Foci

Európa élmezőnyében a Debrecen

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatása az európai élvonalak csapatait vizsgálta a keretek stabilitása és átlagéletkora alapján.

A saját nevelésű játékosok játékperceit tekintetében a Debrecen a közvetlen élmezőnybe tartozik: a 4. helyre került egész Európában. 

A Lokit csak a cseh Sigma Olomouc, a spanyol Athletic Bilbao és a szlovák Nyitra előzi meg. Debrecenben a CIES számítása szerint a játékpercek 63,6 százaléka a klub által nevelt játékosoké volt. Ugyanezen a listán a Haladás és a Honvéd is az 50 legjobb között szerepel: Az akadémistákat bőven foglalkoztató két csapat egyaránt 45,5%-ot ért el a szeptemberi saját nevelésű játékperceket illetően a CIES számítása szerint.

Érdekesség egyébként, hogy az utanpotlassport.hu minden héten számításba veszi a 21 évnél fiatalabb játékosok szereplését az NB I-ben, ebben a tekintetben borzasztó a DVSC mérlege: mindössze 8 percet töltött pályán fiatal labdarúgó.

Európa legtöbb saját nevelésű játékosát foglalkoztató csapatai:

1. Sigma Olomuc (cseh) 79.9%
2. Athletic Bilbao (spanyol) 79.1%
3. Nyitra (szlovák) 78.8%
4. Debrecen 63.6%
5. Real Sociedad (spanyol) 62.8%
… 27. Haladás 45.5%
… 27. Honvéd 45.5%

A statisztikákkal foglalkozó szervezet az európai csapatok stabilitását is megvizsgálták, egészen pontosan azt nézték meg, hogy az adott csapatoknál milyen régóta szerepelnek a futballisták a kluboknál. Az első CSZKA Moszkva és a második Jonköpings, mögöttük az utánpótlására büszke Barcelona és némi meglepetésre a Real Madrid áll. Az első magyar csapat a Paks, rajtuk kívül másik együttes nem került a legjobb 50 közé.

Európa legstabilabb klubjai

1. CSZKA Moszka (orosz) 8.65
2. Jonköpings (svéd) 6.18
3. Barcelona (spanyol) 5.67
4. Real Madrid (spanyol) 5.49
5. Sahtar Donyeck (ukrán) 5.23
6. Athletic Bilbao (spanyol) 4.66
7. Napoli (olasz) 4.57
8. Bayern München (német) 4.55
… 47. Paks 3.07

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik