Foci

NB I: “Egy bizonyos szempontból szerencsés, hogy kevés a néző Magyarországon”

Közeleg Bódog Tamás első tétmeccse a DVTK labdarúgócsapatának élén. A korábban a Videoton, az RB Leipzig és a Bröndby szakmai stábjában dolgozó szakember még a válogatott szünet előtt vette át a kiesés ellen menekülő diósgyőri csapat irányítását, szerdán a Ferencvároshoz látogatnak a Magyar Kupa-negyeddöntő első mérkőzésén.

A diósgyőriek szurkolói oldala, az amigeleken.hu készített interjút Bódoggal, aki elmondta: motiválta a lehetőség a DVTK-nál, egyfelől mert már úgy érzi, megérett arra, hogy vezetőedző legyen, másfelől szerinte olyan csapatot lehet felépíteni a szurkolók támogatása mellett, amire itthon csak nagyon kevés példa van.

Úgy érzi, nem reménytelen a Diósgyőr helyzete, ezért is vállalta el a felkérést. Két és fél hete dolgozik együtt a játékosokkal, szerinte ők is hinni fognak abban, hogy sikerülhet a bennmaradás az NB I-ben.

Az a lényeg, hogy a klub is higgyen benne, a szurkolók is higgyenek benne és mindent rendeljünk alá annak, hogy ez az elkövetkező két hónapban – még ha lesznek benne nehezebb időszakok is – jussunk el odáig, hogy az utolsó két-három forduló még legyen nyílt és a kezünkben legyen a sorsunk. Ott már csak rajtunk múlik, hogyan végződik a történet.

Bódog Tamás szerint a játékoskeret sokkal jobb, mint amit a tabellán elfoglalt helye mutat. Neki kell alkalmazkodnia a kerethez és látja is, mik a hibák, ezeket akarják kijavítani. Azt mondta, a játékosok fejébe akarja ültetni az elképzeléseit.

Tudom azt, hogy ez működött Németországban, működött Dániában, akkor ez Magyarországon is működni fog. Ez egy aprólékos, sziszifuszi munka

– mondta Bódog, aki szerint a játékosok hozzáállása példás, és bár ne várja senki, hogy teljes egészében megváltozik minden, de egy egységesebb DVTK-t láthatunk majd.

Ami a játékstílusát firtató kérdést illeti, nem tartja magát olyan edzőnek, aki a játékosait odavezényli a tizenhatos elé, támadó szellemben lépnek majd pályára, de azért például a Fradinak sem fognak nekiesni idegenben.

A folytatásról azt mondta, természetesen örülne neki, ha általa kialakulna egyfajta futballfilozófia a klubnál, de most az a legfontosabb, hogy rendet tegyen az első csapatnál. Az ő felelőssége, hogy elmagyarázza mindenkinek, mi a dolga, és akkor a játékosok is tudják a pályán, hogy mit kell tenniük bizonyos helyzetekben. És a legfontosabb, hogy egységként működjenek.

Nem voltak rossz állapotban erőnlétileg. Gondolkodásban kellene a játékosokat úgy megformálnom, hogy azt, amit tudnak, ki is hozzák magukból

– mondta a játékoskeretről Bódog, aki sok hibát látott az edzéseken és szerinte az önbizalmukat is elveszítették a játékosok. Ezeken mindenképpen javítani szeretne.

Sokan azt tanácsolták neki, hogy ne jöjjön haza, az NB I-be dolgozni, de nem lehetett lebeszélni. És még abban is lát pozitívumot, hogy nincs olyan sok néző a magyar focipályákon:

Nem fogok ott ülni vagy állni csendben (a kispadnál – a szerk.). A hibákat látom, úgy, ahogy edzésen is, és javítom azokat. Ha nem szólok, ha nem javítom a hibákat, akkor azok megmaradnak, és nem tud a csapat jól mozogni. Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból szerencsés is, hogy Magyarországon nincs annyi néző, mert amit bekiabál az edző, azt hallja is a játékos. Nyugaton ez nem működik, mert ott van 30-40-50 ezer ember a meccsen, ott ezt nem tudod megvalósítani.

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

Fotó: dvtk.eu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik