Foci

Az MLSZ reagált a Puhl Sándort ért vádakra

Ahogy azt a 24.hu elsőként megírta, egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva nem állít kevesebbet, mint hogy Kassai Viktor azért sem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki. Méghozzá nem is akárki, hanem neves elődje, Puhl Sándor, aki amúgy rettegésben tartja a magyar játékvezetőket. Az alapcikk szerzője megbízható forrásból úgy értesült, Kassait Magyarországon pökhendinek és arrogánsnak tartják, és ezért „nyírták ki”, ezért kezdődött meg a leépítése. Az UEFA játékvezetői bizottságában szeptemberben egyre erősödtek azok a pletykák, miszerint Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke Kassai Viktort a magyar játékvezetők közül csak a 6. helyre jelöli a magyarok FIFA listáján.

Durva állítás: Puhl Sándor „nyírta ki” Kassai Viktort
Egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva azt állítja: Kassai Viktor azért nem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtök délután közleményben reagált a témában megjelent cikkekre. A közlemény ezekkel a sorokkal kezdődik:

Az MLSZ számos feladata között a labdarúgás színvonalának fejlesztését tartja legfontosabb feladatának. A szövetség döntéseit minden területen abban a szellemben hozza, hogy az intézkedések hozzájáruljanak a labdarúgás színvonalának emelkedéséhez. Minden esetben követelmény egyfajta elfogulatlanság: a személyes érdekek soha nem befolyásolhatják a szakmai döntéseket.

Azt írják, a magyar játékvezetők nemzetközi szinten is magas színvonalon végzik a munkájukat, amelynek része az értékelés is. Ezeket az értékeléseket el kell fogadnia mindenkinek, ha negatív kritikát tartalmaz, ha pozitívat, majd hozzáteszik, a legtöbb pontot az NB I-es teljesítmény jelenti, mert elsődlegesen a magyar játékvezetés színvonalát szeretnék emelni. Az MLSZ mindig is kiállt és ki is fog állni a magyar játékvezetőkért, ahogy tette azt idén Kassai Viktor esetében is a Real Madrid-Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntőn és a Horvátország-Törökország vb-selejtezőn elkövetett hibái után is, de:

Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.

A közleményben természetesen külön kitérnek Kassai értékelésére, ezt a szövegből szó szerint idéznénk:

Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága a magyar játékvezetőket kizárólag az OTP Bank Liga bajnoki mérkőzésein mutatott teljesítmény alapján ítéli meg. A 198 mérkőzésből álló magyar bajnokság minden összecsapásán játékvezető-ellenőr osztályozza a játékvezetők – ideértve a vezetőbíró mellett az asszisztensek – tevékenységét is. Az így beérkező egyedi szakmai osztályzatok összeadódnak, és ezek átlaga szolgáltatja az adott szakember rangsorban elfoglalt pozícióját. Kizárólag ez, a hazai működés elfogulatlan elemzése és osztályozása van hatással a játékvezetők értékelésére, és ez határozza meg a rangsorban elfoglalt helyüket

Az MLSZ tehát megerősíti, hogy a nemzetközileg is elismert magyar játékvezető azért sem lehet ott a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mert a magyar élvonalban nem teljesít jól. „Egy játékvezető csakis azzal erősítheti szakmai pozícióját és javíthatja megítélését, ha színvonalas működését magas osztályzatokkal ismerik el a mérkőzéseken résztvevő szakemberek” – teszik hozzá.

Összegzésükben némi ellenmondással úgy fogalmaznak:

Az arra legesélyesebb magyar játékvezető vb-döntőre való kijelölésének elmaradása nem az MLSZ rangsorolásának, hanem a FIFA játékvezetői bizottsága döntésének, azon belül vélhetően a játékvezető nemzetközi teljesítményének köszönhető.

A teljes közleményt itt vágatlanul is elolvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik