Foci

Egészen kulturáltan szóltak be Csányi Sándornak

Csanyi-Sandor(210x140).jpg (Array)
Csanyi-Sandor(210x140).jpg (Array)

Nyílt levelet címeztek az MLSZ elnökének. Újpestről, megfontolandót. Borsche Gábor, az UTE Baráti Kör elnöke ült le a gép elé és az ujpest1885.hu oldalon tette közzé azokat a javaslatait, amely szakítana az MLSZ kollektív büntetés elvével.

Mint ismert, az Újpest FC az idei két hazai bajnokija közül egyet már zárt kapuk mellett kellett lejátsszon, de a Honvéd elleni idegenben összeszedett újabb büntetés miatt a következő kettőn sem léphetnek nézők a Szusza Ferenc Stadionba.

Borsche szerint az MLSZ rossz úton jár, mert

  • a jelenlegi büntetési gyakorlat nem szűri ki a renitens elemeket
  • a kollektív büntetésként azokat a vétleneket is sújtja, akik semmilyen szabályszegést (pl. rasszista megnyilvánulás) nem követtek el
  • az aktuális ellenfél szintén vétlen szurkolóit is kizárja a mérkőzésről
  • ez utóbbi esetben még csak közvetett összefüggés sem mutatható ki bűnelkövetés és büntetés között!

Borsche megoldási javaslatokat is megfogalmaz. Mivel adottak a stadionokban az egyéni azonosítás feltételei – szinte mindegyik NB I-es pálya rendelkezik már kamerarendszerrel -, angol mintára személyre szabottan kell a büntetéseket alkalmazni, nem az egész klubot, és a vétlen szurkolókat sújtani.

Javasoljuk az egyénileg kiosztható büntetések tételes listájának megalkotását, valamint ennek nyilvánossá tételét. Ez egyrészt már önmagában visszatartó erőként hathat, másrészt világosan kijelöli azt az irányt, ami a fair play szellemének megfelelő szurkolói magatartáshoz vezet

– kéri az Újpest elkötelezett híve. A teljes levél itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik