Foci

A szemünk láttára megy tönkre a holland foci

Az európai vb-selejtezős hétvége egyértelműen legnagyobb meglepetése volt, hogy Hollandia 2-0-ra kikapott Bulgáriában. Meg is lett a következménye a vereségnek: menesztették posztjáról Danny Blind szövetségi kapitányt.

Elismerjük, amit tett a csapatért, de a rossz eredmények miatt sajnos eljutottunk arra a pontra, hogy el kellett köszönnünk egymástól

– idézte a kereskedelmi igazgatót, Jean Paul Decossaux-t a szövetség (KNVB) közleménye.

Pár év alatt elég nagyot zuhant a holland válogatott. A 2010-es világbajnoki ezüst, majd a 2014-es bronzérem után jelenleg úgy áll a dolog, hogy lemaradhat a csapat a 2018-as oroszországi vb-ről. Ez hatalmas blama lenne, már csak azért is, mert a létszámnövelés ellenére a 2016-os Európa-bajnokságra sem jutottak ki. Még pótselejtezőt sem játszhattak, a cseh-izlandi-török hármas megelőzte őket. Ez már két kihagyott világesemény lenne zsinórban, ami a holland foci mércéjével elég ciki.

Danny Blind már a meccs alatt elég gondterhelt volt Fotó: Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Danny Blind a menesztése ellenére továbbra is hisz abban, hogy irányításával a csapat jó útra lépett, szerinte a szófiai vereség csak egy „baleset” volt. De ilyen balesetből több is volt az ő irányítása alatt: 2015 júliusában vette át a válogatott irányítását (2010 óta benne volt már a szakmai stábban), az azóta lejátszott 18 meccsből csak nyolcat nyert meg Hollandia, háromszor döntetlent játszott és hétszer kikapott.

Már csak Kazahsztán és Luxemburg-kaliberű csapatok ellen jöttek a győzelmek, kicsit komolyabb ellenfelek ellen pedig csak a szenvedés.

A holland labdarúgás gödörbe került. Az utóbbi évek meghatározó játékosai közül a legtöbben kiöregedtek (Wesley Sneijder és Arjen Robben maradtak, de utóbbi sokat volt sérült) és nem lépett senki a helyükre. A szövetség húzásai sem jöttek be, ugyan Louis van Gaal és a kontrákra épülő játékkal megnyert világbajnoki bronz után azt tervezték, hogy ismét látványos támadófocival hengerel majd Hollandia. Előbb Guus Hiddink bukott ebbe bele, majd az a Blind, akinek mindössze egyéves vezetőedzői tapasztalata volt még 2005/2006-ból.

Talán emiatt is Blind a holland válogatott élén rossz döntések sorát követte el, elég csak a legutóbbi meccset nézni:

  • A 17 éves Mathhijs de Ligt kezdetése a védelem közepén elég merész húzás volt. Pozitívum, hogy a kapitány mert kísérletezni, azért nem biztos, hogy egy fontos meccsen olyan jó döntés volt ez. Főleg, hogy de Ligt az Ajaxban sem stabil kezdő, a legutóbbi bajnokiján is volt egy nagy hibája, most pedig kétszer is az ő bakiját büntette góllal a bolgár Delev, aminek 2-0-s holland vereség lett a vége. Blind pedig belebukott.
  • A cseréi sem feltétlen ültek, mert a két bekapott gól után de Ligt belerázódott a meccsbe, mégis lecserélte a szünetben. Ami nagyobb baj volt, hogy Quincy Promest is lecserélte Blind a 68. percben, pedig ő adott lendületet a holland együttesnek. A helyére az a Luuk de Jong állt, aki Bas Dosthoz hasonlóan nem az a kifejezetten mozgékony csatár.
  • Az pedig érthetetlen, hogy egy ilyen meccsen hogyan ragadhatott végig a kispadon a Lyonban újra magára találó Memphis Depay.
Matthijs de Ligtnek nem sikerült túl jól a meccs Fotó: Getty Images/VI Images

Ezek most csak egy mérkőzés kiragadott példái, de az eredménysor, a mindössze nyolc győzelem, amiből ráadásul csak három jött tétmeccsen, azt bizonyítják, hogy Blinddel nagyon nem működött a hollandok játéka. Nem mellesleg az a látványos támadófoci, amiben a szövetségben bíztak, nyomokban sem bukkant fel, öt forduló alatt mindössze nyolc gólt rúgtak, abból hetet két mérkőzésen (Luxemburgnak és Fehéroroszországnak).

Szokás az utánpótlásukról híres hollandokkal kapcsolatban elveszett generációról emlegetni, és ebben van is igazság. Ahhoz lassan már hozzászokhattunk, hogy nem a holland klubcsapatok sikereitől hangos a Bajnokok Ligája és az Európa Liga, anyagilag nem tudják és nem is akarják felvenni a versenyt a topbajnokságokkal. De míg a játékosaik általában ellepik a külföldi ligákat, jelenleg nincsenek fiatal holland világsztárok a nemzetközi futballban. A 2007-ben U21-es Európa-bajnok csapatból is alig néhányan jutottak el a felnőttválogatottságig, pedig pont nekik kéne most vinni a csapatot.

De azért még így is tele vannak tehetséges és jó játékosokkal: Dost ontja a gólokat Portugáliában, Georginio Wijnaldum a Liverpoolban játszik stabilan, Kevin Strootman pedig újra formába lendült az AS Románál. Ez azonban a válogatotton egyáltalán nem látszott az elmúlt években. Egy taktikailag felkészült edzőre lenne szükségük, aki pontosan megmondja, ki mit csináljon a pályán és önbizalmat ad ismét a labdarúgóknak. Mondhatnánk, hogy ezek alapvető dolgok, de a példa azt mutatja, hogy Danny Blindnek ez sem sikerült.

Jelöltekből nincs hiány, Louis van Gaal, Frank de Boer, Ronald Koeman, Ruud Gullit, Jaap Stam neve is egyből felmerült, hogy csak párat említsünk.

A legtöbben Koeman kinevezésének örülnének, a szövetség nagy hibájának tartják, hogy nem ő lett a kapitány 2014-ben. Azóta aztán sikeres volt a Southamptonnál, most az Everton irányítja és több sportlap szerint is elég komoly jelölt a Barcelona kispadjára is, szóval róla lehet lemaradt a válogatott.

Még időben jött a kijózanító pofon a hollandoknak, csak három ponttal vannak elmaradva a csoport második helyén álló svédek mögött. A szövetségnek ráadásul ideje is van a megfelelő kapitány megtalálására, legközelebb júniusban, Luxemburg ellen játszik vb-selejtezőt a csapat.

Már „csak” jó döntést kell hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik