Foci

Nagyon simán lépett át rajtunk Svájc

Már az első félidőben lerendezett minket Svájc a szombat esti vb-selejtezőn: 45 perc alatt három gólt kapott a magyar válogatott. Végig magabiztosan a kezében tartotta a mérkőzést a hazai csapat, végül 5-2-re kaptunk ki tőlük.

Rögtön a találkozó elején kissé rémültnek tűnt a magyar védelem, általában ijedten lőtték ki a fehérmezesek a labdákat a tizenhatosunkról. Nagyjából tíz perc után aztán úgy tűnt megnyugodtak a vendégek, különösen az ezen a mérkőzésen csapatkapitányként pályára lépő Kádár Tamás volt higgadt.

A 18. percben azonban Gulácsi Péter rosszul vett át egy passzt, majd el is csúszott, ez pedig elég idő volt Granit Xhaka számára, hogy odaérjen és az üres kapuba passzoljon.

Még magunkhoz sem tértünk a sokktól, már jött is z újabb gól: Fabian Frei kapott labdát a tizenhatos bal sarkában, lövésébe beleért Bese Barnabás, így lett védhetetlen Gulácsi számára.

Szegény embert az ág is húzza, tartja a mondás, Bese Barnabás nagyon szerencsétlenül ütközött Remo Freulerrel, így le kellett cserélni, de Lang Ádámmal sem lett acélosabb a védelem. Még pont a félidő vége előtt Steven Zuber elé került a labda, aki higgadtan a bal alsó sarokba gurított.

Fordulás után Elek Ákos rögtön lövéssel próbálkozott, úgy tűnt jól kezdhetjük a játékrészt, ehhez képest Zuber távoli próbálkozásába hiába kapott bele Gulácsi Péter, csak behullott a kapunkba a 49. percben.

Ezután sorra érkeztek a svájci helyzetek, mégis mi tudtunk szépíteni egy órányi játék után: Kádár ragyogóan csúsztatott meg egy szögletet, Yann Sommer bravúrral védett, azonban Guzmics Richárd reagált a leggyorsabban és a kapuba lőtt.

Ezután is főleg a hazaiak rohamoztak, de nem esett gól a 83. percig: ekkor a végig veszélyesen játszó Xedran Shaquiri osztott ki egy kötényt a csereként beálló Sallai Rolandnak, így helyzetbe került Stephan Lichtsteiner és kíméletlenül a hosszúba bombázott. A végszót Ugrai Roland adta meg, aki Sommer hibája után okosan fejelt a svájci kapuba, ezzel kialakítva az 5-2-es végeredményt. A magyar csatár először volt válogatott és nemcsak végigjátszotta a találkozót, hanem góllal is debütált.

Bernd Storck vezérletével korábban soha nem kaptunk négynél több gólt, négyet is utoljára a belgák lőttek nekünk az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában.

A svájciak így százszázalékos teljesítménnyel várhatják a keddi, sorsdöntő mérkőzésüket Portugália ellen, míg a mieink a Groupama Arénában harcolhatják ki a harmadik helyet a csoportban Feröer-szigetek ellen.

Végeredmény – Világbajnoki selejtező, csoportmérkőzés, 9. forduló

Svájc – Magyarország 5-2 (3-0)
Gólszerző: Xhaka 18′ Frei 20′ Zuber 43′ 49′ Lichtsteiner 84′ ill., Guzmics 58′ Ugrai 89′

Ajánlott videó

Olvasói sztorik