Foci

Válogatott: a magyar B messze van a svéd B-től

A keddi Magyarország-Svédország (0-2) mérkőzés előtt mindkét kapitány úgy fogalmazott, kísérleti, teszt mérkőzésként tekint a találkozóra, de míg mi inkább négy játékos és 341 válogatottság méltó elbúcsúztatásával voltunk inkább elfoglalva, addig Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya és Andreas Granqvist  csapatkapitány is úgy vélekedett a meccs előtt:

Nem szeretnénk asszisztálni az ünnepléshez. Fiatal és erős csapatunk van, magabiztosak vagyunk, nem szeretnénk az utolsó percre hagyni a döntést, nyerni jöttünk Budapestre.

A svédek tényleg komolyan vették

Benrd Storck azon törekvése, hogy erős csapatok ellen mérjük fel a közvetlen és elég szűkös hazai élvonal mögötti feltörekvő játékosok tudását, teljesen helytálló.

Jan Andersson is így gondolkodott, ezért mindkét fél soha sem látott összeállításban kezdte a mérkőzést. Inkább volt a B válogatottak meccse ez, mint az A-é, lévén a pár nappal ezelőtti éles vb-selejtezők kezdő játékosai alig, vagy egyáltalán nem kaptak helyet a kezdőkben.

Az északiak mást játszottak védekezésben és mást támadásban

Lássuk hát, hogyan nem adott sanszot a magyaroknak a megfiatalított, a vezér, Zlatan Ibrahimovic nélkül felálló feltörekvő svéd válogatott!

Amikor válogatottunk támadni próbált, egy nehezen átjátszható, rövid csapattal, 4-4-2-es felállással, négyesláncokkal találta magát szembe. Szó, mi szó, rendkívül jól és agresszíven szűkítették a teret a svédek.

magyarország-svédország

youtube.com
Forrás: youtube.com

Miután játékunk nem tartalmazott váratlan megoldásokat, az ellenfél számára az jól olvashatónak bizonyult, így alig tudtunk passzokkal támadást építeni. Ennek következtében Juhász Roland, – búcsú meccs ide, búcsú meccs oda -, folyamatosan ívelgette fel a labdát a támadó sorba (lásd a képen lent), ami csak csekély veszélyt jelentett az ellenfél védelmének.

magyarország-svédország

A svédek támadásaik során azonban villámgyorsan átálltak 3-4-3-asrendszerre úgy, hogy a balhátvéd fedezetként rohamozott, Isaac Thelin pozíciós center lett, míg a másik ék és a balfedezet elmozgó rendszerű alsó éket játszott.

Ez a típusú játékszerkezet rombusz alakzatokat hoz létre és a svédek az úgynevezett rombusz játékkal (felpassz-visszapassz) próbáltak meg labdakihozatalkor a letámadó magyarok mögé kerülni.

magyarország-svédország

youtube.com
Forrás: youtube.com

Amíg Király pályán volt, nem akadt probléma

A mérkőzés elejétől kezdve ennek megfelelően nagy taktikai csata folyt a a pályán. A svédek eldugták a labdát, a magyarok zártan védekeztek és a labdaszerzés után próbáltunk veszélyes kontrákat vezetni. A 17. percig Lovrencsics Gergőnek három kapura lövési lehetősége is adódott.

A fentebb kifejtett zárt és jó értelemben vett agresszív svéd védekezés ellen az első felépített támadásunkat a 26. percben sikerült végigvezetni, amiből mindjárt gólhelyzete lett Németh Krisztiánnak.

Eztán azonban Király Gábor lement, és bár a helyére beálló Megyeri Balázs egyáltalán nem tehetett a gólról – a szétugró sorfal között talált utat a labda a hálóba -, ettől még tény, első labdaérintése az volt, amikor középkezdéshez kidobta a lasztit.

Ettől azonban a játék képe az első félidő hátralévő részében semmit sem változott.

youtube.com

magyarország-svédország

Mi is egységesen jól szűkítettük a teret, azonban a svédek többször kipasszoltak minket. Védekezésünk egységességére jellemző, hogy a svéd csapatot kétszer is gólhelyzetben állítottuk meg a lescsapda segedelmével.

Hogy mennyire szűk a kapitány merítési lehetősége, azt remekül szemléltette középpályánk tengelye. Újra bebizonyosodott, a Nagy Ádám, Gera Zoltán kettős nem csak a Fradiban pótolhatatlan, hanem a válogatottban sincs megfelelő alternatíva hiányuk esetén. Különösen a Bologna légiósának hiánya szemet szúró. A válogatott mérkőzésein többnyire ő lép vissza, a két belső védőtől ő kéri és kapja a labdát, az ő sok mozgásos, dinamikus játéka határozza meg a labda megfelelő ütemű cirkulációját.

A kedden kezdő Elek Ákos teljesen más erényekkel rendelkező futballista, se Nagyhoz, se Gerához nem hasonlítható. A másik kezdőnk, Vida Máté tehetséges játékos, de még nem Nagy Ádám szintű. Lehet az, de ehhez többet kellene futnia.

A képen Vida visszapasszt ad és egyhelyben áll, ahelyett, hogy sprintben azonnal támogató játékra helyezkedne.
A képen Vida vissza passzolja a labdát, majd ezt követően egy helyben áll, ahelyett, hogy sprintben azonnal támogató játékra helyezkedne.

A második félidő

A szünet után annyit változott a játék képe, hogy az első 10 percben sikerült a svédeket a kapujuk elé szorítani. Ebből a nyomásból ellenfelünk szép lassan kiszabadult, fokozatosan átvették a játék irányítását és elkezdték lekontrázni a magyar csapatot. Ezek egyike végül góllal zárult.

A magyar válogatottban Megyeri Balázs után Berecz Zsombor, Botka Endre, Hangya Szilveszter és Nagy Dominik is bemutatkozhatott és igazat kell adjunk szövetségi kapitányunknak, aki belátta a találkozó után:

Láttuk a különbséget a topcsapatok játékosai és a mieink között. Látjuk, hol tartunk, van még miben fejlődnünk.

A svéd kapitánynak szemmel láthatóan mélyebb a merítési lehetősége, mint a magyaré. A napnál is világosabban látszott, hogy a hazai bajnoki színvonal elég messze van, még a svéd B válogatott szintjétől is.

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely remekül helyt állt az Európa-bajnokságon, és összességében három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A negatív mérleg ellenére tény: jelen pillanatban a magyar válogatott az az egyedüli csapat, amely a nemzetközi szintet el tudja hozni Magyarországra Az elmúlt évben azt is bizonyította, olykor fel is tud nőni hozzá. 

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.

Amit viszont szóvá kell tenni!

A magyar futball összefogásáról beszél mindenki. Ezt az összefogást elég sajátságosan gondolja a válogatott stáb vezetése. Összefogást vár el a kluboktól a válogatott összetartására, összefogást vár el a nézőktől, összefogást vár el a médiumoktól.

Ugyanakkor a válogatott felkészülését folyamatosan titok övezi, mintha valami különleges dolog történne Telkiben az edzéseken. Mert amíg például a svéd válogatott mindkét edzése nyílt volt Budapesten a sajtó számára, addig a magyar csapaté rendszeresen zárt kapuk mögött zajlott.

Ezen a nyílt edzésen a svéd válogatott leiskolázta azt, amit másnap magas színvonalon bemutatott a Groupama Arénában. A tréningen látszott, hogy a svédek hogyan és mi módon csinálnak oktatással a sablon, kiszámítható labda utakból, sokválasztásos futballt. És az is látszott, hogyan oktatják le azt a fajta védekezést, amivel megfojtották csapatunk játékát.

Ebből – sajnos a két kapitány közötti felfogásbeli különbség is látható volt. Amíg mi sablon játékkal rukkolunk elő meccsek óta, addig ellenfelünk sokkal színesebb játékra törekedett.

A videón látható, hogy hogyan támad a svéd csapat 3-4-3-ban és hogyan védekezik 4-4-2-ben.

És ez az összefogás sajátságos értelmezése más területen is megmutatkozik. Ilyen például a Bernd Storck által bevezetett tehetségfejlesztő program, ahol szintén “titkos” minden tudás, lévén csak a kiválasztott cirka 110 edző jut hozzá az anyagokhoz. Mindenki más számára, aki körön kívül van, akik szeretnének tenni a magyar futballért, mindez a titok homályába vész.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.