Foci

Premier League 2017: hétgólos thriller a nyitófordulóban, agyonveri a mezőnyt a City

Az angol labdarúgó-bajnokságban szerencsére nincs unalmas forduló, úgyhogy bőven volt mit nézni az elmúlt egy évben. Összegyűjtöttünk öt kifejezetten érdekes mérkőzést – már amiket eddig játszottak, mert a Premier League-ben sosincs megállás.

Március 19., 29. forduló: Manchester City – Liverpool 1-1

Lehet, hogy ennek a meccsnek 1-1 lett a végeredménye, de elnézve a 90 percet, ha 3-3-at játszanak a csapatok, az sem lett volna meglepő. A City és a Pool is harcban volt a dobogóért a szezonban, így sportos közhellyel élve igazi hatpontos mérkőzést játszottak egymással a 29. fordulóban.

A lüktető találkozó nem csak helyzetekkel, hanem kétes ítéletekkel is tele volt: Michael Oliver játékvezető több tizenegyes gyanús szituációt továbbengedett, úgyhogy napokig lehetett vitatkozni még a mérkőzésről.

Egy tizenegyest azért megadott, James Milner váltotta azt gólra az 51. percben, Sergio Agüero a 69.-ben egyenlített. A hajrában ordító ziccerek maradtak ki mindkét oldalon, a City még kapufát is lőtt.

A szezon végén a Manchester City ért oda a dobogóra a bajnok Chelsea és a második Tottenham mögé, a Liverpool a negyedik lett.

Május 15., 28. forduló: Chelsea – Watford 4-3

Antonio Conte irányításával egy nem túl fényes rajt után sikerült megnyerni az angol bajnokságot a Chelsea-nek, így aranyéremmel a nyakában búcsúzott John Terry, aki azóta már az Aston Villában focizik.

Az angol védő utolsó előtti hazai mérkőzése a Watford elleni volt, amit még a 28. fordulóból halasztottak májusra. Ekkor a Chelsea már bajnokként lépett pályára, Terryvel a kezdőben.

A veterán játékos a 12. percben a vezetést is megszerezte.

A Watford izgalmassá tette a találkozót, 1-0-át, majd 3-1-et követően is egyenlíteni tudott. Cesc Fabregas végül a 88. percben döntötte el az év egyik legszórakoztatóbb mérkőzését.

Terry az utolsó fordulóban, a Sunderland ellen 5-1-re megnyert bajnokival búcsúzott a Stamford Bridge-től: kezdett, majd lecserélték őt a 28. percben. A védő összesen 717 mérkőzésen játszott a Chelsea-ben, a többi közt öt bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyert a londoniakkal.

Augusztus 11., 1. forduló: Arsenal – Leicester City 4-3

A 2017-18-as idény a korábbiaktól eltérően már pénteken rajtolt és rögtön egy pazar, fordulatos mérkőzéssel indult a bajnokság. A nyári igazolás, Alexandre Lacazette már másfél perc után megszerezte első gólját új csapatában, de az első fél óra sem telt el a meccsből, már a Leicesternél volt az előny.

Danny Welbeck még a szünet előtt összebotladozta az egyenlítést, de az 56. percben másodszor is lesújtott Jamie Vardy. A hajrában két cserejátékos nyerte meg a találkozót az Arsenalnak: Aaron Ramsey egy jó lövéssel, Olivier Giroud egy fantasztikus fejessel talált be.

December 10., 16. forduló: Manchester United – Manchester City 1-2

Ami a csapatok összértékét illeti, ahogyan tavaly, úgy idén is minden idők legdrágább bajnokija volt a manchesteri derbi. Talán nem meglepő, hogy egy méregdrága játékos, a 75 milliós csatár Romelu Lukaku volt a főszereplő,

csak nem éppen a góljai hanem a pocsék védekezése miatt.

A belga két pontrúgás után is lemaradt az emberéről, mindkétszer góllal büntettek a City-játékosok. Hazai oldalról Marcus Rashford volt eredményes.

A meccsnek utóélete is volt, a játékosok összevesztek az öltözőfolyosón: José Mourinhóhoz vizes palackot és egy tejes dobozt vágtak, míg a vendégek edzői stábjából állítólag Mikel Arteta szenvedett el egy vágást a fején. Komolyabb következménye nem lett az incidensnek.

A City egyébként ezzel a sikerrel állította be a zsinórban aratott győzelmek rekordját az angol bajnokságban (ez volt a 14. a sorban), amit azóta meg is döntött Pep Guardiola együttese.

December 22., 19. forduló: Arsenal – Liverpool 3-3

Őrülten jó mérkőzéssel fordult rá a Premier League az ünnepi időszakra. Az Arsenal és a Liverpool csapott össze egymással, ebben a két csapatban pedig ritkán csalódunk, most sem kellett.

Az első félidőben a Liverpool lefocizta riválisát, Philippe Coutinho gólt is szerzett a 26. percben, a 0-1-s első félidő az Arsenalra nézve volt hízelgő. A játék képe nem változott a második játékrész elejére, egy vendég kontra végén Mohamed Szalah duplázta meg az előnyt.

Aztán az Arsenal 388 másodperc alatt megfordította a meccset.

Az egész egy Alexis Sánchez-fejessel indult, majd Granit Xhaka távoli lövését védte be Simon Mignolet, hogy a teljesen megzavarodó liverpooli védők között Alexandre Lacazette az év gólpasszát adja sarokkal Mesut Özilnek.

Ezután a londoniak nyerhették volna agyon a meccset, de nem tették, a Pool pedig szinte a semmiből egyenlített, Roberto Firmino lövését nem tudta védeni Petr Cech. A hajrára visszaesett a tempó, helyzetek viszont még voltak, gól azonban már nem. A 3-3 után a csapatok kissé csalódottak voltak, mi, szurkolók azonban nagyon jól jártunk.

Nyitókép: Europress/AFP/Ian Kington

Ajánlott videó

Olvasói sztorik