Foci

A görög, a finn és az észt csapatot kaptuk a Nemzetek Ligájában

Kedvezőnek mondható a sorsolásunk az UEFA új sorozatában. A mérkőzések ősszel lesznek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy új sorozat, a Nemzetek Ligája elindításával adta meg a lehetőséget a kontinens csapatainak, hogy ne csak a selejtezőből legyen esély kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek egyébként az egyik házigazdája Budapest lesz. Ez pont az olyan válogatottaknak lehet mentőöv, mint a miénk, viszont osztályonként csak egy csapat szerez indulási jogot. Szóval azért ez sem tűnik egyszerű feladatnak.

Jobban járhat a magyar futball, ha szar
2018-ban elindul a Nemzetek Ligája, amely a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutást is befolyásolja. Az új rendszer ennél bonyolultabb már nem is lehetne.

A Nemzetek Ligája csoportjait szerdán, Lausanne-ban sorsolták ki, a mieink a C osztály első kalapjába kerültek, ami azt jelenti, hogy egyfelől, amikor a besorolás készült, akkor ebből a 15 válogatottból a miénk volt papíron a legerősebb, másfelől pedig elméletileg gyengébb ellenfeleket kaptunk. Végül a sorsolás alapján az alábbi csapatokkal kerültünk a 2-es csoportba:

Görögország, Finnország és Észtország.

Persze a magyar válogatott esetében már nem jelenthetjük ki, hogy bárki ellen biztosra mehetünk, de a sorsolás összességében kedvező. Igaz, a görögök azért elég kemény ellenfelek lesznek, a 2018-as világbajnoki selejtezőben például pótselejtezőig jutottak, a horvátok ütöttek el őket az oroszországi tornától. A görögökkel eddig 19 mérkőzést játszottunk (4 győzelem, 6 döntetlen, 9 vereség), a finnekkel 16-ot (11 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), az észtekkel 4-et (3 győzelem, 1 vereség).

Zárt kapus első meccs

Az első hazai találkozót zárt kapuk mögött játssza majd Georges Leekens szövetségi kapitány együttese. Az európai szövetség (UEFA) a 2015 szeptemberi, Románia elleni Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt büntette meg a magyar szövetséget. Az MLSZ honlapján emlékeztet rá, hogy az UEFA ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében: a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt, rasszista magatartást tanúsított, valamint blokkolva voltak a menekülőutak. Az MLSZ fellebbezését elutasította az UEFA, így már akkor eldőlt, hogy a válogatottnak a következő UEFA-lebonyolítású hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. Ugyanakkor a fellebbezés lehetővé tette, hogy a magyar válogatott előbb 2015. októberében a feröeriek elleni Eb-selejtezőt, majd novemberben a norvégokkal szembeni, sorsdöntő pótselejtező hazai visszavágóját is nézők előtt játssza le.

A másik három csoport ebben a divízióban így néz ki, a 4-es kifejezetten erősnek tűnik.

  • 1-es csoport: Skócia, Albánia, Izrael,
  • 3-as csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
  • 4-es csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia

Érdekes azért eljátszani a gondolattal: nem sokon múlt, hogy a B osztályba kerüljünk, így érdemes végigfutni a csoportokat, ahol akár szlovák-ukrán, orosz-svéd, osztrák-bosnyák vagy épp walesi-ír ellenfeleket is kaphattunk volna.

Az A osztály pedig káprázatos: Csak jó meccsek lesznek, a többi közt német-francia, belga-svájci, portugál-olasz és a spanyol-angol párharcokat láthatunk majd ősszel.

A sorsolás befejezését követően az egy csoportba került csapatok képviselői a helyszínen le is egyeztetik a csoport menetrendjét, hogy ki, kivel, mikor játszik. Ugyanakkor a mérkőzések kezdési időpontjait az UEFA határozza meg a jogtulajdonos TV-társaságok felmerülő igényeinek figyelembevételével. A mérkőzések már idén lemennek, szeptember és november közötti időpontokat tűzött ki az UEFA.

A csoportok és az időpontok

A osztály:

1-es csoport: Németország, Franciaország, Hollandia

2-es csoport: Belgium, Svájc, Izland

3-as csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország

4-es csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország


B osztály:

1-es csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország

2-es csoport: Oroszország, Svédország, Törökország

3-as csoport: Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Észak-Írország

4-es csoport: Wales, Írország, Dánia


C osztály:

1-es csoport: Skócia, Albánia, Izrael

2-es csoport: Magyarország, Görögország, Finnország, Észtország

3-as csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgárria, Ciprus

4-es csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia


D osztály:

1-es csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra

2-es csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, San Marino

3-as csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó

4-es csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár


A játéknapok:
szeptember 6-8.
szeptember 9-11.
október 11-13.
október 14-16.
november 15-17.
november 18-20.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik