Foci

Állami pénzen fizetünk egy kampányembert

Egri Viktor
Egri Viktor

2017. 12. 22. 12:24

Korábban a témában:

Ki legyen az ellenzék szövetségi kapitány jelöltje? Az áprilisi szövetségi kapitány választás komoly téttel bír, és az ellenzék még nem tudott kiállítani egy jelöltet sem.

Pedig futballozni csak összefogással lehet.

A kormányét ismerjük, Georges Leekens az. Egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy világossá tegye, ő a hatalmon lévők elkötelezett híve.

Leekens: A magyarok büszkék lehetnek, hogy a politika a sport mellé állt
Az új magyar szövetségi kapitányt lenyűgözte Budapest, örül, hogy végre nem kell a háta mögé néznie. Olyan csapatot akar, amely a pályán elrejti gyengeségeit és kivívja az ellenfelek elismerését.

Nyilatkozataiban konzekvensen nevezi nagyszerű vezetőnek a jelenlegi miniszterelnököt, és dicsőíti munkásságát. Emellett pedig – az az ember, aki nyilvánvalóan egészen tájékozatlan a hazai viszonyokat illetően – olyan szófordulatokat használ, mintha megette volna az előző évek állami plakátkampányaiból visszamaradt példányokat, és most azok cafatait öklendezné vissza:

„alkalmazkodom az önök kultúrájához”, „biztonságos ország, ahol végre nem kell a hátam mögé nézni”.

Sorosról és a civilekről még nem beszél. Lehet, hogy az még nem ért vissza.

Geroges Leekens úgy jött Magyarországra, hogy érdemi munkája a válogatottal leghamarabb négy hónappal ideérkezése után esedékes, mert a novemberi mérkőzéseket elvitte Szélesi Zoltán. Addig Leekens a közvélemény szemében csak szavaiban létezik. Az eddig elhangzottak alapján gyakorlatilag állami pénzen fizetünk egy kampányembert.

Luxembourg, 2017. november 9.
Szélesi Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya a Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzés kezdetén a luxembourgi Josy Barthel stadionban 2017. november 9-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Szélesi Zoltán
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Az is elképzelhető, hogy ez nem igaz, csak Georges Leekens 68 évesen még nem elég bölcs ahhoz, hogy ne lavírozza magát ebbe a helyzetbe.

Akkor a szövetség vezetői is szólhatnának, hogy: kérlek, Georges, tudod, választások közelednek, és mi nem egyes politikai vezetőket, hanem a magyar futballt képviseljük, tudjuk, hogy érdek nélkül tetszik, ami most van, de fogd vissza magad!

A FIFA tiltja a politikai beavatkozást a labdarúgó-szövetségek tevékenységébe, és büntet is érte, de foglalkozik-e fordított esettel?

Az MLSZ a nemzetközi szövetséghez hasonlóan bünteti a politikai megnyilatkozásokat a futball résztvevői körében; politikai tartalmú, mindig a regnáló hatalom számára kellemetlen meccseken elhangzó rigmusok pénzbírsággal járnak. És, ha nem szurkolók, hanem az MLSZ alkalmazottai teszik?

Szerződtették volna-e a belga szakembert, ha a nyugati liberális demokráciáról hozsannázna?

A Magyarországon kialakult futballban úgy bújik meg a politika, mint kéz a kesztyűbábban, de intézményesülve ez mégsem tettenérhető. Nem a kormánypárt elnökségi ülésén hoznak határozatot a bajnokság végeredményéről (vagy legalábbis nem jegyzőkönyvezik), de Felcsút és Mezőkövesd kapja a legnagyobb TAO-támogatást. Felcsúton, ahonnan oly sok kiváló labdarúgó indult világhódító útjára, már olyan szintre jutott az ellátás, hogy a Buckingham-palota főteafőzője irigykedve nézné az ottani vízforralót.

Leekens viszont új helyzetet teremt azzal, hogy az ő pozíciójában belép a politikai térbe.

Aki eddig úgy gondolta, hogy a nemzeti válogatott az egész országé, az most csalódott. Ez mára már csak bizonyos megkötésekkel igaz. És erről nem azok tehetnek, akik így érzik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.