Élő Foci

Georges Leekens bátorsága nem jött be, Skóciától is kikaptunk

Georges Leekens bemutatkozása nem sikerült jól Kazahsztán ellen, így még fontosabbá vált a Skócia elleni következő felkészülési mérkőzés. Ígéretéhez híven változtatott a játékrendszeren a magyar válogatottt szövetségi kapitánya: három középső védővel küldi pályára a hazai csapatot.

A skótok is vereséggel kezdtek Alex McLeish irányítása alatt és bár három játékosuk is kidőlt a sorból, így is Premier League-ben futballozó és skót élcsapatban játszó labdarúgók érkeztek Budapestre.

Ennek megfelelően egész jó iramban kezdődött a mérkőzés, Dzsudzsák Balázsé volt az első helyzet, de lövése nem volt életveszélyes. Egy ideig változatos volt a meccs, de a 20. perc tájékán elkezdte magához ragadni a kezdeményezést a skót csapat. Félidőre ugyan fojtogatóvá vált az ellenfél mezőnyfölénye, a 40. percig azonban nem volt komoly esélye a sárgamezeseknek.

Ekkor azonban Kleinheisler László szerelni próbálta James Forrestet, de hátulról felborította, így járt a büntető a skótoknak. A tizenegyesölő Gulácsi Péter azonban megint lecsapott, Charlie Mulgrew bal alsóba szánt lövését kipaskolta.

Fordulás után azonban elbóbiskolt a magyar csapat, Forrest látta meg jól, hogy Ryan Fraser teljesen üres a jobb szélen. Kitette a labdát oldalra, Fraser pedig egyből centerezett, ahol Guzmics Richárd és Otigba Kenneth mellett megtalálta Matt Phillipset, aki bebelsőzte a labdát.

Ezután nagy erőket mozdósított a magyar válogatott, uralta a meccset, de érdemi helyzetünk egyedül abból adódott, hogy a végig nagyon harcos Szalai Ádám elvette a pepecselő Mulgrew-tól a labdát és egy az egyben mehetett kapura. Allan McGregor azonban nagyszerűen védett, egy perccel később pedig ismét Szalai próbálkozott közelről, de lövése célt tévesztett. Ezen kívül Varga Rolandnak volt egy szép távoli bombája, de a labda pont középre jött, ez nem okozott gondot a kapusnak.

Ezek után sűrű cserék forgácsolták a mérkőzést, a magyarok erőlködtek, a skótok pedig az időt húzták. Noha érezni lehetett az akarást és még csak azt sem mondhatni, hogy ne érdemelt volna döntetlent a hazai csapat, végül nem jött össze a gól.

Történelme során először Budapesten kikapott Skóciától a magyar válogatott.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország – Skócia 0-1 (0-0)
Gólszerző: Phillips 47.

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Otigba, Guzmics – Lovrencsics G., Kleinheisler, Pintér Á., Hangya – Varga R., Szalai, Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Georges Leekens
A kispadon: Dibusz, Kovácsik (kapusok), Bese, Botka, Lang, Szabó J., Elek Á., Nagy Á., Pátkai, Böde, Eppel, Németh K., Nikolics, Stieber Z., Ugrai
Skócia: A. McGregor – Hendry, Mulgrew, McKenna – Fraser, McGinn, C. McGregor, A. Robertson – Armstrong, Phillips, Forrest. Szövetségi kapitány: Alex McLeish
A kispadon: Archer, McLaughlin (kapusok), Christie, McBurnie, McDonald, Paterson, Cummings, McLean, Douglas, Murphy, Cairney

Kiemelt fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Grosics Gyula szavaival üzentek a szurkolók

Grosics Gyula legendássá váló szavai olvashatók a drapérián:

A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. 

Az üzenet egyértelmű…

Fotó: Futó Csaba/24.hu

Köszöntjük olvasóinkat!

A csapatok már melegítenek, ahogyan mi is. Mindkét kapitány arról beszélt a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy jó volna javítani a vesztes bemutatkozás után. Reméljük ez a belga szakembernek sikerül…

Olvasói sztorik