Foci

A románok már megoldották: a 14 éves játékos góllal debütált a Steaua Bukarestben

Amíg nálunk a felcsúti Puskás Akadémia vezetőedzője, Pintér Attila már a keretbe sem nevez 20 évnél fiatalabb játékost, szerdán olyat láthattak a román labdarúgás szerelmesei, amilyet még soha: az egykori Steaua Bukarest – ma FCSB – játékosa, Ianis Stoica 14 évesen debütált a nagy múltú, 1986-ban még BEK-et is nyerő román kirakatcsapatban. Ezzel Stoica lett a klub történelmének legfiatalabb futballistája, aki valaha pályára lépett.

De itt még nem volt vége a történetnek. A Román Kupa-meccsen, a harmadosztályú kolozsvári csapat, a Sanatatea Cluj ellen csereként beálló fiatal nemcsak a bemutatkozásával írt történelmet.

A  60. percben pályára lépő Stoica már 5-1-es vezetésnél szállt be, de a kegyelemdöfést, a hatodik találatot már pont ő szerezte. Ezzel újabb rekordot döntött, ő lett minden idők legfiatalabb román gólszerzője.

Az elmúlt nyolc évben mindent a labdarúgásnak szenteltem. Napi két edzésem van. Megvalósult az álmom, nem akarok felébredni. Szerintem könyvet fogok írni erről a meccsről

– áradozott a meccs után a 14 éves profi. Majd hozzátette, azért váratlanul érte a meghívó.

Épp a házi feladatomat csináltam vasárnap, amikor kaptam egy hívást, hogy szerdán az első csapattal lesz jelenésem. Mondom wow.

A Stoica név nem ismeretlen Romániában: a fiatal játékos édesapja, bizonyos Pompiliu Stoica szép karriert futott az ő idejében. Nyolcszoros román válogatottként vonult vissza 2012-ben, 2000 és 2004 között ő is játszott a Steauában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik