Foci

A nagyra nőtt 12 éves csodagyerek miatt magyarázkodik a Dortmund

Youssoufa Moukoko, jegyezzük meg ezt a nevet, mert könnyen lehet, hogy az elkövetkező évek egyik nagy futballsztárjáról van szó. A srác mindössze 12 éves, de az előző szezonban az U15-ösök között villogott, 15 meccsen 33 alkalommal talált be, vagyis kettesnél is jobb gólátlaga volt,

Idén még magasabbra tette a lécet, mert az U17-eseknél szerepel, ahol nyolc meccsen 17 gólt szerzett. Ami viszont érdekessé teszi a történetet, hogy még a Dortmund edzői stábjában sincs konszenzus arról, hogy akkor most pontosan hány éves is az ifjonc.

„El tudom képzelni, hogy csak megtippelték Youssoufa korát. Talán valójában 1-2 évvel idősebb, de az biztos, hogy nincs még 17. Neki nem könnyű ez a helyzet, és nem szabad hibáztatni semmiért, hiszen szó sincs arról, hogy csalni akarna” – nyilatkozta Timo Preus, a Dortmund U23-as edzője.

A klub utánpótlás-koordinátora, az 1997-es BL-döntőben a Juventus ellen emlékezetes átemelős gólt szerző Lars Ricken viszont minden pletykát cáfolt.

12 éves, ez tény, és ezen nem is kell vitatkozni. Szomorú, ahogyan egyes médiumok írnak róla. Azért játszik az U17-eseknél, mert úgy érezzük, szakmailag az a megfelelő csapat számára. Az egy nagyon ígéretes társaság, és a csapattársai mindenben támogatják őt” – magyarázta Ricken.

Moukoko Kamerunban látta meg a napvilágot, és édesapja korábban azt nyilatkozta, hogy a születése után egyből regisztrálta a fővárosban, Yaoundéban lévő német nagykövetségen.

Afrikai játékosok esetében nem egyedi a mostani eset, 1988-ban például a FIFA két évre kitiltotta a nemzetközi sorozatokból Nigériát, miután kiderült, hogy az olimpián három játékos sem a valós születési idejével szerepelt a leadott keretben.

A korábban az Interben és a Newcastle-ban is szereplő Obafemi Martins 1984-es születésűként van elkönyvelve, de a nigériai szövetség egyszer azt állította, hogy valójában 1978-ban született.

Három évvel ezelőtt az olasz szövetség vizsgálódott a Lazio játékosa, Joseph Minala ügyében, aki 17-nek mondta magát, de jóval idősebbnek nézett ki. A vizsgálat végül megállapította, hogy az adatok valósak, Minala valóban 1996-os születésű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik