Foci

Vajon most kit büntet az MLSZ egy-két Fradi-szurkoló miatt?

A vasárnapi NB3-es bajnokin csodás, igazi futball hangulatot varázsolt az önkéntes száműzetésből újra összeálló Fradi-tábor. Üröm az örömben: feltűnt egy kelta kereszt is.

Vasárnap a Ferencváros NB3-as csapata 2-2-es döntetlent ért el Dunaújvárosban. A mérkőzés előtt hatalmas volt a készülődés, lévén a tavalyi Csepel – FTC II meccshez hasonlóan újra a tábor előtt játszott a csapat.

Csodálatos hangulatot teremtett a tábor Forrás: fotoapalyaszelerol.com

A meccsen így voltak vagy ötezren és a zöld-fehér szurkolók olyan igazi futballhangulatot teremtettek a szezon végén megszűnő NB III-as csapatnak , amely minden bizonnyal felejthetetlen marad a játékosok és a vezetőedzőjük, a korábbi közönségkedvenc Lipcsei Péter számára is.

A baj az, hogy a mérkőzés nem csak nekik, hanem minden bizonnyal és merőben más okból a két klub számára is feledhetetlen marad.

A mérkőzésen ugyanis a Fradi-tábor egyik kis csoportja, vagy egy-két tagja épp olyan, az UEFA által tiltott jelképet – kelta kereszt, lásd a fotoapalyaszelen.com oldalon és a Green Monsters szurkolói csoport facebook oldalán is megörökített képen – terített ki jól látható helyen a stadionban, amely miatt 2014 nyarán a szervezet pénzbüntetéssel és stadionbezárással, zárt kapus meccsel sújtotta a zöld-fehér klubot.

Ha még csak a két oldal örökítette volna meg az MLSZ-szabályok és a magyar törvények szerinti kihágást, nem is lenne olyan nagy gond, ellenben úgy tudjuk, az MLSZ ellenőre is feljegyezte a tiltott molinó kihelyezését.

A 24.hu ezért a délelőtt folyamán az alábbi kérdésekkel fordult a szövetséghez, illetve a Ferencvároshoz.

MLSZ:

  • foglalkozik-e kifejezetten ezzel a szabálysértéssel az MLSZ?
  • az eset miatt lesz-e MLSZ-büntetés?
  • ha igen, kit büntet a szövetség, a szervező klubot, a Ferencvárost, netán be tudja azonosítani a képen jól látható elkövetőt és akár polgári, vagy egyéb per keretében direktben őt?

FTC:

  • a Ferencváros tervez-e bármiféle szankciót az adott szurkolóval, vagy a jelkép mögötti zászlón olvasható szurkolói csoporttal szemben?
  • az eset kihatással van-e a jelenleg is zajló klub vs. szurkolók közti tárgyalásokra?

Megkeresésünkre a Ferencváros reagált hamarabb. A klub az alábbi válaszokat juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Ferencvárosi Torna Club évek óta elszántan és kitartóan küzd a kirekesztés minden formája és megnyilvánulása ellen. Ezért a Magyar Olimpiai Bizottság 2013-ban Fair Play díjjal is kitüntette klubunkat. Ahogy az elmúlt 6 évben, az FTC most is elítéli, kivizsgálja és szankcionálja a kirekesztés minden formáját és megnyilvánulását. Reméljük, sikerült világossá tenni mindenki számára, hogy a Fradi mindig is küzdeni fog a kirekesztés ellen és a lelátói biztonság érdekében.

Természetesen ilyen esetben, mint a hétvégi, az első lépés a Magyar Labdarúgó Szövetségé.

Szeretnénk jelezni, hogy az FTC-t a dunaújvárosi rendezők nem keresték meg hivatalosan a hétvégi mérkőzéssel kapcsolatosan. Klubunk ugyanakkor örömmel észlelte, hogy a ferencvárosi szurkolók egyes vezetőit a legjobb szándék vezérelte, amikor lépéseket tettek a rend helyreállítása érdekében. Ez és egyáltalán a rend fenntartása azonban nem is az ő dolguk lett volna, kíváncsian várjuk az MLSZ illetékeseinek álláspontját a kérdésben, mert jól látható, hogy a szurkolói vezetők minden igyekezete ellenére még mindig akadnak olyanok a lelátón, akik nem vesznek tudomást arról, mit jelent például egy kelta kereszt kihelyezése és elfeledkeznek arról, milyen súlyos büntetést kapott a Fradi már ezért korábban.

Tájékoztatjuk, hogy válaszunkat az MLSZ részére is megküldjük. A fellépés sikeressége a magyar labdarúgás közös érdeke.

Az MLSZ-sajtóosztályáról megerősítették honlapunk információját, miszerint az eset bekerült a mérkőzés ellenőrének jelentésébe. A kérdés tényleg csak az, és ezért leírjuk újra:

egyetlen szurkoló, vagy egy szűk csoport buta provokációja miatt vajon kit büntet a szövetség?

Úgy tudjuk, a Fegyelmi Bizottság a hétvége többi szabályszegése mellett ezekben a percekben is tárgyalja az esetet. Amint megérkezik a szövetség hivatalos válasza, cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik