Foci

Hivatalos: megvan a Barcelona új vezetőedzője

A katalán klub hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be Ernesto Valverde kinevezését. Az 53 éves spanyol tréner az Athletic Bilbaótól érkezik.

Március elején jelentette be Luis Enrique, hogy három szezon után elhagyja a Barcelona labdarúgócsapatát, mert szüksége van egy kis pihenőre. Bár elég sok kritikát kapott, főleg a mostani, „mindössze” egy Király Kupa-győzelemmel lehozott idény miatt, azért összességében

  • két bajnoki címet (2015, 2016),
  • három Király Kupát (2015, 2016, 2017),
  • egy Bajnokok Ligáját (2015),
  • egy spanyol Szuperkupát (2016),
  • egy európai Szuperkupát (2015)
  • és egy klubvilágbajnoki címet (2015) azért csak nyert vele a klub.

Enrique távozása tehát már egy ideje köztudott, mint ahogyan azt is kész tényként kezelte a spanyol sajtó, hogy Ernesto Valverde lesz az utódja. Ő aztán a múlt héten el is köszönt az Athletic Bilbaótól.

A Barca hétfőn tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentették Valverde érkezését.

Josep Maria Bartomeu klubelnök elmondta, több oka is volt annak, hogy Valverdét nevezték ki vezetőedzőnek.

Benne megvan a képesség, az ítélőképesség, a tudás és a tapasztalat, ami nekünk kell. A fiatal játékosokat részesíti előnyben, és kötődik a Barcelonához. Keményen dolgozik és beveti a technológiát is az edzéseknél, valamint a meccsekre készülésnél.

De ki az az Ernesto Valverde?

Az 53 éves szakember játékosként is megfordult a Barcelonában, Király Kupát és KEK-et nyert a csapattal. Játszott még a többi közt az Espanyolban, az Athletic Bilbaóban és a Mallorcában is. Egyszeres spanyol válogatott az egykori támadó.

Miután 1998-ban visszavonult, egyből az Athletic Bilbao akadémiáján kezdett edzősködni, ezután az első csapat mellett volt másodedző, irányította a B csapatot, aztán ő lett az Athletic vezetőedzője 2003-ban. Az a megbízása két évig tartott, majd megfordult az Espanyolnál, kétszer az Olympiakosznál (itt a magyar válogatott Megyeri Balázzsal is dolgozott együtt), a Villarrealnál és a Valenciánál is. 2013-ban tért vissza az Athletic Bilbaóhoz.

Az Olympiakosznál volt a legsikeresebb, háromszor volt bajnok, kétszer pedig kupagyőztes. Az Espanyolt 2007-ben UEFA-kupa döntőbe vitte, a Bilbaóval pedig elnyerte 2015-ben a spanyol Szuperkupát.

Valverde mellett egyébként Jorge Sampaoli és Enrique segítője, Juan Carlos Unzue volt még jelölt a Barcelona kispadjára, de előbbi az argentin válogatott kapitánya lett, utóbbit pedig vasárnap nevezték ki a Celta Vigo élére.

Ernesto Valverdének kell tehát újra visszaterelni a Barcát a csúcsra. A szurkolóknak majd csütörtökön mutatják be az új vezetőedzőt.

Fotó: Europress/NurPhoto/JoanValls

Ajánlott videó

Olvasói sztorik