Foci

Hol van a Budapest 2024 a Katar 2022-höz képest!

Kérem, állapítsuk meg, azért van hova fejlődni. Itt van Katar, ez a Magyarországnál területileg nagyjából kilencszer kisebb öbölállam a maga 2,169 millió, azaz szintén megközelítőleg Budapestnyi lakosságával.

Ők 2022-ben labdarúgó-világbajnokságot rendeznek. Úgy, hogy eddig stadionjuk sem nagyon volt. Ezt ellensúlyozandó az ország olajtengerre épült, értsd, bárhova lefúrnak, ott fekete aranyat találnak.

Arrafelé nem félnek korrupciótól, baksis évezredek óta bizonyítottan van, együtt élnek vele. Mást ne mondjak, ezt a bizonyos labdarúgó-világbajnokságot is megvették maguknak a FIFA-elöljáróktól, amibe azok meg jól belebuktak.

katar 2022 (katar 2022, )
Katar 2022 egyik megálmodott stadionja – az 1001 éjszaka meséit varázsolják a sivatagba a rendezők (Fotó: europress)

Magyarország, azaz Budapest két évre a 2022-es világbajnokságot követően szeretne olimpiát rendezni. Mi nem olajon ülünk, hanem vízen, ami jelenleg tán még nem akkora érték, mint az olaj, de pár évtized és sokkal nagyobb lesz. Mást ne mondjak, Katarba is szállítunk többek közt, mert ott nincs. Még az is lehet, hogy a 2022-es vb szurkolói közül többen is a jó pannon talajból előtörő nedűvel hűtik majd le magukat.

Nézzük a számokat

A Budapest 2024 szervezői a pályázással, rendezéssel, sportlétesítményekkel, urbanisztikai beruházásokkal, olimpiai és médiafaluval, azaz tokkal-vonóval szerény 5000 milliárd forintot költene az olimpiára – ha és amennyiben a 2017-es limai kongresszus nekünk szavaz bizalmat Los Angeles és Párizs ellenében.

Kicsit elakadva ennél az 5000 milliárdnál, ami az olimpiát ellenzők szerint a hazánkban is fellelhető korrupció miatt sebesen mondjuk 50 százalékkal 7500 milliárdra duzzadna. Ezt ugye hét év alatt kell elkölteni, ami évi 1071 milliárd forint kiadást jelent az államháztartásnak, ami heti 20,6 milliárd forint költséget jelent.

Most jön a lényeg: ehhez képest kedden Ali Sharif Al-Emadi katari pénzügyminiszter azt nyilatkozta:

hetente körülbelül 500 millió dollárt fordítunk a beruházásokra, és ez így lesz a következő három-négy évben, hogy elérjük célunkat, és kiváló házigazdái legyünk a 2022-es tornának.

A heti 500 millió az négy év alatt egészen pontosan 104 milliárd dollár. Ez forintban szinte leírhatatlan hosszú számsort ad:

30 160 000 000 000, azaz ha jól írom cirka 30 ezer milliárd forintnak megfelelő forintot. Azaz az erősen felülbecsült, 50 százalékkal túltolt magyar költségvetés négyszeresét költik és nem hét, hanem négy év alatt.

Ez a hatalmas összeg természetesen ott is a stadionépítések költségén kívül az útépítéseket, valamint új repülőterek, vasútvonalak, kikötők és kórházak létrehozását is fedezi.

Megjegyzendő az is, míg a katari labdarúgó-világbajnokság már tény – mert elnyerte a rendezés jogát és eddig még vissza sem kellett adja a FIFA korrupciós botrány miatt -, addig Magyarország és Budapest csak álmodik a rendezési jogról és kalkulál a költségekkel.

Szóval egyelőre nincs itt baj, nincs mitől félni, és az is látható, bőven van hova fejlődnünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik