Foci

Wágner Gábor: “Az MLSZ edzőképzése diszkriminatív”

A magyar labdarúgó-válogatott és a Bologna labdarúgója, Nagy Ádám egyik nevelőedzője azon akadt ki, hogy az MLSZ legmagasabb szintű, UEFA Pro-tanfolyama csak egy behatárolható kör számára elérhető. Jogi lépéseket fontolgat.

Wágner Gáborról azt kell tudni, hogy testvérével Wágner Ádámmal (nyitóképen mindketten Nagy Ádám bal oldalán) az a fiatal edzőpáros, aki miután abba akarta hagyni a futballt, visszaterelték a gyepre az azóta igazán szép karriert befutó Nagy Ádámot.

Nos, ez a fiatal edző írt most közösségi oldalán nyílt levelet az MLSZ-nek, egészen pontosan annak Edzőképző Központjának, mert állítja, az NB1-es, de lassan már a kiemelt Akadémiáknál vállalt munkához elengedhetetlen legmagasabb szintű, soros UEFA ‘PRO’-tanfolyam felvételi eljárása súlyosan kirekesztő, diszkriminatív.

Lehet benne valami, lévén nem elég a PRO-t megelőző legmagasabb szint, az UEFA “A” licence, netán a Testnevelési Egyetemen megszerzett diploma, ergo nem a tudás,  a kvalitás a lényeges. A MLSZ felvételi kiírása szerint csak azok számíthatnak sikeres felvételire, akik:

 

Wágner Gábor harmadjára jelentkezik az UEFA PRO-képzésre. Újra sikertelenül. Ezért ahogy írja, ha kell, jogi útra tereli az MLSZ Edzőképző Központ diszkriminatív felvételi rendszerét. Az edző igencsak elgondolkodtató nyílt levelét szó szerint közöljük:

Arra kérem csak Önöket, hogy változtassák meg gondolataikat, mert az ideológiájuk helytelen.

Az a rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a szakemberek közül felszólaló erővel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor számon kérik. Csak magának! És nem a számon kérőt kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni.

Elismerni azokat, engedni tanulni őket, és működni hagyni. Erről van itt szó.

A felelősség őket terheli.

Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ezekben a szakemberekben, normális, civil polgár módjára levezessék. Ezt teszik lehetetlenné.

Aztán, amikor majd jogorvoslatért kénytelenek fordulni, azt fogják szemrehányóan rájuk mondani, hogy azok, akik jogi úton próbálnak a napnál is világosabb diszkriminációval szemben fellépni, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét!

Azokat terheli a felelősség, akik belekényszerítik ezeket a szakembereket, hogy bíróságra kelljen járniuk az igazuk érvényesítése érdekében.

Az egész felvételi eljárás diszkriminatív, és egy konkrét csoportra van szabva. A jelenlegi felvételi eljárásnál a burkolt cél: kirekeszteni és szűkíteni a felvehető hallgatók számát, és nem pedig a valódi ambíciókkal, képességekkel és tehetség-vénával alkotni kívánó, vágyó és képes szakembereket hagyni érvényesülni, illetve tehetségük kibontakoztatásában segédkezni, azt gondozni.
Valami egészen abnormális gondolkodásmód az, ami működteti a rendszert. Amennyiben orvosi egyetemre lehet menni érettségivel, akkor „labdarúgó-edzői egyetemre” miért nem? Ami normálisan működik a polgári életben, az miért nem működik a labdarúgásban?

Ráadásul, ma azt sem tudnánk, ki pl. a Dr. Mezey György, ki a Prukner László, ki a Szalai László, ki a Sisa Tibor (korábbi és jelenlegi edzőképző vezetők avagy helyettesük), ha hajdanában ugyanezen felvételi rendszer lett volna a TF-n, a korábbi labdarúgó-szakemberek oktatásáért felelős intézményben.

A kirekesztése még a felvételiről is (!) egy egyébként minden szabályt betartó és érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával rendelkező, több mint 10 éve működő, önmagát folyamatosan fejlesztő olyan szakembernek, aki pl. Európa-bajnokságot is megjárt A-válogatott labdarúgó, vagy Európa-bajnokságot is megjárt A-válogatott futsal-játékos nevelésében bizonyíthatóan és tevékenyen részt vett, ezen felül már NB I-es klub utánpótlás nagypályás csapatát is edzett és versenyeztetett kiemelt országos bajnokságban, azokban korosztályos utánpótlás válogatott játékosokat is képzett napról-napra, velük top nemzetközi klubok korosztályos utánpótlás csapatait legyőzve nemzetközi sikert elért (U16-os korosztályban), megye I-es felnőtt csapatot is már viszonylagosan sikeresen irányított – több, mint szomorú a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében.

Egy utólag összeszerkesztett indoklás értelmében, miszerint nem volt: „Legalább 3 év igazolt munkavégzés NB-s (NB.I. pályaedző, NB.II vezető-pályaedző, felnőtt csapatoknál), vagy kiemelt labdarúgó Akadémiák U17-es, U19-es korosztályainál” – több mint aggályos, és a napnál is világosabb, hogy diszkriminatív.

Ezen hirdetés nyilvánosságra tétele előtt is teljesen egyértelmű volt, hogy a felvételi eljárás az egyébként jogilag teljesen egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező pár száz szakember közül, irányítottan konkrét személyekre vonatkozott.

Magyarán, nyugodtan név szerint összegyűjthető lett volna, ki az a pár „kiválasztott” szakember, aki felvételt nyerhet a soron következő UEFA ‘Pro’-tanfolyamra. Ennek értelmében, kapásból kizárásra kerültek azok a szakemberek, akik elképzelhető, hogy ugyanolyan teszteredményt, vagy még jobbat is elértek volna egy nem kirekesztő felvételi eljárás során, mint azok a szakember kollégáik, akikre konkrétan már az utólagosan, ügyesen összeszerkesztett hirdetés is vonatkozik burkoltan.

Egyértelmű kirekesztésre kerültek még a felvételiről is (!) a fenti szakember példáján túlmenően:

  • a női labdarúgásban sikeresen dolgozó, tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező férfi és női nemű szakemberek egyaránt
  • az NB 1-es, NB 2-es kluboknál, valamint akadémiákon sikeresen dolgozó, tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező pl. akár már 10-15 éve az U13-as vagy U14-es vagy U15-ös vagy U16-os, szintén nagypályás korosztályoknál tevékenykedő, esetleg 1-2 évig még az U17-es és/vagy U19-es korosztályt is irányító szakemberek
  • a megyei II-es, a megyei I-es vagy NB 3-as, szintén nagypályás felnőtt amatőr vagy félprofi, esetleg profi csapatoknál sikeresen dolgozó, tehetséges, egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező szakemberek
    – stb.

Azonban, pl. az NB II-ben csupán a kapcsolatai, és nem a sikerei, illetve tehetsége révén, akár 3-5 éve is relatíve sikertelenül működő szakember pozitív hendikeppel indul (őt odaengedik), a kapásból kirekesztett, de tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) sikeresen dolgozó, de önmagán kívüli okokból negatív hendikeppel induló (őt a felvételire sem engedik oda) szakember kollégájával szemben.

A tisztánlátás végett, ez a tanfolyam nem államilag finanszírozott, nem ösztöndíjas képzés, hanem a felvételt nyert hallgatók számára 1 500 000,- Ft + ÁFA mértékben (majd’ 2 millió forint) önköltséges, ezen felül a szabadon kiválasztott külföldi klubnál (nemzetközi kupában résztvevő) és magyar NB I-es klubnál 1-1 hétig tartó hospitálás, valamint a tanfolyami helyszínekre (belföld) történő utazási költség is őket terheli (cirka félmillió forint).

Utóirat:
Amennyiben nem lesz késztetés és/vagy törekvés a tárgyalásra, ezzel összefüggésben a kiegyezésre, akkor a jognak kell igazságot szolgáltatni ebben a magyaros történetben is, sajnos…

Wágner Gábor
(UEFA ‘A’-diplomás, ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával rendelkező, több, mint 10 éve működő szakember – hozzátéve, hogy jogi értelemben mindegy, hogy ezt relatíve sikeresen vagy sikertelenül tette ezidáig…)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik