikus idényt produkáló Mohamed Szalah éppen a Farkasoktól igazolt Liverpoolba, számára külön érzelmes lesz a párharc.

Jó iramban kezdődött a meccs, úgy tűnt, az AS Roma meg tudja fogni talán az angolokat, bár a hazaiak már az első percekben vezettek egy-két támadást. Az első komolyabb helyzet Aleksandar Kolarov távoli bombája volt, amit Loris Karius üggyel-bajjal a kapufára tolt, de közel volt egy hatalmas potyához a német hálóőr.

Apránként átvette az irányítást a Liverpool, Szalah és Roberto Firmino is fickándozott, de Sadio Mané került nagy helyzetekbe, a szenegáli azonban hibázott, amikor pedig nem, akkor les miatt érvénytelenítették a találatát. A 35. percben aztán megtört a jég, egy labdaszerzés után Szalah kapott labdát a tizenhatos jobb sarkán és gyönyörűen lőtte ki a hosszú fölső sarkot.

Még a félidő vége előtt egy ellentámadást elképesztően ügyesen és villámgyorsan végigvitt Firmino és Szalah, utóbbi pimaszul a kapus fölött emelte be a labdát.

Félidőben cseréltek az olaszok, de semmire sem mentek vele, Szalah kapott sokadjára jó labdát a jobb oldalon tíz perc után, középre tett labdáját Mané lőtte kapuba. Szinte lemásolta öt perccel később ugyanezt a gólt a Pool, csak ekkor Firmino pofozta a kapuba a labdát. Nem sokkal később egy szöglet után megint a brazil volt eredményes, ezúttal fejjel.

Mondhatjuk, hogy égett a ház a vendégeknél, kettős cserével átalakította a szerkezetet Eusebio Di Francesco, az angolok pedig visszavettek a tempóból. Ennek meg is lett az eredménye, Dejan Lovren alaposan elnézte Radja Nainggolan beadását, Edin Dzeko pedg szépen levette a labdát mellel és a kapuba vágta.

Öt perccel később James Milner kezét találta telibe Nainggolan, amiért jogosan büntetőt lőhetett Diego Perotti, így a végére “csak” három maradt a két csapat között.

Az AS Roma pont ugyanabban a helyzetben van, mint a negyeddöntőben: hazai pályán egy 3-0 továbbjutást ér.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés

Liverpool – Roma 5-2 (2-0)
Gólszerző: Szalah 35., 45., Mané 56., Firmino 61., 69. ill. Dzeko 80., Perotti 85.

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner – Szalah, Firmino, Mané
A kispadon: Mignolet (k), Clyne, Wijnaldum, Klavan, A. Moreno, Ings, Solanke
Roma: Alisson – Fazio, Manolasz, Juan Jesús – Florenzi, Strootman, De Rossi, Kolarov – Nainggolan, Cengiz Ünder – Dzeko
A kispadon: Skorupski (k), Pellegrini, Perotti, Schick, Gonalons, Bruno Peres, El Shaarawy

Kiemelt fotó: Paul ELLIS/ AFP

Jól indul a meccs!

Talán furcsa lehet, de az olaszok irányítják a játékot az első percekben, sőt egy tizenhatoson kívüli lövést védett Karius. Ezután azonban Mané kapott egy reménytelen indítást, majd Szalah kapott labdát, befelé cselezett, de a lövését könnyen védte Alisson.

Ötödjére találkozik a két csapat

Először 1984-ben a BEK döntőjében 1–1-es mérkőzés után az angolok tizenegyesekkel 4–2-re nyertek, majd a 2000–2001-es UEFA Kupa nyolcaddöntőjéből is a Liverpool ment tovább, még úgy is, hogy 1-0-ra nyerte a visszavágót az olasz csapat. A Bajnokok Ligájában 2001 őszén a második csoportkörben nem esett gól, míg Liverpoolban a hazaiak Jari Litmanen és Emile Heskey góljával 2–0-ra győztek.

Köszöntjük olvasóinkat!

A mérkőzés előtt mindkét fél azt hangsúlyozta, mennyire tiszteli mai ellenfelét. Az AS Roma ékes bizonyítékát is adta ennek: a csapat megkoszorúzta az 1989-es Hillsborough-tragédia emlékhelyére a stadionnál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik