Foci

Nyakig ül a szarban a DVSC, de kimászhatnak, mint a Vasas

A DVSC a 2000-es évek sikercsapata a kiesés szélén, a tizedik helyen áll a bajnokságban. Többen a vészharangot kongatják. A 24.hu szakírója azt mondja, ez korai és ezért türelemre int.

A DVSC a 2000-es évek sikercsapata. A korábban az NB I és az NB II között liftező, saját nevelésű játékosokkal nem, vagy alig rendelkező Loki, a Sándor Tamás – Dombi Tibor – Madar Csaba nevével fémjelezett generációval stabilizálta élmezőnybeli tagságát az NB I-ben, majd 2002-től hét bajnoki arany, egy ezüst és három bronzéremmel, egy BL és egy EL-csoportkörös szerepléssel vált az elmúlt tizenöt év legeredményesebb magyar futballcsapatává.

A DVSC “aranykorszaka” Szima Gábor tulajdonos érkezésével köszöntött be és a klub sikereit első sorban az állandóságnak, az anyagi stabilitásnak köszönhette. Debrecenben az edzők stabilan ülhettek a kispadon, nem kellett félniük attól, hogy pár rossz eredmény után menesztik a klubtól. Noha a csapatnak voltak külföldi trénerkísérletei (Beranek, Scasny), de sikereit alapvetően – nemzetközit is – magyar edzői stábbal érte el.

Noha a jó szereplés állandó vendéggé vált a cívis városban, ennek ellenére nem mondható el, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult volna a Lokira jellemző játékstílus. Sőt.

A csapat döntően a kivárásra játszott, miközben támadó jellegű célfutball jellemezte, ahol inkább a pénztárca nagysága, a keretben lévő játékosok magyar átlagnál jóval magasabb minőség nyerte a meccseket, és nem a tudatos játék, a látványos támadófutball.

Ok, de akkor mi a baj?

Miután az elmúlt tizenöt évben a léc magasra került, így a jelenlegi tizedik hely okán Debrecenben egyre többen kiáltanak új edző után, a sportlap egyenesen a tavaly nyáron érkező új edző, Leonel Pontes csődjéről beszélt a Paks elleni hazai fiaskó (3-1) után. Urbán Flórián, korábbi 40-szeres válogatott labdarúgónk egyenesen úgy fogalmazott, “zsoldos kutyákkal, portugál bohóccal a kispadon vesztett a DVSC.”

A vélemény szabad, lehet szidni tulajdonost, edzőt, játékost, jelenleg azonban nem igazán látszik az az alternatív személy, aki meg tudná oldani a DVSC szakmai problémáját.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Tény, nyáron a tulajdonos gondolt egy merészet és egy merőben új futballfilozófia mentén szervezte újra a csapatot. Új edzői stábot hozott, új játékosokat, és új úton indult el velük.

A napnál is világosabb, a hatalmas változás miatt a csapat alkotói válságba került, keresi új önmagát, keresi új identitását.

A tulajdonosok – helyesen -, portugál tudást akarnak behozni mind az akadémiai rendszerükbe, mind a felnőtt csapat stílusát illetően. Portugália nyerte a 2016-os EB-t, klubcsapatai eredményesen szerepelnek az európai kupasorozatokban. Világhírű, a piacon keresett edzői – Mourinho, Sousa, Queiroz, Boas stb. – vannak és a háttér, az utánpótlás nevelés is rendben van, mert a portugál játékosoknak nem kell próbajátékra utazniuk sehova.

A portugál futball egyszerre képes stabil védekező labdarúgásra, amin alig talál fogást az ellenfél, és kreatív, látványos, gólra törő támadó focira, vagyis a labdarúgás mindkét szegmensében otthonosan mozognak.

A lényeg!

Ezen az új szakmai úton indult el és még csak az út elején jár a DVSC. A tanulás fázisát élik pillanatnyilag a játékosok és az új stílushoz leginkább illeszkedő játékosok keresésével próbálkozik az edzői stáb.

Tudvalevő, minden tanulási időszak kezdetben eredménytelenséggel jár, hiszen lelassul a játékos döntési folyamata, más megoldásokat, más futási irányokat kell alkalmazni a csapatjáték során és ez legtöbbször csapatszinten működési zavarban ölt testet.

Ha a klubvezetés elkötelezett az irányváltás felé, úgy Debrecenben a türelem, a kitartás lehet a kulcsszó. Emlékezzünk, Michael Oenning edzővel tavaly a Vasas éppen, hogy csak bent maradt az NB I-ben. Sokan, akik Szanyó Károly távozása után türelmetlenek voltak és a kezdeti sikertelenség után szidták, mint a bokrot, most kórusban dicsérik a német edzőt, mivel a nyáron nem volt edzőváltás és az új idényben, a korábban a kieséstől menekülő játékoskeret hirtelen az élmezőnyben találta magát korszerű játékával. Beérett Oenning munkája.

Valami hasonlóra számítok Debrecenben is. A Nagyerdőben ezért felesleges kapkodni. Bármennyire is azt mutatják a számok, hogy például Kondás Elemérrel 2,12 gólt szerzett a csapat, míg Leonel Pontesszel csak 0,8-at, vagy  tíz hazai meccséből mindössze kettőt nyert meg a portugál edző, míg elődje három utolsó szezonjában  47 hazai meccséből 31-et, nem lenne célszerű engedni a külső nyomásnak és érzelmi alapon döntést hozni az edzők ügyében.

Az irány, az út amin elindultak Debrecenben ugyanis alapvetően helyes. Ha valóban hisz benne a vezetés érdemes végigmenni rajta, mert ez az új filozófia lehetne a megújulás, az elkövetkezendő időszak sikerének a az alapja. Az új Loki stílus kialakítása a felnőtt csapattal párhozamosan az utánpótlásnál is, amely így ismételten évtizedekre visszahelyezné az NB I élmezőnyébe a legeredményesebb vidéki futballcsapatot.

Update:

Úgy hírlik, a DVSC, keddi igazgatósági ülésén dönt Leonel Pontes sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik