Foci

Tíz évre kizárták az európai kupasorozatokból a hatszoros bajnokot

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) évek óta nyomozott a bundagyanús Skënderbeu-mérkőzések miatt – emlékezhetünk rá, hogy a Partizani Tirana is a hatszoros bajnok kizárása miatt indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében 2016-ban.

Albán sajtóértesülések szerint az európai szövetség fegyelmi bizottsága a csapat 2011 óta több mint 50 mérkőzés eredményét befolyásolta szabálytalan módon a BL-ben, az Európa Ligában, az albán élvonalban, sőt még felkészülési meccseken is -írja a Nemzeti Sport.

Az UEFA tíz évre kizárta az európai kupasorozatokból a Skënderbeu csapatát, amelyet ráadásul 1 millió eurós pénzbüntetéssel is sújtott.

Az UEFA eddigi legsúlyosabb büntetéséről szóló helyi beszámolók szerint a hatszoros albán bajnokcsapat vezetői továbbra is kiállnak ártatlanságuk mellett, és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

A Skenderbeura egyébként főleg a Debrecen szurkolói emlékezhetnek itthon: 2012 júliusában az albán csapattól 1-0-ra kikapott a DVSC a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében, majd a visszavágón 3-0-ra diadalmaskodott a Loki.

Egyedül ezeken a mérkőzéseken találkozott magyar csapattal a Skenderbeu, de érdekesség, hogy éppen 2012-ben sikerült BL csoportkörbe jutnia a Debrecennek, amely után többször is bundázással vádolták a csapatot.

A legtöbbet emlegetett eset szintén a Bajnokok Ligájában történt, 2015-ben az északír Crusaderst 4-1-re verte otthon a skorcei klub. A visszavágó félidejében 2-1-re vezettek az albánok, de fordulás után olyan botrányosan fociztak, hogy a Crusaders kapusa, Sean O’Neill annak idején azt mondta

ha nem vizsgálja meg ezt a mérkőzést az UEFA, akkor valami nagyon nincs rendben a szervezetnél.

Az albánokról hivatalos bejelentés az UEFA részéről még nem történt.

Kiemelt fotó: Ruben SPRICH/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik