Foci

Újpesten a róka megfogta a csukát

Honlapunk is beszámolt róla, reális az esély arra, hogy idén tavasszal a Vasas játszik a Szusza Ferenc stadionban, nem pedig az Újpest. A lila-fehér szurkolók szolid 85 kilométernyi autózás, vonatozás, buszozás után Kecskeméten biztathatják kedvenceiket.

A Fradi-szurkolók után immár az újpestiek is úgy érezhetik, hogy kifejezetten velük szórakoznak, konkrétan szándékosan szívatják őket.

Kérdés, ki tehet minderről?

A konfliktust több, egymásra ható tény generálja:

  1. Az Újpest FC üzleti érdekből, vagy csak azért, mert megelégelte az eddigi partner, az UTE égisze alatt folyó utánpótlás munkát – az UTE csapata kiesett a korosztályos másodosztályba -, felbontva az anyaklubbal történt megállapodását saját utánpótlás bázis építésébe kezdett.
  2. Ezzel nagyjából egy időben az UTE – amely feltételrendszerét a belga DoublePass-jelentés nyolcadik helyre rangsorolta, azaz A-kategóriás utánpótlásműhelynek minősítette – felnőtt csapat és kimenet nélkül maradt, és mivel a kiesés miatt az utánpótlása bajnoki szinten sem került a kiemelt kategóriába – a szülők ezt nehezebben toleráltak -, oszlani kezdett az utánpótlás.
  3. 2017. január 1. hatállyal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az eddigi vagyonkezelő, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) helyett az UTE-t bízta meg a Megyeri úti teljes ingatlan vagyonkezelői jogával.

Jogilag tehát az a helyzet állt így elő, hogy az Újpest FC-nek azzal az UTE-val kell megegyeznie 95 éves otthona, a közelmúltban ráncfelvarráson átesett Szusza Ferenc Stadion további használatáról, akinek épp akarva, vagy akaratlanul, de keresztbe tett (1. és 2. pont).

Fogadj élőben most vagy soha a Tippmixproval!

Megjegyezzük, az UTE november elején próbált békülni, honlapján együttműködési ajánlatot tett közzé a belga tulajdonos felé, ahogy az Újpest FC is elküldte szerződéstervezetét az UTE-nak, amire a mai napig nem kaptak választ.

De miért beszélnek el egymás mellett a felek?

Roderick Duchatelet is egy látványos prezentációban bizonyította; a megállapodás rajta ugyan nem múlik.

Mert hiába a törvényi dátum a vagyonkezelői jog átadásáról, ha az átadás-átvételi folyamat nem megy végbe egyetlen nap alatt a régi (NSK) és az új vagyonkezelő (UTE) között.

Az Újpest, FC ha nem is további 131 évre, de mindenképpen hosszú távra szerződne az UTE-val, ezért Roderick Duchatelet Őze István UTE-elnökkel tárgyalna. Ugyanakkor az UTE csak De jure van tárgyalási pozícióban, a pár hónapig elhúzódó átadás-átvételi folyamat miatt De facto még nem.

Az Újpest FC-nek az NSK adhatna ideiglenes engedélyt és úgy tudjuk, készen is állnának erre, mi több alig várják már, hogy szerződjenek, de érthető okokból a belga tulajdonos nem szeretne fél év múlva egy új, akár teljesen más, számára sokkal rosszabb kondíciókat tartalmazó szerződést kötni, akkor már az UTE-val, lévén úgy még középtávon is lehetetlen költségvetést tervezni.

Márpedig az Újpestnek idén nyáron lejár mindkét UEFA-büntetése – az új cégalapítás miatt három évre kizárta az európai kupaküzdelmekből, továbbá egyik játékosának jogilag vitatott klubváltása miatt az átigazolásból is -, így a tulajdonos végre komolyabban, akár nemzetközi poronddal is tervezhetne.

Szóval, Újpesten a róka úgy megfogta a csukát, hogy jelen állás szerint a tavaszi szezon végéig el sem is engedi. Hacsak, ahogy az MLSZ kéri, február 11-i határidőig valahogy ki nem egyeznek a felek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik