Foci

Válogatott: a magyar B messze van a svéd B-től

A keddi Magyarország-Svédország (0-2) mérkőzés előtt mindkét kapitány úgy fogalmazott, kísérleti, teszt mérkőzésként tekint a találkozóra, de míg mi inkább négy játékos és 341 válogatottság méltó elbúcsúztatásával voltunk inkább elfoglalva, addig Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya és Andreas Granqvist  csapatkapitány is úgy vélekedett a meccs előtt:

Nem szeretnénk asszisztálni az ünnepléshez. Fiatal és erős csapatunk van, magabiztosak vagyunk, nem szeretnénk az utolsó percre hagyni a döntést, nyerni jöttünk Budapestre.

A svédek tényleg komolyan vették

Benrd Storck azon törekvése, hogy erős csapatok ellen mérjük fel a közvetlen és elég szűkös hazai élvonal mögötti feltörekvő játékosok tudását, teljesen helytálló.

Jan Andersson is így gondolkodott, ezért mindkét fél soha sem látott összeállításban kezdte a mérkőzést. Inkább volt a B válogatottak meccse ez, mint az A-é, lévén a pár nappal ezelőtti éles vb-selejtezők kezdő játékosai alig, vagy egyáltalán nem kaptak helyet a kezdőkben.

Az északiak mást játszottak védekezésben és mást támadásban

Lássuk hát, hogyan nem adott sanszot a magyaroknak a megfiatalított, a vezér, Zlatan Ibrahimovic nélkül felálló feltörekvő svéd válogatott!

Amikor válogatottunk támadni próbált, egy nehezen átjátszható, rövid csapattal, 4-4-2-es felállással, négyesláncokkal találta magát szembe. Szó, mi szó, rendkívül jól és agresszíven szűkítették a teret a svédek.

magyarország-svédország

youtube.com
Forrás: youtube.com

Miután játékunk nem tartalmazott váratlan megoldásokat, az ellenfél számára az jól olvashatónak bizonyult, így alig tudtunk passzokkal támadást építeni. Ennek következtében Juhász Roland, – búcsú meccs ide, búcsú meccs oda -, folyamatosan ívelgette fel a labdát a támadó sorba (lásd a képen lent), ami csak csekély veszélyt jelentett az ellenfél védelmének.

magyarország-svédország

A svédek támadásaik során azonban villámgyorsan átálltak 3-4-3-asrendszerre úgy, hogy a balhátvéd fedezetként rohamozott, Isaac Thelin pozíciós center lett, míg a másik ék és a balfedezet elmozgó rendszerű alsó éket játszott.

Ez a típusú játékszerkezet rombusz alakzatokat hoz létre és a svédek az úgynevezett rombusz játékkal (felpassz-visszapassz) próbáltak meg labdakihozatalkor a letámadó magyarok mögé kerülni.

magyarország-svédország

youtube.com
Forrás: youtube.com

Amíg Király pályán volt, nem akadt probléma

A mérkőzés elejétől kezdve ennek megfelelően nagy taktikai csata folyt a a pályán. A svédek eldugták a labdát, a magyarok zártan védekeztek és a labdaszerzés után próbáltunk veszélyes kontrákat vezetni. A 17. percig Lovrencsics Gergőnek három kapura lövési lehetősége is adódott.

A fentebb kifejtett zárt és jó értelemben vett agresszív svéd védekezés ellen az első felépített támadásunkat a 26. percben sikerült végigvezetni, amiből mindjárt gólhelyzete lett Németh Krisztiánnak.

Eztán azonban Király Gábor lement, és bár a helyére beálló Megyeri Balázs egyáltalán nem tehetett a gólról – a szétugró sorfal között talált utat a labda a hálóba -, ettől még tény, első labdaérintése az volt, amikor középkezdéshez kidobta a lasztit.

Ettől azonban a játék képe az első félidő hátralévő részében semmit sem változott.

youtube.com

magyarország-svédország

Mi is egységesen jól szűkítettük a teret, azonban a svédek többször kipasszoltak minket. Védekezésünk egységességére jellemző, hogy a svéd csapatot kétszer is gólhelyzetben állítottuk meg a lescsapda segedelmével.

Hogy mennyire szűk a kapitány merítési lehetősége, azt remekül szemléltette középpályánk tengelye. Újra bebizonyosodott, a Nagy Ádám, Gera Zoltán kettős nem csak a Fradiban pótolhatatlan, hanem a válogatottban sincs megfelelő alternatíva hiányuk esetén. Különösen a Bologna légiósának hiánya szemet szúró. A válogatott mérkőzésein többnyire ő lép vissza, a két belső védőtől ő kéri és kapja a labdát, az ő sok mozgásos, dinamikus játéka határozza meg a labda megfelelő ütemű cirkulációját.

A kedden kezdő Elek Ákos teljesen más erényekkel rendelkező futballista, se Nagyhoz, se Gerához nem hasonlítható. A másik kezdőnk, Vida Máté tehetséges játékos, de még nem Nagy Ádám szintű. Lehet az, de ehhez többet kellene futnia.

A képen Vida visszapasszt ad és egyhelyben áll, ahelyett, hogy sprintben azonnal támogató játékra helyezkedne.
A képen Vida vissza passzolja a labdát, majd ezt követően egy helyben áll, ahelyett, hogy sprintben azonnal támogató játékra helyezkedne.

A második félidő

A szünet után annyit változott a játék képe, hogy az első 10 percben sikerült a svédeket a kapujuk elé szorítani. Ebből a nyomásból ellenfelünk szép lassan kiszabadult, fokozatosan átvették a játék irányítását és elkezdték lekontrázni a magyar csapatot. Ezek egyike végül góllal zárult.

A magyar válogatottban Megyeri Balázs után Berecz Zsombor, Botka Endre, Hangya Szilveszter és Nagy Dominik is bemutatkozhatott és igazat kell adjunk szövetségi kapitányunknak, aki belátta a találkozó után:

Láttuk a különbséget a topcsapatok játékosai és a mieink között. Látjuk, hol tartunk, van még miben fejlődnünk.

A svéd kapitánynak szemmel láthatóan mélyebb a merítési lehetősége, mint a magyaré. A napnál is világosabban látszott, hogy a hazai bajnoki színvonal elég messze van, még a svéd B válogatott szintjétől is.

Ez volt a 12. idei találkozója Bernd Storck csapatának, amely remekül helyt állt az Európa-bajnokságon, és összességében három győzelem mellett öt döntetlennel és négy vereséggel zárta a 2016-os esztendőt.

A negatív mérleg ellenére tény: jelen pillanatban a magyar válogatott az az egyedüli csapat, amely a nemzetközi szintet el tudja hozni Magyarországra Az elmúlt évben azt is bizonyította, olykor fel is tud nőni hozzá. 

A magyar válogatott 2017-ben első tétmérkőzését március 25-én játssza, amikor a világbajnoki selejtezősorozatban az Európa-bajnok portugálok vendége lesz.

Amit viszont szóvá kell tenni!

A magyar futball összefogásáról beszél mindenki. Ezt az összefogást elég sajátságosan gondolja a válogatott stáb vezetése. Összefogást vár el a kluboktól a válogatott összetartására, összefogást vár el a nézőktől, összefogást vár el a médiumoktól.

Ugyanakkor a válogatott felkészülését folyamatosan titok övezi, mintha valami különleges dolog történne Telkiben az edzéseken. Mert amíg például a svéd válogatott mindkét edzése nyílt volt Budapesten a sajtó számára, addig a magyar csapaté rendszeresen zárt kapuk mögött zajlott.

Ezen a nyílt edzésen a svéd válogatott leiskolázta azt, amit másnap magas színvonalon bemutatott a Groupama Arénában. A tréningen látszott, hogy a svédek hogyan és mi módon csinálnak oktatással a sablon, kiszámítható labda utakból, sokválasztásos futballt. És az is látszott, hogyan oktatják le azt a fajta védekezést, amivel megfojtották csapatunk játékát.

Ebből – sajnos a két kapitány közötti felfogásbeli különbség is látható volt. Amíg mi sablon játékkal rukkolunk elő meccsek óta, addig ellenfelünk sokkal színesebb játékra törekedett.

A videón látható, hogy hogyan támad a svéd csapat 3-4-3-ban és hogyan védekezik 4-4-2-ben.

És ez az összefogás sajátságos értelmezése más területen is megmutatkozik. Ilyen például a Bernd Storck által bevezetett tehetségfejlesztő program, ahol szintén “titkos” minden tudás, lévén csak a kiválasztott cirka 110 edző jut hozzá az anyagokhoz. Mindenki más számára, aki körön kívül van, akik szeretnének tenni a magyar futballért, mindez a titok homályába vész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik