Foci

BL: Buffon-parádé után emberhátrányban nyert Lyonban a Juventus

Kedd este a Lyon egy két évvel ezelőtti kudarcért készült visszavágni a Juventusnak. A két csapat mindössze kétszer találkozott eddig a nemzetközi porondon, 2014-ben az Európa Liga negyeddöntőjében az olaszok kettős győzelemmel ejtették ki a franciákat. (1-0, 2-1) Most is az Öreg Hölgynek állt a zászló, mely együttes utóbbi öt tétmeccsén rendre győzelmet aratott, sőt csupán egy gólt kapott tizennégy lőtt mellett.

Bruno Génésio tanítványai nem büszkélkedhetnek hasonlóan előkelő eredménysorral, hiszen utóbbi öt fellépésükön háromszor is pont nélkül maradtak. A Ligue 1-ben legutóbb még szeptember 21-én nyertek a Monaco ellen (5-1), a BL-ben pedig a Steaua Bukarestet verték az előző fordulóban. (2-0)

A franciák újoncot avattak a Bajnokok Ligájában, hiszen a 19 éves Mouctar Diakhaby is helyet kapott a háromtagú védelemben. Volt is dolga rögtön a francia hátsó alakzatnak, hiszen kapujához szegezte ellenfelét a Juventus az első percekben.

Gonzalo Higuaín az ötödik percben lőtt nem sokkal a kapu fölé, majd a félidő derekán ismét az argentin támadó veszélyeztetett, Anthony Lopesnek ezúttal már védenie is kellett. A 28. percben egy pontrúgás után okozott bonyodalmat a Lyon, majd két perccel később Paulo Dybala esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető továbbot intett.

Tíz perccel a félidő vége előtt Leonardo Bonucci rántotta le a fiatal debütánst, de Alexandre Lacazette kihagyta a megítélt tizenegyest. A bal alsót vette célba a 25 éves francia, Gianluigi Buffon azonban simán kiütötte a próbálkozást. A félidő végén Higuaín nagyszerű fejesét kellett kitornásznia Lopesnek a bal felső sarokból. A játékrész záróakkordja pedig Bonucci jobb kapufa mellett elsuhanó fejese volt.

Buffon elképesztően nagy bravúrt mutatott be az 50. percben, Nabil Fekir megpattanó lövését ütötte kapu fölé a 38 éves hálóőr. Nem sokkal később Sergi Darder rúgott oda hátulról Miralem Pjanicnak, de csak sárga lapot kapott a belépőért. Mario Lemina viszont már nem úszta meg a kiállítást, Fekirnek pakolt oda a gaboni játékos, ez már a második sárgája volt, így mehetett zuhanyozni.


A kiállítás után mezőnyfölénybe kerültek a hazaiak, de nagy helyzetet így sem tudtak kialakítani. A 67. percben Lacazette lőtt kapura a tizenhatoson belülről, Buffon azonban ismét a helyén volt. Rafael beadása is veszélyesen kanyarodott Jordan Ferri felé, épphogy lemaradt róla a középpályás.

Az olasz portás valósággal kivédte a franciák szemét, a 71. percben Corentin Tolisso fejelhetett kapura az ötösön belülről, Buffon ezúttal lábbal hárított. A 76. percben a csereként beállt Juan Cuadrado talált be éles szögből. Szép cselek után lőtt a bal kapufa mellé a kolumbiai középpályás.


Egy szöglet után Maxvel Cornet lövése akadt el a blokkban, majd Maxime Gonalons próbálkozását ütötte ki a Juventus portása. A meccs utolsó percében Rachid Ghezzal lövése zúgott el a bal kapufa mellett. A Juventus emberhátrányban szerzett góllal vette be Lyont, így a szintén hétpontos Sevillával karöltve vezeti a H-csoportot.

Nasri gólja döntött Zágrábban

Az andalúzok ugyanis óriási fölényben játszottak Zágrábban, mely végül a 37. percben érett góllá. Samir Nasri lőtt a rövid alsóba Mariano beadását követően.

A horvátoknak az egész meccsen nem sikerült eltalálniuk az ellenfél kapuját, így  harmadik vereségüket szenvedték el, még gólt sem szereztek ezidáig Gordon Schildenfeldék.

A PL-ben csak szenved, a BL-ben megállíthatatlan a Leicester City

A Leicester City kis túlzással olyan rosszul kezdte a Premier League-et, hogy csak akkor lenne esélye jövőre is a BL-ben szerepelni, ha megnyerné a sorozatot. Erre pont annyi esélye van, mint tavaly ilyenkor volt arra, hogy angol bajnok legyen. Riyad Mahrezék már négyszer kaptak ki a bajnokságban, két döntetlen mellett csupán kétszer tudtak nyerni.

A nemzetközi hadszíntéren viszont nagyon megy a Rókáknak, az első fordulóban a Club Brugge ellen éppen a fent említett afrikai játékos duplájával, illetve Marc Albrighton góljával nyertek idegenben, legutóbb pedig az óriási BL-rutinnal rendelkező Portót küldték haza pont nélkül. (1-0)

A mostani ellenfél, a Köbenhavn elképesztően teljesít az aktuális szezonban, hiszen eddig hazája bajnokságában és a legrangosabb európai kupasorozatban is veretlen. Előbbi – tegyük a szívünkre a kezünket – nem nagy bravúr, utóbbi annál inkább, főleg annak tükrében, hogy az első játéknapon a Porto otthonából raboltak pontot (1-1) úgy, hogy az utolsó félórában emberhátrányban futballoztak. A Club Brugge már könnyebb falatnak bizonyult, hiszen 4-0-ra nyertek a dánok úgy, hogy egy büntetőt is kihagytak.

Mahrez harmadik meccsén a harmadik gólját szerezte a 40. percben. A 25 éves középpályás Islam Slimani fejese után lőtt közelről a dánok kapujába.

A második játékrészben nem sikerült egyenlíteniük a dánoknak, így a Leicester City mindhárom csoportmérkőzésén győztesen hagyta el a pályát, ráadásul gólt sem kapott ezeken a meccseken.

Layun bombája után a hajrában fordított a Porto

Meglepetésre a kvartett pofozógépe, a Club Brugge szerzett vezetést hazai pályán a Porto ellen. Jelle Vossen lőtte ki a bal felső sarkot a tizenhatoson belülről.

A portugálok a 68. percben Miguel Layun óriási bombájával egyenlítettek.


Drámai véget ért a találkozó, hiszen a vendégek a 93. percben tizenegyeshez jutottak, melyet Andre Silva értékesített, így Nuno Espirito Santo tanítványai első győzelmüket aratták az idei BL-szezonban.

Bajnokok Ligája, 3. forduló, végeredmények:

G-csoport

Leicester City – FC Köbenhavn 1-0 (1-0)
G: Mahrez 40.

Club Brugge – FC Porto 1-2 (1-0)
G: Vossen 12., illetve Layun 68., Silva 90+3. – büntetőből

H-csoport

Olympique Lyon – Juventus 0-1 (0-0)
G: Cuadrado 76.

Dinamo Zagreb – Sevilla 0-1 (0-1)
G: Nasri 37.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik