Foci

Állami pénzen fizetünk egy kampányembert

Ki legyen az ellenzék szövetségi kapitány jelöltje? Az áprilisi szövetségi kapitány választás komoly téttel bír, és az ellenzék még nem tudott kiállítani egy jelöltet sem.

Pedig futballozni csak összefogással lehet.

A kormányét ismerjük, Georges Leekens az. Egyetlen alkalmat sem mulaszt el, hogy világossá tegye, ő a hatalmon lévők elkötelezett híve.

Leekens: A magyarok büszkék lehetnek, hogy a politika a sport mellé állt
Az új magyar szövetségi kapitányt lenyűgözte Budapest, örül, hogy végre nem kell a háta mögé néznie. Olyan csapatot akar, amely a pályán elrejti gyengeségeit és kivívja az ellenfelek elismerését.

Nyilatkozataiban konzekvensen nevezi nagyszerű vezetőnek a jelenlegi miniszterelnököt, és dicsőíti munkásságát. Emellett pedig – az az ember, aki nyilvánvalóan egészen tájékozatlan a hazai viszonyokat illetően – olyan szófordulatokat használ, mintha megette volna az előző évek állami plakátkampányaiból visszamaradt példányokat, és most azok cafatait öklendezné vissza:

„alkalmazkodom az önök kultúrájához”, „biztonságos ország, ahol végre nem kell a hátam mögé nézni”.

Sorosról és a civilekről még nem beszél. Lehet, hogy az még nem ért vissza.

Geroges Leekens úgy jött Magyarországra, hogy érdemi munkája a válogatottal leghamarabb négy hónappal ideérkezése után esedékes, mert a novemberi mérkőzéseket elvitte Szélesi Zoltán. Addig Leekens a közvélemény szemében csak szavaiban létezik. Az eddig elhangzottak alapján gyakorlatilag állami pénzen fizetünk egy kampányembert.

Szélesi Zoltán
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Az is elképzelhető, hogy ez nem igaz, csak Georges Leekens 68 évesen még nem elég bölcs ahhoz, hogy ne lavírozza magát ebbe a helyzetbe.

Akkor a szövetség vezetői is szólhatnának, hogy: kérlek, Georges, tudod, választások közelednek, és mi nem egyes politikai vezetőket, hanem a magyar futballt képviseljük, tudjuk, hogy érdek nélkül tetszik, ami most van, de fogd vissza magad!

A FIFA tiltja a politikai beavatkozást a labdarúgó-szövetségek tevékenységébe, és büntet is érte, de foglalkozik-e fordított esettel?

Az MLSZ a nemzetközi szövetséghez hasonlóan bünteti a politikai megnyilatkozásokat a futball résztvevői körében; politikai tartalmú, mindig a regnáló hatalom számára kellemetlen meccseken elhangzó rigmusok pénzbírsággal járnak. És, ha nem szurkolók, hanem az MLSZ alkalmazottai teszik?

Szerződtették volna-e a belga szakembert, ha a nyugati liberális demokráciáról hozsannázna?

A Magyarországon kialakult futballban úgy bújik meg a politika, mint kéz a kesztyűbábban, de intézményesülve ez mégsem tettenérhető. Nem a kormánypárt elnökségi ülésén hoznak határozatot a bajnokság végeredményéről (vagy legalábbis nem jegyzőkönyvezik), de Felcsút és Mezőkövesd kapja a legnagyobb TAO-támogatást. Felcsúton, ahonnan oly sok kiváló labdarúgó indult világhódító útjára, már olyan szintre jutott az ellátás, hogy a Buckingham-palota főteafőzője irigykedve nézné az ottani vízforralót.

Leekens viszont új helyzetet teremt azzal, hogy az ő pozíciójában belép a politikai térbe.

Aki eddig úgy gondolta, hogy a nemzeti válogatott az egész országé, az most csalódott. Ez mára már csak bizonyos megkötésekkel igaz. És erről nem azok tehetnek, akik így érzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik