Foci

Öt NB I-es labdarúgó, aki kellemes csalódást okozott

Örökös vita a magyar labdarúgó-élvonal kapcsán, hogy van-e értelme az NB I-be sok légióst igazolni? Az egyik oldal szerint a fiatal magyar tehetségeket kell pártfogolni, míg az ellentábor azt az álláspontot hirdeti, hogy próbálkozni kell, mert egy-két remek játékost azért “kitermel” az OTP Bank Liga.

Emlékezetes példa lehet erre Muhamed Besic, aki 2012-ben ingyen érkezett a Fradihoz, majd 2014 nyarán, egy remek bosnyák vb-szereplés után 4,8 millió euróért távozott a Premier League-ben szereplő Evertonhoz.

Azt nem állítjuk biztosan, hogy a következő játékosok egytől egyig Besic útját járják majd be, ám az elmúlt 19 fordulóban megmutatták, minőséget képviselnek. Öt olyan labdarúgót gyűjtöttünk össze, akiről senki sem tudta, kicsoda és honnan jött, mégis kimagaslóan jól szerepelt a magyar bajnokságban.

1. Joseph Paintsil

A mindössze 19 esztendős középpályásról már megírtuk, hogy kiugró tehetség, egy ilyen felsoroláskor elsőre is “Páncél Jóska” ugrik be az embernek itthonról. Szó szerint a nyári átigazolási szezon utolsó perceiben csapott le rá a Fradi, miután a Dortmundnál kútba esett a szerződtetése. Ralf Zumdick 2003-ban dolgozott Ghánában, 2007-2009 között pedig a Dortmund másodedzőjeként tevékenykedett, ez volt a kulcsa az üzletnek.

Paintsil a nyolcadik fordulóban mutatkozott be az NB I-ben, méghozzá rögtön góllal. A Vasas 5-2-es legyőzéséből is tevékenyen kivette a részét és első hat mérkőzésén öt gólt szerzett és már a kezdetektől látszott: a Ferencváros kincsre lelt. Leginkább akkor robbant be a köztudatba, amikor a 11. fordulóban a Balmazújváros elleni bajnokin csereként állt be a félidőben, majd tíz percnyi játék után elképesztően nagy gólt lőtt.

A ghánai középpályás ezután kicsit megtörpant, de egyre több időt töltött pályán. Az őszi szezon során 12 meccsen hat gólig és négy gólpasszig jutott, ami figyelemre méltó teljesítmény. Az InStat adatok szerint 31 lövéséből 14 talált kaput, valamint 89 alkalommal próbálkozott csellel, amelyből 49-szer sikerrel járt. Jól mutatja mennyi gondot okoz az ellenfeleknek a Ferencváros középpályása, hogy Paintsillel szemben 36-szor követtek el szabálytalanságot, ez átlagosan az ötödik legmagasabb szám.

Az afrikai villámgyors, jól cselez és érzi a kaput, egyértelműen jó értelemben lóg ki az NB I mezőnyéből és olyan higgadtsággal oldja meg a legtöbb feladatát, amire sokan évekig képtelenek.

2. Bachana Arabuli

Nem esik sok szó a Balmazújváros játékosáról, Bachana Arabuliról. Valószínűleg azért, mert a támadásokat nem olyan csapatban szervezi a támadásokat, amely általában a figyelem középpontjában áll. A grúz támadót ingyen szerezte meg az élvonal újonca és micsoda fogás volt! Arabuli 18 mérkőzésen szerepelt ősszel és hamar állandósítani tudta helyét a csapatban. Nem is csoda, elvégre a harmadik fordulóban először került be először a kezdőbe a Honvéd ellen és az ő góljával egyenlített a Balmaz.

Arabuli a korábban említett Paintsilhez hasonlóan 45 százalék körüli hatékonysággal találja el a kaput, ha lövésre szánja el magát. Az egész NB I mezőnyében a grúz támadó vett részt a legtöbb párharcban, összesen 452-szer, ezekből azonban sokszor nem jön ki jól, a fejpárbajok mindössze 31 százalékát nyeri meg. A sok ütközés következtében azonban Arabuli ellen követik el a második legtöbb szabálytalanságot – holtversenyben a szombathelyi Myke Ramosszal.

Mindent összevetve van mit csiszolnia játékán a 23 éves támadónak, azonban kulcsfontosságú eleme a Balmazújváros támadójátékának. Gyors, életveszélyes, gólra éhes játékos, aki fáradhatatlanul dolgozik a meccseken és néha olyan látványos – és fontos – gólokat is lő, mint a Mezőkövesd elleni második találata

3. Josip Knezevic

A Puskás Akadémia csapatát rengeteg kritika éri, amiért nevével ellentétben nem nagyon nevel ki saját játékosokat, hanem új labdarúgókat szerződtet. Nem kevesebb, mint 14 játékos igazolt 2017 nyarán Felcsútra és korántsem 16 éves tehetségekről beszélünk, akikből komoly futballistát nevelnének, hanem idősebb, rutinosabb játékosokat. A nyári igazolások közül azonban Josip Knezevic szenzációs húzásnak bizonyult.

A horvát támadó 17 bajnokin lépett pályára, melyek során 10 gól és 4 assziszt fűződött a nevéhez, vagyis az összesített kanadai táblázaton csak Davide Lanzafame, Danko Lazovic és Varga Roland előzik meg és ők sem sokkal. Knezevic messze a leghatékonyabb az élvonal mezőnyében a kulcspasszok terén, 69 százalékban jól dönt és a párharcai 41 százalékát meg is nyeri. Kimondottan jól cselező, labdaügyes játékos, aki a felcsútiak erőssége volt ősszel és a legjobb támadók egyike.

Legnagyobb erőssége a gyors és jó helyzetfelismerés, erről az újpesti védők tudnának mesélni: a 29 éves támadó a nyolcadik fordulóban emelt a lila-fehérek kapujába.

4. Ezekiel Henty

A nigériai csatár az egyetlen listánkon szereplő labdarúgó, akinek félig-meddig megelőlegezzük a bizalmat. Nyáron 450 ezer euróért érkezett a Videotonhoz Ezekiel Henty és az első néhány mérkőzésén tarthatatlan volt. A 24 éves támadó először a Bordeaux elleni Európa Liga-selejtezőn kapott 13 percet, a visszavágón pedig nem túlzás azt állítani, hogy a székesfehérváriak legjobbja volt és megmutatta, hogy egy ilyen kaliberű csapat ellen is jól tud futballozni.

Érdekes rekord fűződik a Vidi játékosának nevéhez: Henty találta el legtöbbször a kapufát, négyszer is kifelé pattant a labdája. Ennek ellenére gólszerzési kísérleteinek fele kaput talált, a mezőny egyik legpontosabb csatára, sőt párharcainak cirka felét megnyeri, ha pedig cselezni kezd 56 százalék, hogy sikerrel jár, ezzel a liga egyik legjobbja.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Remek felépítésű labdarúgó, aki óriási lövésekre is képes és rendkívül labdaügyes játékos, csak úgy ragad hozzá a labda. Furcsa módon egy októberi jó sorozat után – öt mérkőzésen négy találatot jegyzett – visszaesett a teljesítménye. Ősszel öt gólt és három asszisztot termelt, de képességei alapján a listán van a helye.

5. Fernando Gorriarán

Idén remekül sikerült az átigazolási szezon a Ferencvárosnak, könnyen a listára kerülhetett volna Marcos Pedroso, vagy Stefan Szpirovszki is, ám tényleg bűn lenne kihagyni Fernando Gorriaránt a top ötből. Első ránézésre nem tűnhet nagy számnak egy középpályás, aki három gólpassza mellett csak egyszer volt eredményes, ám ennél sokkal többet tett a Fradiért az uruguayi.

A 23 éves középpályás 854-szer passzolt, méghozzá 85 százalékban csapattárshoz. Mivel egy védekező középpályásról beszélünk, kulcsfontosságú a megnyert párharcainak száma: a dél-amerikai 55 százalékban kerül ki ezekből győztesként, sőt annak ellenére, hogy csupán 168 centiméter magas, a fejpárbajokban ez a szám 57 százalék.

Gorriarán az NB I egyik legtöbbször becsúszó játékosa 97 kísérlettel, ezeknek nagyjából a felénél járt sikerrel. További érdekesség, hogy az uruguayi az egyik legtöbb szabálytalanságot elszenvedő játékosa, kereken ötvenszer buktatták.

Nem tartozik a sokat cselező játékosok közé, ám 80 kísérletéből 51-szer átverte az ellenfelét, ez a 64 százalékos arány a liga legjobbjai közé emeli. Megbízható, nyugodt játéka nagyon sokat segített a Ferencvárosnak, hogy stabilizálni tudja a középpályát és Gorriarán nemcsak megszűri az ellenfél támadásait és begyűjti a kósza labdákat, hanem helyzetet is tud teremteni, akciót tud indítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik