Foci

Ki a Barcelona és a Real Madrid rossz ómenje az El Clásicón?

A spanyol bajnokság 17. fordulójának legnagyobb rangadója vitán felül az El Clásico, vagyis a Real Madrid és a Barcelona sszecsapása. Nagy a szakadék a két csapat között a tabellán, a fővárosiak csak negyedikek kilenc ponttal lemaradva az éllovas katalánok mögött – de érdemes megjegyeznünk, hogy a Királyiak egy meccsel kevesebbet játszottak.

Ettől függetlenül nem dőlhet hátra a Barca, hiszen a közvetlen üldözők éhes vércseként csapnának le az alkalomra, hogy felzárkózzanak Lionel Messiék mögé. Ernesto Valverde ráadásul nem számíthat Ousmane Dembele, Gerard Deulofeu és Samuel Umtiti játékára sem. Ezzel szemben a Real keretébe visszatérhet Karim Benzema és a nemrég felépülő Gareth Bale, ráadásul a klubvilágbajnokságon megsérülő Cristiano Ronaldo is edzett már pénteken, azaz minden bizonnyal ott lesz a Bernabeu gyepén.

Spanyolország legnagyobb rangadójával kapcsolatban összegyűjtöttünk három-három érdekességet.

Lionel Messi imádja a Bernabéut

Hihetetlennek tűnhet, de tényleg igaz: Lionel Messi több gólt szerzett a Santiago Bernabéuban rendezett El Clásicókon, mint a Camp Nouban. Pályafutása során 24-szer lőtt gólt Spanyolország legnagyobb rangadóján, első alkalommal 2009-ben talált be Madridban, még Pep Guardiola irányítása alatt. Az argentin támadó minden évben eredményes tudott lenni a Real ellen 2013-ig, majd egy három évig tartó góltalanságot zárt le tavaly. Összesen 14-szer szomorította a nagy riválist saját stadionjában Messi, míg Barcelonában tízszer lőtt gólt a derbin.

Lionel Messi a mezét mutatja gólszerzés után AFP / Oscar Del Pozo

Cristiano Ronaldo is idegenben eredményesebb

A címvédő legnagyobb sztárja 17 gólt lőtt már a katalánoknak az eddigi 31 El Clasicója alatt és furcsa hasonlóság Messivel, hogy a portugál támadó is idegenben volt eredményesebb. Nem is kevéssel, Ronaldo mindössze öt gólt lőtt pályafutása során hazai pályán a Barcának. Utoljára 2014 október 25-én talált be a La Liga 9. fordulójában a Santiago Bernabéuban egy 3-1-re megnyert derbin, vagyis

három éve nem tudott gólt lőni a katalánoknak hazai pályán Cristiano Ronaldo. 

Gareth Bale rossz ómen

A walesi szélső – rendszerint sérülés miatt – karrierje során csupán három El Clásicón vett részt a Santiago Bernabéuban és mindhárom alkalommal vereséget szenvedett a csapata. Először 2014 március 23-án szerepelt hazai pályán a Barca ellen Bale, amikor 4-3-ra kikaptak, majd 2015 novemberében megalázó 4-0-s kiütéssel nyertek a katalánok. Legutóbb idén áprilisban kapott lehetőséget Gareth Bale hazai pályán az ősi rivális ellen, akkor 3-2-re nyertek a vendégek.

Fotó: Europress

Megnyerte a klubvilágbajnokságot a Real

Az OptaSport adatai szerint az elmúlt két alkalommal győztes meccsen tértek haza stadionjukba a Királyiak a klubvilágbajnokság megnyerése után. A tavalyi Spanyol Kupában 3-0-ra legyőzték a Sevillát, míg előtte 1999-ben a Mallorcát verték 2-1-ra a bajnokságban közvetlenül a klub-vb döntőjét követően.

 

Andrés Iniesta csak győztes meccsen lőtt gólt

Elsősorban nem a gólszerzés Andrés Iniesta feladata a Barcelonában, de a katalánok középpályása ebben is jeleskedik kiváló technikai képzettségének hála. A Real Madrid ellen pályafutása során kétszer lőtt gólt, mindkét mérkőzésen a katalánok nyerték a derbit. Először 2011 augusztusában volt eredményes Iniesta, amikor 3-2-re legyőzték a Spanyol Szuperkupa visszavágóján a madridiakat, ezzel el is hódították a serleget 5-4-es összesítéssel. Legutóbb 2015 november 21-én szerzett gól a Barca középpályása, amikor 4-0-ra verték a riválist – épp a Santigao Bernabéuban.

Valverde nem szeret a Real Madrid ellen meccselni

A spanyol vezetőedző pályafutása során 22 mérkőzésen vezette aktuális csapatát a Királyiak ellen, ezekből mindössze ötöt tudott megnyerni. Utoljára 2015 március hetedikén sikerült az Athletic Bilbaóval 1-0-ra diadalmaskodnia a fővárosiak ellen, ezt megelőzően pedig 2007-ben volt sikeres. A Barcelona élén a Spanyol Szuperkupa döntőjének két mérkőzésén mindkétszer kikapott Zinedine Zidane együttesétől.

+1 Teljesen egyenlő számok a 21. században

Érdekesség, hogy a két csapat idénykezdő Spanyol Szuperkupa mérkőzéseivel kiegyenlítődött a győzelmek száma. Az elmúlt 17 évben eddig 36 El Clásicót rendeztek, amely során a Real Madrid és a Barcelona is 13-szor nyert, emellett tíz döntetlen született.

(Fotó: / AFP / Gabriel Bouys és Lluis Gene)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik