Foci

Itt az ideje, hogy Arturo Vidal bocsánatot kérjen Kassai Viktortól

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 04. 21. 16:49

Korábban a témában:

Kedden a Real Madrid két lesgóllal, továbbá a Arturo Vidal a közvéleményt megosztó kiállításával 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent és ezzel 6-3-as összesítéssel bejutott a BL-elődöntőbe. Azóta az egész világ a 125. FIFA vagy UEFA tétmeccsét vezető Kassai Viktort szidja, szedi ízekre a döntéseit.

Szó, mi szó, Kassai és két segítője, Ring György és Tóth Vencel valóban hibázott eleget pro és kontra. A müncheniek az első Real találat, Ronaldo hatalmas lesgólja mellett leginkább Arturo Vidal 84. percben történő kiállítását varrják a magyar játékvezető nyakába és maga a chilei is érthetően ezt a döntést nehezményezte a mérkőzés után.

Ha azonban megnézte az esetről különböző szemszögből készült videókat, elolvassa az UEFA-szabálykönyv idevonatkozó passzusát meglehet, már ő is másképp látja az esetet. Mutatjuk és elmondjuk miért.

Arturo Vidal időnként a határt átlépve futballozott

A chilei egész mérkőzésen a posztjának és a tétnek megfelelően keményen, de azon olykor túllépve játszott. Ezt jól jelzi, hogy már a 7. percben beleszállt Iscóba, amiért jogos sárga lapot kapott, majd a második félidőt is túlfűtötten kezdte, amikor csúnyán odalépett Casemirónak.

Kassai ebben az esetben teljesen jogosan mutathatta volna fel a második sárgát, és akkor alighanem a hosszabbítás is elmarad. Ám nem tette, a chilei megúszta egy utolsó figyelmeztetéssel. Kassai így tett Casemiróval is, mert őt is kiállíthatta volna második sárgával. De a spanyol a chilei poszttársával ellentétben a szóbeli feddés után óvatosabb lett, míg Vidal továbbra is elég keményen és önfeláldozóan, számos esetben a szabályosság határát súrolva, a 84. percben állítjuk, azt átlépve futballozott.

Ekkor Marco Asensióval futott versenyt, amikor az elsőre nézetre valóban szabályosnak tűnő szerelési kísérlete után mégis megkapta a második sárga lapot – mehetett zuhanyozni. Így néz ki az eset a legjobb kameraállásból, szuper lassításban:

Mi történt a 84. percben?

Vidal hátulról-oldalról érkezve (!) – és egyrészt ezen van a hangsúly – Marco Asensio elé keresztezve csúszik be úgy, hogy végig a labdát figyeli. Mozdulata annak megszerzésére irányul. Ennek ellenére bal lábával először vitathatatlanul a spanyol labdát éppen megtolni szándékozó bal lábának belső oldalát találja el, akadályozza meg ezzel a labdavezetést. Az érkezés irányából kifolyólag Vidal lába a találkozás pillanatában még oldalirányba halad, miközben Asensióé folyamatosan előre, a labda irányába. A chilei a labdát csak ezt követően kanalazza el, és a mozdulatsor végén testével letarolja a spanyolt.

Vidal szemszögéből nézve mondhatjuk azt, hogy bár valóban nem a labdát érte el először, de Asensio rúgott az ő lábába, ezért szabályosan szerelt.

Mit mond a szabálykönyv?

A mindenkit megosztó vita miatt segítségül hívtuk a Labdarúgás Szabálykönyvének 12. paragrafusát, annak is az 1., 2., 3. alpontját (81-85. oldal), mert ez foglalkozik a szabálytalanságokkal és a sportszerűtlen viselkedéssel (utóbbi itt nem történt). Nézzük az esetre vonatkozó előírásokat:

  • “Az a játékos, aki a labda megszerzése céljából ellenfelét szemből, oldalról vagy hátulról (!), egyik vagy mindkét lábát használva túlzott erővel támadja és veszélyezteti ellenfele testi épségét, súlyos szabálytalanságban vétkes.”
  • “Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha a játékos a következő szabálytalanságokat követi el: fizikai kontaktussal akadályozza ellenfelét.”
  • “Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha egy játékos a következő szabálysértések valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagy túlzott mértékű erőbevetéssel, követi el az ellenféllel szemben: • lábbal támadja vagy szereli.”
  • “A játékost figyelmeztetésben kell részesíteni (sárga lap – a szerk), ha: következetesen vét a játékszabályok ellen (a „következetes” szabálysértések száma és jellege nincs meghatározva)”

Mivel a Bayern középpályásának ez már a sokadik, az utolsó figyelmeztetés utáni “oldalról, hátulról túlzott erővel történő labdatámadása” volt, ráadásul, ha csak tizedmásodperccel is, de előbb volt a fizikai kontaktus, mint a labdaérintés, szabálytalanságot követett el – véleményünk szerint a szabályok értelmében Kassai helyesen állította meg a játékot, és Vidal kaphatott sárga lapot is.

Ettől még nem mentjük fel Kassait és csapatát, csak ebben az egy esetben, a mozdulatsort ízekre szedve adunk neki igazat és mondjuk azt: itt lenne az ideje, hogy kizárólag a második sárgáját, majd pirosát követő szavaiért Arturo Vidal bocsánatot kérjen a magyar játékvezetőtől.

A mérkőzést követő írásunkban felvetettük, a labdarúgás videóbíróért kiált, lévén a annyira felgyorsult a játék, hogy a nüansznyi, de fontos részletek a szabad szem számára teljesen követhetetlenné váltak. Írásunk után csütörtökön már az MLSZ is felvetette, megvizsgálja a videóbíró bevezetésének lehetőségét az NB1-ben.


A mérkőzés után honlapunk azt írta, az NFL-hez, teniszhez hasonlóan a legmagasabb szinten itt az ideje bevezetni a videóbírót. Ön szerint:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.